İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GÖREVDE YÜKSELME SINAVINDA MÜLAKAT HAKSIZLIĞI!

1103

Mülakat uygulamalarının iktidardaki partinin kadrolaşmasının etkin bir aracı olarak kullanılmaya başlaması ile birlikte sendikamız mülakat sınavlarının objektif kriterlere dayanmadığı ve sonrasında itiraz edilme olasılığına karşı altyapı önlemlerinin alınmamasına ilişkin birçok kez dava açmış, hukuki kazanımlarımıza rağmen yönetmelikler değiştirilerek mülakat uygulamasında ısrara devam edilmiştir. Sonuç olarak kamu seçme sınavlarına giren gençlerimizden tutun da görevde yükselme sınavlarına giren çalışma arkadaşlarımızın umutları kırıldığından, sonucu baştan belli sınavlara dahi girmemektedirler.

Kamuda kariyer ve liyakat sisteminin çökmesinin nedenlerinden birisi olan mülakat uygulamaları iş barışını bozarken, verdiğimiz kamu hizmetinin niteliğini de her geçen gün azaltmaktadır.

Mülakatın kaldırılması, kariyer ve liyakat ilkesinin hayata geçirilmesi için yürüttüğümüz mücadele programı dâhilinde muhalefet partilerinin tamamı ile görüşmeler gerçekleştirdik, taleplerimizi sunduk, basın toplantıları yaptık, sosyal medya üzerinden taleplerimizi görünür kılmaya çalıştık.

Son olarak İçişleri Bakanlığı’nda yapılan görevde yükselme sınavında yazılı sınavda yüksek puan alanların mülakat sınavı ile elendiklerine bir kez daha tanık olduk.

İçişleri bakanlığı kapsamında yapılan görevde yükselme sınavında yazılı sınavı kazanan adaylar mülakata çağrıldı. Sıralamaya girmek için mülakattan 70 puan alma şartı getirildi. Yapılan mülakat sınav sonuçları belli oldu, ancak şeffaf bir biçimde liste olarak yayınlanmadı ve 2 gün itiraz için süre verildi.

Mülakat sonuçları bizi gene yanıltmadı…

Yazılı sınavda yüksek puan alan (ilk 4 e giren) arkadaşlara mülakatta 70 puan altında not verilerek sıralama dışı bırakıldılar. Ayrıca kurum tarafından yapılan sınavlar sonucunda kazananların listesi şeffaf bir biçimde açıklanmadığından dolayı başarısız sayılanların hangi kriterlere göre başarısız sayıldığı veya 70 puanın üzerinde not alıp almadıkları hususunda çalışanların kafasındaki soru işaretleri artmıştır.

Bindiği gibi mülakat uygulaması mevcut iktidarın kadrolaşma aparatı ve yandaş sendikanın çalışanlar üzerinde ağır bir mobing uygulamasına dönüşmüştür. Kamuda yapılan son sınavlarda elde edilen sonuçlarla işin iyice şirazeden çıktığı ve kuralsız hale geldiği yaşanan son örneklerle de görülmektedir.

MÜLAKAT UYGULAMASINA NEDEN KARŞIYIZ!

Son olarak bir kez daha altını çiziyoruz!

Mülakat uygulamasının bu kadar pervasızca kullanıldığı ve kamuda liyakat ehil olan çalışanların başarısız sayıldığı bir personel politikasının, bu politikayı yürütenler dâhil hiç kimseye faydasının olmadığı-olmayacağını 15 Temmuz sürecinde yaşananlarla kanıtlamıştır.

İdareyi bu tutumundan bir an önce vazgeçmeye ve liyakati esas alan bütünlüklü bir personel rejimini uygulamaya davet ediyoruz.

Büro Emekçileri Sendikası olarak geçmişte olduğu gibi bugün de Büro Emekçilerinin onurlu sesi olmayı sürdürüyor, iş kolumuzda emek hırsızlığına dönüşen mülakat uygulamalarının kaldırılması, kariyer ve liyakat ilkesinin hayata geçmesi için mücadele etmeye devam ediyoruz.