BÜLENT FALAKAOĞLU: 2020 ENFLASYONU AÇIKLANDI: 2021 ZAMLI BAŞLADI, YOKSUL SÜRECEK! (05. 01. 2021)

207



Yeni yıla bol zamlı başlangıç yapmıştık; elektriğe, doğal gaza, köprü ve otoyola yılın ilk gününde zam gelmiş, vergi ve harçlar artmıştı.
Dün açıklanan yüzde 14. 60’lık enflasyon verisiyle gördük ki… Zamlı giriş yapılan yıl emekli, memur, işçi, çiftçi gibi sabit ve dar gelirli ülke emekçilerini yoksullaştıracak.
çünkü onları hayat pahalılığından koruyacak zırh yok.
Ama başkalarının var.
Hatırlayınız!
Hazine garantili köprüler ile işletmesi devlette olan 15 Temmuz ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücretlerine yüzde 25 zam yapılırken. . . Döviz kurlarındaki yükseliş dikkate alınmış, yüksek zammın döviz kriteriyle yapıldığı vurgulanmıştı.
Cebindeki para, kur karşısında bir yılda yüzde 45 eriyen vatandaşı korumayan devlet müteahhide koruma kalkanı oluşturmuştu.
***
Dün açıklanan 2020 yılı enflasyonu yüzde 14. 60!
Geçen yıldan bu yıla yüksek bir fiyat artışı daha doğrusu hayat pahalılığı devredilmiş.
Durum aslında görünenden de ağır. Zira vatandaş Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı yüzde 14. 60’lık orandan çok daha yüksek bir fiyat artışıyla karşıya.
Yazının ilerleyen bölümlerinde daha da açmak üzere şimdilik şu kadarını söyleyip geçelim: Gerçek durumu ölçen bilim insanlarına göre enflasyon açıklananın iki katı.
EZİLMEYİ MüJDE DİYE PAZARLAMAK
Yaklaşık sayıları 16 milyonu bulan…
SSK, BAĞ-KUR, memur emeklisi ve memurun…
Gözü dün açıklanan aralık ayı enflasyonuna verisindeydi. çünkü maaşlarına yansıyacak enflasyon farkı oranı belli olacaktı.
Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve emekli zammı belli oldu. Memurlara yüzde 7. 36, SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına ise yüzde 8. 36 zam yapılacak.
Bu rakamın yüzde 4. 36’lık kısmı enflasyon (farkı) zammı. Memur ve memur emeklilerinin yüzde 3’lük sözleşme zammı alacakları belliydi.
Maaşına yüzde 3’lük zam reva görülenlerin alacağı enflasyon farkı bunun yüzde 50 fazlası. Enflasyon karşısında korkunç bir ezilme halidir bu!
Ezilme durumunu, ‘memur ve emekliye zam müjdesi’ diye sunmak ise tam bir yavuz hırsızlık.
Şu an enflasyon farkı ile birlikte alınacak 7. 36’lık zam, mevcut enflasyonunun yarısı kadarken yapılan yavuz hırsızlık aynı zamanda tam bir vicdansızlık.
Evet…Yıl sonunda yüzde 20 vergi kesintisi yapılan memurdan yılın başında yüzde 15’lik kesinti yapılacak olması…
Alınacak zamlı maaş…
Memura, emekliye bir nefes aldıracak. Ama sadece 2 ay. İki ay geçtikten sonra o nefesi hissetmek mümkün olmayacak.
ENFLASYON GEKçEKTE
YüZDE 36

TÜİK verilerine göre… En yüksek fiyat artışı ev eşyası, ulaştırma ve gıda kalemlerinde meydana gelmiş.
Gıda ve alkolsüz içecekler
yüzde 20. 61!Ulaştırma
yüzde 21. 12!çeşitli mal ve hizmetler
yüzde 28. 12!
Bu rakamlar vatandaşın hissettiği enflasyonun yüzde 20’nin üzerinde olduğunu gösteriyor.
çok önemli ve saygın akademisyenlerin bir araya gelerek oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubuna (ENAG) göre ise… Gerçekte enflasyon vatandaşın hissettiği diye verilen resmi rakamların çok daha ötesinde.
ENAG’ın hesabına göre 2020 yılı enflasyon oranı: Yüzde 36. 72!
***
Ayçiçek yağına yüzde 110, doğal gaz ve elektrik fiyatlarına yüzde 40 zam yapılan…
Baklagillerin fiyatının yüzde 60, peynirin yüzde 27, yumurtanın yüzde 80 arttığı…
Böylesi hayat pahalılığının yaşandığı bir dönemde memura yüzde 7. 36,
emekliye yüzde 8. 36’lık zam… Emekçinin parasının bir kısmına el koymaktır. Yoksulluğu derinleştirmektir.

YüKSEK KALMAYA DEVAM EDECEK
2021’e yüzde 14. 60’lık enflasyonla girdik.
Enflasyon önümüzdeki aylarda düşmeyecek, yükselecek.
Geçen yılın ilk üç ayında çok düşük olduğu için bu yılın ilk çeyreğinde (ocak, şubat, mart) her fiyat artışı enflasyonu yüzde 17’lere doğru itecek.
***
“Kur artışından bize ne? Dolarla mı maaş alıyorsunuz? ” diyenler, aldatıyor.
‘Dolarla maaş almayan milletin kullandığı köprüye neden dolarla zam yapılıyor’ sorusundan öte bir durum var.
Kurdaki hareketi gecikmeli izleyen üretici fiyatları hızla artıyor. Aralıkta üretici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 25. 15, aylık bazda ise yüzde 2. 36 arttı.
Yıllık yüzde 25’i aşan artış (üretim maliyeti) ilerleyen aylarda fiyatlara yansıyacak.
***
Hükümetin yeni ekonomi programı (YEP) olarak adlandırılan 2021-2023 yıllarını kapsayan planına göre sene sonu enflasyon tahmini yüzde 10. 5 seviyesindeydi.
Merkez Bankası geçen yılın ekim ayı sonunda yayımladığı enflasyon raporunda 2020 için enflasyon tahminini yüzde 12. 1’e yükseltmişti.
Gerçekleşen 14. 60 oldu.
Görüldüğü üzere…Sürekli tutmayan hedefler üzerinden yüzde 3+3 maaş artışı bağıtlayan toplu sözleşmeler yoksullaştırma sözleşmeleridir.

Yoksulluğun derinleşmesini önlemek için sözleşmeler yenilenmeli. Ayrıca öTV ve KDV indirimleriyle fiyat düşüşü sağlanmalıdır.
Aksi halde zam fırtınasıyla girilen yeni yıl yoksullaşma ile bitecektir!
SöMüRü YüZDE 45 ARTTI REEL üCRET YERİNDE SAYDI!
Hayat pahalılığı ve yoksulluğun yanı sıra sömürü de katmerleşiyor.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) tarafından aralık 2020’de yayımlanan verilere göre ücretler ve verimlilik arasındaki makas açılmaya devam ediyor. İşçiler daha fazla üretirken bu verimlilik artışı (sömürü) ücretlere yansımıyor.
DİSK-AR tarafından yeniden hesaplanan endekse göre 2012 yılı 1. çeyreği ile 2020 3. çeyreği arasında sanayide iş gücü verimi yüzde 45. 2 oranında artarken reel ücretlerdeki artış sadece yüzde 1. 8 düzeyinde kaldı.
Hesabını paylaşan DİSK-AR, “İşçiler daha çok çalıştı, daha çok üretti ancak bu artıştan pay alamadı. Böylece sanayide sömürü yoğunlaştı” dedi.
5 OCAK 2021 – EVRENSEL