DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRÜ SAYIN BEKİR GEZER İLE YAPILAN GÖRÜŞMENİN BİLGİ NOTU

1008



5 Mart 2021 Cuma günü, Genel Başkanımız Bahadır Berdicioğlu, Genel Mali Sekreterimiz İsmet Temel ve İşyeri Temsilcimiz Muzaffer çelikkol’un katılımıyla Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının sorun ve taleplerine ilişkin, Dışişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü Sayın Bekir Gezer ile görüşme gerçekleştirilmiştir.
Yurtdışı Sözleşmeli Personele (YSP) İlişkin;
1978 yılından kalma TİP Hizmet Sözleşmesinin birçok maddesi 657 sayılı Kanuna uygun olarak değişmesine rağmen, mevcut TİP Hizmet Sözleşmesinin güncellenmediği, bu nedenle birçok temsilciliğimizde sorunlar yaşandığı belirtilerek, TİP Hizmet Sözleşmesinin yeniden düzenlenerek Maliye Bakanlığı tarafından güncel TİP Hizmet Sözleşmesinin vize edilmesi,
2011 yılından sonra kadro değişikliği yapan personelin geçmiş hizmet yıllarının özlük haklarına yansıtılması hususunda ilerleme sağlanması,
Eşitlik ilkesine aykırı olan ve diğer kamu personelinin aldığı eğitim yardımı, sıla bileti uygulamasından Türk uyruklu Yurtdışı Sözleşmeli Personelin de yararlandırılması ve merkezden atama-naklen atamalarda Yurtdışı Sözleşmeli Personele yasal görev yolluk ücretlerinin ödenebilmesi için yasal düzenleme yapılması talep edilmiştir.
Sayın Bekir Gezer, yurtdışı teşkilatımız için tamamen ayrı bir mevzuat hazırlanması çalışmalarında ciddi ilerleme kaydedildiğini, bu çalışmanın tamamlanması halinde yaşanan pek çok sorunun da çözüme kavuşturulacağını ifade etmişlerdir.
Skala Tavanlarının Uygulanmasına İlişkin;
Skala tavanlarının uygulanmasında ülkelere ve meslek gruplarına göre dengesizlikler bulunduğu, aynı işi yapan Sekreter-Takipçi, Programcı, Uzman ile Kavas ve Hizmetli ücret farklarının giderilmesi ve devlet memurlarında olduğu gibi tahsil ve yabancı dil bilgisinin ücretlere yansıtılması gibi sorunların çözülmesi gerektiği,
Skala tavanı düşük olan ülkelerde tavanların yükseltilmesi amacıyla Maliye Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulması talep edilmiştir.
Sayın Bekir Gezer, Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini, çok düşük artış alan ya da maaşların düşük kaldığı ülkelerin tespiti için çalışıldığını, skala tavan ücretlerinin düşük kaldığı ve özellikle siyasi ve ekonomik olarak aniden kötüleşen ülkelerin de bu çalışmada ayrıca değerlendirileceğini ifade edilmiştir.
Personelin Fazla çalışma Sürelerine İlişkin;
Bakanlığın çaba ve talimatlarına rağmen uygulamada ciddi sorunların yaşanmaya devam ettiği, fazla mesai saatleri karşılığında sözleşmeli personele izin verilmesinde Temsilciliklerimizin eski alışkanlıklarını sürdürdükleri ve sözleşmeli personelin fazla çalışma sürelerini ilgili modüle girmekten kaçındıklarının gözlemlendiğini, Bakanlığın talimatının yerine getirilmesi hususunda yurtdışı teşkilatına yeniden bir genelge gönderilmesi ve uygulamanın takip edilmesi gerektiği talep edilmiştir.
Sayın Bekir Gezer, Genelgeler ile konunun periyodik olarak hatırlatılarak dış temsilciliklerde ilgili modülün kullanılmasına dikkat edilmesinin istendiğini, Sendikamız ile koordineli olarak sorunun hangi gerekçelerle oluştuğuna dair yeniden Genelge yapılacağını ifade etmiştir.
çifte Vergilendirmeye İlişkin;
çifte vergilendirme bulunan ülkelerdeki Yurtdışı Sözleşmeli Personel için çifte vergilendirme sorununun çözümüne yönelik çalışmaların gözden geçirilmesi talep edilmiştir.
çifte vergilendirme konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden bazı ülkelerle yapılan anlaşmalara benzer anlaşmalar yapılması için çalışıldığı, belirli bir aşamaya gelindiği ancak konunun başka ülkelerin içişlerini de ilgilendiren boyutları olduğu için, sürecin yavaş ilerlediğini, ancak konunun kendilerinin programında olduğunu ve takip edilmeye devam edileceğini ifade etmiştir.
Yol İznine İlişkin;
Yurtdışı Sözleşmeli Personelin izinli olarak Türkiye’ye gelişlerinde yol izni verilmesi talep edilmiştir.
