MOBBİNGE DÖNÜŞEN MÜLAKAT UYGULAMASINA SON VERİLSİN!

572

(Büro Emekçileri Sendikası basın bildirisi)

BASINA VE KAMUOYUNA

Sendika olarak kamuda ilk işe başlamalar dahil olmak üzere, örgütlenme alanımızda bulunan bütün kurumlarda ilk işe alınmalar ve kurumlarda yapılan görevde yükselme ve unvan değişikliği için yapılan/yapılacak sınavları yakından takip ediyor ve sınava girecek arkadaşlarımızın başarılı olması ile moral ve motivasyonlarının yükselmesine yönelik katkı sağlayacak faaliyet/faaliyetleri yürütüyoruz.

Değerli Basın Emekçileri;

Bilindiği gibi kamuda ilk işe alımlar dahil olmak üzere kurumların yapmış oldukları görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları 2005 yılından itibaren yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı olarak yapılmaktadır. Sınavların iki aşamalı olarak yapılmasıyla birlikte, kamuda yapılan sınavlara yönelik ortaya çıkan yakınma süreç içerisinde giderek artmış olup, gelinen nokta itibariyle genel kamuoyunu en çok rahatsız eden konu başlıklarından biri haline gelmiştir.

Sendika olarak başından itibaren kamu istihdamında iki aşamalı yazılı sınav sisteminin uygulanması gerektiğine yönelik tutum aldık ve başından beri kurum yöneticileri ile yapılan görüşmelerde görevde yükselme sınav/sınavlarda uygulanan mülakat uygulamasının ortaya çıkardığı memnuniyetsizliği sürekli ifade ettik.

Değerli Basın Emekçileri;

Bir süreklilik içinde dile getirdiğimiz gibi kamuda uygulanan mülakat uygulaması artık toplumun bütün kesimlerini rahatsız eden bir sorun haline gelmiştir. Sendika olarak başından beri mülakat uygulamasının kurumlarda yarattığı/yaratacağı deformasyonu gören bir yerden bu uygulamanın ortaya çıkardığı mağduriyetleri yargıya taşıma, siyasi partilerle görüşme, örgütlü olduğumuz işyerlerine yönelik bildiri dağıtma v.b olmak üzere bir mücadele hattını takip etmekteyiz.

Değerli Basın Emekçileri;

Yukarıda belirttiğimiz gibi yetki alanımızda bulunan kurumlarda yapılan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınav süreci içinde kurum yetkilileri ile yapılan görüşmelerde ilkesel olarak mülakat uygulamasının kurumlarda liyakati ortadan kaldırdığı ve kurum çalışanlarını ayrıştırdığını, dolayısıyla mülakat uygulamasının kaldırılması gerektiğini ifade etmekle birlikte, bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, mülakatta verilecek notların yazılı sınav sonuçlarını değiştirmeyecek şekilde uygulanması gerektiğini ifade etmekteyiz.

Değerli Basın Emekçileri;

Burada bir hususun altını bir kez daha kalın çizgilerle çizmek istiyoruz. Kurumlarda yapılan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında uygulanan mülakat uygulamasının inatla devam ettirilmesi, iktidara yakın sendika/sendikalar tarafından sınava giren ve girecek çalışanlar üzerinde açık bir mobbinge dönüştürülmüş durumdadır. Bunu en açık örneği yakın zamanda Maliye Bakanlığında yapılan Defterdarlık Uzmanı ve Gelir İdaresi Başkanlığınca açılan Kurum içi Gelir Uzmanlığı mülakat sınavlarında yaşanmaktadır. Burada sözü daha fazla uzatmadan yapılacak mülakat öncesinde bir sendikanın vergi dairesindeki üyelerine kısa mesaj olarak atmış bulunduğu:

“GELİR VE DEFTERDARLIK UZMANLIĞI SÖZLÜ SINAVINA GİRECEK ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE; SÖZLÜ SINAVINI YAPACAK BÜROKRATLARIMIZ SİZLERİN HAKKINI, HUKUKUNU ÇİĞNEYECEK İNSANLAR DEĞİLDİR. BU NEDENLE RAHAT OLUN, ORTALIKTA DOLAŞAN SÖYLENTİLERE İTİBAR ETMEYİN. ÜYELERİMİZİN HAKKINI DA KİMSEYE YEDİRMEYİZ, BUNU DA BİLİN. B002 “

Bu kısa mesaj kurum çalışanlarının yaşadıkları baskının vahametini ortaya koymaktadır.

Değerli Basın Emekçileri;

Sizlerin aracılı ile bir kez daha Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerini ve GİB yönetimini duyarlı olmaya çağırıyoruz. Büyük bir özveri ile sınavlara hazırlanan ve yazılı sınavda başarılı olan adayların sınav duyurusunda belirten sayı sınırlaması dikkat alınmaksızın başarılı sayılması gerekmekte olup aksi taktirde, yapılacak mülakat sonucunda açıklanacak sınav sonuçları konunun bütün tarafları açısından tartışmalı hale gelecektir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

MERKEZ YÖNETİM KURULU