MALİYE EMEKÇİLERİNİN İLK SENDİKASI TÜM MALİYE SEN 30 YAŞINDA

353

YÜRÜYüŞÜMüZ SüRüYOR!



3 Şubat 1992 yılında maliye emekçilerinin ilk sendikası olan Tüm Maliye Sen kuruldu. 12 Eylül askeri darbesinin karanlığının devam ettiği bir süreçte 1989 yılında başlayan ve tarihe bahar eylemleri olarak geçen işçi direnişleri ülkemizde yeni bir dönemin başlangıcı oldu.
Bahar eylemleri sonucunda işçi sendikaları, %170 ila %300 arasında değişen toplu sözleşmelere imza atarken dönemin hükümeti tarafından kamu emekçilerine %20-25 oranında artış yapılması kamu emekçilerinin sendikalaşma ihtiyacını ortaya bir kez daha koydu.
Yapılan tartışmalarda Anayasada kamu emekçilerinin sendika kurma ve kurulan sendikalara üye olma konusunda herhangi bir yasak olmadığından hareketle kamu emekçilerinin örgütlenme süreci başlamış oldu.
Maliye emekçilerinin örgütlenme süreci 1988 yılında İstanbul’da kurulan Ma-Der’le başlamış, İstanbul’da başlayan süreç zaman içerisinde tüm illere yayılmıştır. öncelikle İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Çanakkale’de Sendika Yürütme Kurulları oluşturulmuş, bu illerin katılımı ile 28. 08. 1991 yılında “Nasıl Bir Sendika, Nasıl Bir örgütlülük” vb. başlıkları kapsayan bir program tartışması yapılmıştır. Ortaklaşılan program üzerinden iller arası bir koordinasyon kurulu oluşturulmuş, bu komisyon üzerinden maliye emekçilerinin örgütlenmesine devam edilmiştir.
18-19 Ocak 1992 tarihinde tüm illerden gelen kurucu üyelerle yapılan kurultayda ilk Genel Merkez Yönetim Kurulu oluşturulmuş, 3 Şubat 1992 tarihinde İstanbul Valiliğine yapılan başvuru ile Tüm Maliye Sen kurulmuştur.
Maliye ve Gümrük Bakanlığı emekçilerinin örgütlenme ve mücadele süreci hız kazanmış siyah giyinme, simit yeme vb. eylemlerle başlayan süreç, oturma eylemleri, basın açıklamaları derken işyerlerinde %100 katılımlı grevlere kadar gitmiştir. Bu süreçte baskı, ceza ve soruşturmaların ardı arkası kesilmemiş, yaşanan sürgün ve işten atmalara rağmen maliye emekçileri fiili ve meşru mücadele hattından hiçbir zaman ödün vermemiştir. Kapıkulu geleneğinin yıkılmasını da beraberinde getiren bu süreç devlet memurlarına emekçi kimliğini kazandırmıştır.
2001 yılında çıkan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ile beraber Maliye Bakanlığı büro işkolunda tanımlandığından Tüm Maliye Sen, Tüm Sosyal Sen, Emek Sen, Turizm Sen ve Tüm Banka Sen 22 Haziran 1998 yılında kurulmuş olan Büro Emekçileri Sendikasına katılma kararı aldılar. Ma-Der’den, Tüm Maliye Sen’e Tüm Maliye Sen’den BES’e uzanan süreçte maliye emekçilerinin onurlu sesi sendikamızın yarattığı değerler bugün BES’te yaşamaya devam ediyor.
Tüm Maliye Sen’in Kuruluş yıldönümü vesilesi ile bu mücadelede kaybettiğimiz arkadaşlarımızı saygı ve sevgi ile anarken, geçmişte bu mücadele içerisinde olmuş sonrasında emekli olan arkadaşlarımızın mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz.
Bitmedi daha…