Sayın Bekir Gezer, yol izni verilmesi konusunda esasen yasal olarak hiçbir engel olmadığını, 657 sayılı Kanunun bu ilgili hükmünün açık olduğunu ve bu konuda en kısa sürede gerekli düzenlemenin yapılacağını ifade etmiştir.
Sözleşmeli Personelin Skala Artışlarına İlişkin;
Yurtdışı Temsilciliklerimizde çeşitli Ataşeliklerde (Ticaret, çalışma Ataşelikleri vb) çalışan sözleşmeli personelin skala artışlarının, bağlı oldukları Bakanlıklar tarafından uygulanmadığı, eşit işe eşit ücret prensibine uygun olarak ve uygulamada birliğin sağlanması adına Bakanlığımızın ilgili Bakanlık ve Kurumlarla nezdinde girişimde bulunarak, uygulanan skala artış sisteminden diğer Ataşelik sözleşmeli personelinin de yararlanmasının çalışma barışına katkı sunacağı belirtilmiştir.
Sayın Bekir Gezer, skala sistemimiz hakkında ilgili Bakanlıklarla bir görüşme yapılacağını ifade etmişlerdir.
Yurtdışı Personelinin Aşılanmasına İlişkin;
Yurtdışında çalışan personelin aşılanması konusu gündeme getirilmiş, Sayın Bekir Gezer, bu konuda adım atıldığını, yurt dışında çalışan personel için aşıların gönderilmeye başlandığı bilgisini vermiştir.
MERKEZ MEMURLARI İLE İLGİLİ KONULARDA:
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına İlişkin;
Son olarak 2018 yılında yapılan ve pandemi sürecinin de etkisiyle yapılamayan “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği” sınavlarının 2021 yılı içerisinde yapılması için gerekli çalışmaların yapılması ve sözkonusu sınavın açılmasını bekleyen personelin mağduriyetinin giderilmesi talep edilmiştir.
Sayın Genel Müdür, Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde yapılacak düzenleme konusunda Devlet Personel Başkanlığından istenen görüşün geldiğini ve Yönetmelik değişikliğini takiben sınav takviminin ilan edileceğini ifade etmiştir.
Kadro Sayısına İlişkin;
Merkez Memurlarına verilen Daire Başkanı ve Şube Müdürlüğü kadro sayısının artırılması, sözkonusu unvana atanan personelin PERD, DESD, BİLD gibi hizmet birimlerimizde unvanına uygun işlerde görevlendirilmesi talep edilmiştir.
Sayın Bekir Gezer, bu konuya özel bir önem verdiğini, kurumsal hafızanın oluşmasına da hizmet edecek bu uygulamayı desteklediğini, Yönetmelik değişikliği sonrası bu konuda da gereğinin yapılacağını ve daha fazla kadro ihdasını düşündüklerini ifade etmişlerdir.
Merkez Memurlarının Yurtdışı Atanmasına İlişkin;
Merkez Memurlarının yurtdışına atanmasıyla ilgili önümüzdeki dönemlerde Bakanlığımızca yapılacak Ataşe ve Ataşe Yardımcısı kararnamelerine ilişkin hazırlıkların hangi aşamada olduğu, aile birliğinin sağlanması amacıyla yurtdışına atanacak personelin çocuklarının okul durumlarının da göz önünde bulundurulması talep edilmiştir.
Sayın Bekir Gezer, Ataşe Yardımcılığı atamalarında son aşamaya gelindiğini, kısa sürede listelerin ilan edileceğini ve Kararname hazırlıklarının devam ettiğini ifade ederek, imkanlar ölçüsünde atanacak personelin ailevi durumlarının da mutlaka değerlendirileceğini ifade etmiştir.
Yemek Hizmetine İlişkin;
Bakanlığımız 3. Kat Yemekhane Salonunda önceden yemek rezervasyonu yaptıran personelimize saat 12:00 – 13:30 arasında yemek hizmeti verilmekte, ancak rezervasyonu olmayan persenelimize yemek servisi verilmesini konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. . Bu sebeple yemek adetinin arttırılması veya merkezi alım sistemiyle eksik kalan personel sayısının arttırılarak, yemeğin Bakanlığımız bünyesinde hazırlanması gibi alternatif çalışmaların yapılması talep edilmiştir.
Mali Sorumluluk Tazminatı ve Mobbinge İlişkin;
Muhasebe Yetkilileri ile Gerçekleştirme Görevlisi, Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisi, Satın Alma ve İhale işlerinde görevli personele işin risk oranına göre mali sorumluluk tazminatı verilmesi,
Mobbinge maruz kalan personel için gerekli önlemlerin alınması; personele çekinmeden başvuruda bulunabileceği bir iç denetim mekanizmasının kurulması, tüm teşkilata bu konuda personele güven verebilecek bir genelge yayınlanması, mobbing denetimi için Bakanlığımızda örgütlü Sendikaların da içinde yer aldığı bir heyet oluşturulması talep edilmiştir.
Görüşmenin sonunda sorun ve taleplerimizi içeren dosya Sayın Bekir Gezer’e teslim edilmiştir.