ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM MÜCADELE PROGRAMIMIZI VE BES/AR NİSAN AYI AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI RAKAMLARINI KAMUOYUYLA PAYLAŞTIK.

475

Emek alanından doğru, kurucu ilkelerimiz ışığında, düşlerimizin ve sözlerimizin gerçekleştirilmesini gelecek nesillere bırakmama kararlılığıyla, emek, demokrasi, barış, laiklik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!

BES/AR Nisan Ayı Açlık Sınırı: 6.535,00 TL, Yoksulluk Sınırı: 18.599,00 TL.

9. Dönem 3. Merkez Temsilciler Kurulu Toplantımızda belirlenen önümüzdeki dönem mücadele programımızı ve Sendikamız BES/AR’ın Nisan ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını, Merkez Temsilciler Kurulu Üyelerimizin de katılımıyla kamuoyuyla paylaştık.

Genel Başkanımız Bahadır BERDİCİOĞLU tarafından okunan açıklama aşağıdadır:

BASINA VE KAMUOYUNA

Değerli Basın Emekçileri

Başta biz kamu emekçileri olmak üzere toplumun dar ve sabit gelire sahip bütün kesimleri baş edilmesi imkansız bir yoksulluğun içine sürüklenmiştir. İktidarın kendisi hariç kimsenin anlamadığı ve sonuçlarının kestiremediği ve iktidarın adeta kör döğüşüne döndürdüğü ekonomik program sayesinde tencereye konulacak sebzelerin taneyle alındığı ve soframıza konulan ekmeğin anbean küçüldüğü bir süreci yaşamaktayız.

Değerli Basın Emekçileri

Bugün yaşanan ekonomik krizin yarattığı ağır tahribat bizlerin hayatını yaşanmaz hale getirirken, iktidardan beslenen küçük bir azınlık servetine servet katmakta, bizlerin yoksullaşması pahasına iktidar bu azınlık gruba kur korumalı mevduatı, bedeli 2.000.000-TL konutlar için %0.99 faiz oranı ile ucuz kredi kullandırma adı altında Hazine kaynaklarından Servet transferi yapılmaktadır. Bir bakıma bizler kara bayramı yaşarken, iktidardan beslenen konforlu kesimler sadece kuş sütünün eksik olduğu sofralarda zevki sefa içinde günlerini gün etmektedirler.

Değerli Basın Emekçileri

İktidar, bugün yaşanan ekonomik krizin bir takım dışsal sebepler yüzünden yaşandığını ve bu geçici sebeplerin ortadan kalktığı zaman yeniden eski mutlu günlere döneceğimizi tekrar etse de, bizlere yaşadığımız derin yoksullaşmanın asıl sorumlusunun iktidarın; iktidar olduğu ilk yıllardan itibaren uyguladığı ranta dayalı, özelleştirme yoluyla kamu kaynaklarının yandaş sermaye gruplarına peşkeş çeken ve alt yapı yatırımları adı altında müşteri garantili ve dövize endeksli yol köprü, hastane yaptırma yoluyla beşli çete ve türevlerine hazineden kaynak aktarmaya yönelik rantçı politikalarını sonucunda yaşadığımızı biliyoruz. Bunun içinde yaşanan bu ekonomik krizinden kurtulmanın aynı zamanda bu rantçı iktidardan kurtulmak olduğunu biliyor ve onun için mücadele ediyoruz.

Diğer taraftan, ekonomi yönetiminde akla hayale gelmeyen yöntemlerle toplumu uyutmaya çalışan iktidar, güvenlikçi politikalarla kamu kaynaklarını savaşa dayalı silahlanmaya ayırdığı, demokrasi ve özgürlük taleplerini yargı yoluyla ve kamu otoriterisinin kendisine sağladığı katı güvenlik politikalarıyla bastırma, Gezi direnişinde öne çıkan aktivistler, Kürt siyasetine yönelik baskı ve iktidarın kendisi için tehlikeli gördüğü siyasi özneleri kriminalize ederek gelişen muhalefeti sindirme, baskı altında tutma politikalarıyla tükenen iktidarına yeniden rıza üretme yolunu denemektedir. Bilinmelidir ki bu rantçı ve güvenlikçi politikalarla artık bir arpa boyu bile yol alınamayacağı ve bu politikaların toplum nezdinde tükendiği açıktır.

Değerli Basın Emekçileri  

Önceki dönemlerde yaşanan yoksullaşmayı anlatmak için bıçak kemiği dayandı diye tarif ediyorduk, şimdi yaşanan bu derin yoksullaşmayı artık kaynamayan boş tencere bu beceriksiz ve rantçı iktidarı götürecek diye ifade ediyoruz.

Değerli Basın Emekçileri

TÜİK’in de veri olarak kullandığı Hacettepe üniversitesinin Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünce hazırlanan kişilik bir ailede 19-65 yaş arasındaki bir çalışan erkek 19-50 yaş ev hanımı kadın, 4-6 yaş çocuk birey için zorunlu gıda tüketim miktarları ve enerji ihtiyacı çalışması için “Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER) ve toplu beslenme sistemleri için Ulusal Menü ve uygulama rehberi referans alınarak hesaplamalar yapılmıştır. Yapılan hesaplamalara göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2022 Nisan ayı için 6.535,00 TL’dir. Yoksulluk sınırı ise 18.599,00 TL’dir. Bu hesaplama dikkate alındığında sağlıklı beslenmenin bir aileye günlük maliyeti 218,00-Türk lirasını bulmuştur.

Yukarıda da ifade edildiği gibi TÜİK’in de veri olarak kullandığı bu veri tabanı üzerinden hesaplanan tüketim miktarının dört kişilik bir ailenin aylık bütçesine getirdiği yük, iktidar partisinin ağzına pelesenk ettiği asgari ücrete tarihin en yüksek zammını yaptık diye övündüğü ücret artışının çok üzerinde bir maliyet oluşturmaktadır.

Değerli Basın Emekçileri ve Değerli Mücadele Arkadaşlarım bugün dahil üç gündür bu salonda sendikamızın 9. Dönem 3. Merkezi Temsilciler Kurulunda yaptığımız tespitlerle önümüzdeki dönem sendikamızın mücadelesinde izleyeceği yol haritasını oluşturmak ve yaşadığımız bu derin yoksullaşmanın bertaraf edilmesi için şube ve temsilciliklerimizin sunduğu rapor ve öneriler doğrultusunda bugüne kadar olduğu gibi sürekliliği olan bir eylem ve etkinlik takviminin oluşturulması yönündeki kararlılığımız ortaya konulmuştur.

Değerli Basın Emekçileri ve Değerli Mücadele Arkadaşlarım bu Merkezi Temsilciler Kurulumuzun önümüze koyduğu görüş ve öneriler doğrultusunda Sendikamız ve Üst Konfederasyonumuz olan KESK bütünlüğü içinde Temmuz maaş artışları öncesinden başlayan ve bütçe dönemini de içine alan etkin bir mücadele takviminin oluşturularak, başta biz kamu emekçileri olmak üzere dar ve sabit gelirli bütün toplum kesimlerinin kâbusuna dönüşen bu beceriksiz iktidardan bir an önce kurtulması için mücadele kararlımızı ifade ediyoruz.

Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!
Yaşasın BES!
Yaşasın KESK!

BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI
MERKEZ YÖNETİM KURULU