DİSK-KESK-TMMOB-TTB-TDB: YASAKLI SON 1 MAYIS’TAKİ HAKSIZ HUKUKSUZ UYGULAMALARIN HESABI SORULACAK

279

DİSK-KESK-TMMOB-TTB-TDB’nin 1 Mayıs 2023 kutlamalarına dair açıklaması

Türkiye’nin dört bir yanında milyonların buluştuğu 2023 1 Mayıs’ı “Emek Bizim, Gelecek Bizim” iddiasıyla yurdumun mutlu günlerine dair umutlarımızı pekiştirdi. Yılın 364 günü bu ülkenin bütün değer ve güzelliklerini üretenler 1 Mayıs günü birbirlerinin ellerinden tutarak, kol kola girerek ortak taleplerini ve ülkemizin geleceğine dair iddialarını ortaya koydular. 2023 1 Mayıs’ı adaletin, özgürlüğün, barışın ve kardeşliğin egemen olduğu Emeğin Türkiye’si için yeni bir başlangıç oldu.

“Ekmeğimizi patronların insafına, kentlerimizi, doğamızı rantçıların yağmasına, haklarımızı tek kişinin keyfine bırakan bu düzeni değiştireceğiz” diyerek 1 Mayıs alanlarında birlik olan, işçilere, emekçilere, emeklilere, gençlere, kadınlara, çocuklara, tüm halkımıza teşekkür ederiz.

2023 1 Mayıs’ının coşkusunu hep birlikte yaşarken, bu görkemli birliğimizin, bu kararlı mücadelemizin ve bu umutlu dayanışmamızın birilerini rahatsız ettiğini gördük ve rahatsızlıkları not ettik.

Ülkemizdeki tüm haksızlıkların, hukuksuzlukların ve yasakların simgesi haline gelen Taksim yasağı 2023 1 Mayıs’ında devam etti. 1 Mayıs alanımız işçilere, emekçilere kapatıldı.

Hak hukuk tanımayan yasakçı bir zihniyetin uygulamaları, 28 Nisan’daki anma törenlerimizde de kendini gösterdi. On yıllardır, farklı iktidarlar döneminde aynı biçimde yaptığımız anma törenlerimizde keyfi uygulamalarla karşı karşıya kaldık. 1 Mayıs 1977’de kaybettiğimiz mücadele arkadaşlarımızı anmak için gittiğimiz Taksim Kazancı Yokuşu’nda çember içine alınarak; birerli ikişerli alandan ayrılmamıza izin verildi. Anma törenine gelenler yarım saat süresince 1977’de yitirdiğimiz canları andığımız noktada fiilen alıkonuldu. İstanbul’un kalbi sayılan İstiklal Caddesi tümüyle yaya trafiğine kapatıldı. İstanbul halkına zulmedildi.

1 Mayıs günü de hukuksuz uygulamalar devam etti. Sabahın ilk saatlerinde Taksim’den başlayan gözaltılar Maltepe’de devam etti. Bedenlerinden ve sözlerini ifade ettikleri pankartlardan, afişlerden başka üzerinde hiçbir şey olmayan, yani kanundaki tanımıyla “barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü yapan” insanlar polis şiddeti ile karşı karşıya kaldı. Maltepe’ye gelen yüzbinlerin taşıdığı afişler, pankartlar, hatta geçtiğimiz 1 Mayıslarda kullanılan pankart çubukları bile bu 1 Mayıs’ta sorun haline getirildi. Tertip Komitesi’nce Valiliğe plakası bildirilerek onayı alınan, kortejleri düzenlemekle görevli ses araçlarından biri de keyfi biçimde alana alınmadı.

Keyfi ve haksız uygulamalara itiraz eden, tepki gösteren onlarca kişi gözaltına alındı, darp edildi. Üst arama noktaları keyfi biçimde kapatılarak, alana girişler kasıtlı biçimde yavaşlatılarak, saatlere yayılarak meydanda bir olmamız engellenmeye çalışıldı.

2023 1 Mayıs’ında karşı karşıya kaldığımız bu provokatif eylemlerin amacının farkındayız. Türkiye tarihi bir seçime giderken, kutuplaşmadan, gerilimden, çatışmadan kimlerin fayda beklediğini biliyoruz. Alanları dolduran yüzbinlerle beraber bu amacı boşa düşürdük: Çalışan, üreten milyonlar yoksullaşırken, bugünümüz ve geleceğimiz çalınırken bir avuç zengini daha zengin yapan bu adaletsiz düzene karşı sözümüzü söyledik, irademizi ortaya koyduk. Memleketi şirket gibi yöneten zihniyetin karşısında Emeğin Türkiye’si diyerek 1 Mayıs meydanlarında birlik olduk. Provokasyondan medet umanların planlarını bozduk.

Öte yandan “yasaklı son 1 Mayıs” olarak tarihe geçeceğine inandığımız 2023 1 Mayıs’ındaki haksız, hukuksuz uygulamalara dair hukuki girişimlerde bulunacağımızı; 1 Mayıs 2024’te Taksim’de buluşacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.