İZMİR ŞUBEMİZ: EYT ÇIKTI, İŞ YÜKÜ ARTAN SGK EMEKÇİLERİ UNUTULDU!

389

İzmir Şubemiz düzenlediği basın toplantısında, EYT düzenlemesi ile birlikte iş yükü artan SGK Emekçilerinin sorunlarına dikkat çekerek taleplerinin karşılanmasını istedi.

10 Mart 2023 Cuma günü şubemizde düzenlenen ve Şube Başkanımız Mustafa Güven tarafından okunan açıklama aşağıdadır:

BASINA VE KAMUOYUNA

EYT ÇIKTI İŞ YÜKÜ ARTTI, SGK ÇALIŞANLARI UNUTULDU!

Değerli Basın Emekçileri;

6 Şubat’ta ve 20 Şubat’ta meydana gelen depremlerle resmi rakamlara göre 46 bin den fazla vatandaşımızı kaybettik. Tarifsiz üzgünüz ve öfkeliyiz. Yaşanan bu büyük kayıp nedeniyle oluşan mağduriyetlerin hemen giderilmesini, ölümlere neden olan ihmallerin sorumlularının da bağımsız yargı önünde hesap vermesinin takipçisi olacağımızı bu vesile ile kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Deprem vergileri, toplanan yardımlar hala bölgeyle ulaşmıyor, bölgede görev yapan SGK Emekçileri ve diğer kamu emekçileri güvenilir olmayan bir şekilde çalışmaya zorlanıyor.

Değerli Basın Emekçileri;

Herkesin yakından takip ettiği gibi emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme meclisten geçerek yasalaştı.

ÇSGB Vedat Bilgin İstifa etmelidir. TBMM ne gelen yasa taslağında yaptığı açıklamaların tersine gün şartının devam etmesi, özellikle borçlanarak emekli olacak binlerce vatandaşı mağdur etmesinin yanı sıra, yeniden yapılacak başvurular nedeniyle hem kamu zararına hem de SGK Çalışanlarının iş yükünü bir kat daha artmasına neden olmuştur. Bu durum dahi SGK çalışanlarının iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlaması ile tüm sosyal güvenlik merkezleri önü mahşeri kalabalığa dönüşmüş, yaşanan yoğunlukla beraber hem vatandaşlar mağdur edilmiş hem de SGK emekçilerinin iş yükü katmerlenerek artmış, daha da artacağı görülmektedir.

Bu yoğunluğun mevcut personelle karşılanması çok büyük sıkıntılara neden olacaktır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK Emekçisi ARTIK YETER! diyor.

Yıllardır seçim yatırımı haline getirilen SGK Prim borcu yapılandırması da dün yasalaşmıştır. SGK çalışanları maalesef her seçim siyasete alet edilmekte ancak ne SGK Başkanlığı ne de ÇSGB Bakanlığı tarafından kazanılmış haklarının iadesi için halen hiçbir girişimde bulunulmamıştır.

 Değerli Basın Emekçileri;

SGK çalışanları açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet etmektedir.

2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK çalışanının almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde“eşit işe eşit ücret” adı altında kaldırılmıştır.

Sendikamızın yaptığı anayasa mahkemesi başvurusu sonucu verilen iptal kararına rağmen, iktidar tarafından gereği yapılmayarak hukuksuz bir şekilde ikramiyelerimiz gasp edilmiştir.

Ek gösterge düzenlemesi adı altında çıkarılan yasada SGK Emekçisi görülmemiş, 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılarak SGK çalışanları bir darbe de buradan yemiştir.

SGK çalışanlarının bugüne kadar hiçbir hakkını savunmayan liyakatsiz SGK Başkanlarının çalışan karnesini de bu vesileyle açıklamak gerekiyor.

SGK çalışanlarının ikramiye ek ödeme hakları gaspedildi, angarya, esnek kuralsız çalışma yaygınlaştı. Mobbingi günlük rutin halen geldi. Mobbing vasıtasıyla yıllık izinler yandı, hastalanan SGK emekçisinin rapor alması engellenmeye çalışıldı. Temel haklarımızı kullanamaz hale geldik. Kurum aidiyeti bitirildi, birçok SGK Emekçisi iş yoğunluğu düşük ücret nedeniyle kurumdan istifa etti.

İzmir’de SGK Sosyal Tesisinde yapılan usulsüzlükler sendikamızın girişimlerine rağmen üstü kapatıldı. Usulsüzlüğü yapan eski Büro Memur Sen İzmir Şube Yöneticileri korundu hala sosyal tesiste görevlerine devam ediyorlar. Bu konuda sendika olarak artık suç duyurusunda bulunacağız.

Kamu kurumları arasında en kötü personel maaş anlaşmaları hep SGK yaptı bu konuda kötü örnek olmaya devam etti.

SGK çalışanlarının 2025-2026 Yılı Personel Maaş Anlaşmasını Vakıfbank’a peşkeş çekildi.

SGK Başkanı Kürşad ARAT eskiden Merkez Bankasında görev yapmış, konuya hakım olması gereken biri olması beklenilmesine rağmen Ekim Ayında mevcut personel maaş anlaşmasını güncellemek için yetkili Vakıflar Bankası ile yapılan görüşmelerde güncelleme yerine ihale yapmadan SGK çalışanlarının 2025-2026 Yılı maaş anlaşmasını ek protokol adı altında usulsüz bir şekilde Vakıfbank’la anlaşma imzalamıştır.  Konuyu eposta atarak itiraz eden SGK çalışanları aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmıştır. Buradan ifade ediyoruz. SGK Başkanlığının bu usulsüzlüğünün hesabı sorulacaktır. SGK Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunacağız. SGK emekçisinin hakkını kimsenin peşkeş çekmesine izin vermeyeceğiz.

SGK emekçisi kısaca yok sayıldı bu yıllar boyunca haklarını sürekle kaybetti. Verilen sözler ise liyakatsiz yöneticiler tarafından unutuldu.

SGK Kimsenin çiftliği değildir, işçinin emekçinin primleri ile var olan kurumun aşağıdan yukarıya değişmesi gerektiği açıktır.

85 Milyona hizmet veren EYT nedeniyle iş yükü 10 kat artan SGK Emekçisinin aşağıdaki taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini talep ediyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz!

  • Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz!
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz!
  • Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK Emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz!
  • Aynı, Hazine Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!
  • Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz! Yemek ve ulaşım hizmeti verilemeyen yerlerde 3000 TL Yemek ve 1000 TL Yol yardımı yapılmasını istiyoruz!
  • Acilen yeterli sayıda personel alınmalıdır.

 ŞUBE YÖNETİM KURULU