Açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili Sendikamızın görüşlerini 4 Aralık 2020 Cuma günü Genel Merkezimizde düzenlediğimiz basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştık.
Genel Başkanımız Bahadır Berdicioğlu tarafından yapılan açıklama aşağıdadır:
BASINA VE KAMUOYUNA
Değerli Basın Emekçileri;
Küresel ölçekte yaşanan pandemi ile birlikte ülkemizde yaşanan ekonomik kriz emekçilerin yaşamını her geçen gün daha da zorlaştırmakta, işsizlik kronik hale gelirken esnaflar kapısına kilit vurmak zorunda kalıyor. Koşullar böyle iken siyasi iktidar tarafından yapılan ekonomiye dair güzellemelerin yerini acı reçete alırken milyonlarca emekçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri ile ilgili süreç devam ediyor.
Değerli Basın Emekçileri;
29 Eylül 2020 tarihinde Berat Albayrak tarafından 2021-2023 dönemine ilişkin açıklanan Yeni Ekonomi Programın (YEP) bırakın üç yıllık dönemi 2020 yılına ilişkin öngörü ve beklentileri dahi daha yıl bitmeden yerle bir oldu.
Türkiye 2021-2023 dönemine ilişkin YEP’i hazırlayan Hazine ve Maliye Bakanı’nın istifa ettiği, 2021 Bütçesini hazırlayan Strateji ve Bütçe Başkanı’nın Merkez Bankası Başkanlığı’na atandığı, Bütçe görüşmeleri başlarken TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olan Lütfi Elvan’ın Maliye Bakanlığı’na atandığı bir süreçte 2021 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti.
Değerli Basın Emekçileri;
Yeni Ekonomi Programında 2020 yılsonu enflasyon tahmini %10. 5 (TÜFE) seviyesinde iken dün açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamları ile daha yıl bitmeden %14,03’e yükselirken enflasyon oranındaki artışın devam edeceğini görmek için kâhin olmaya gerek olunmadığı bir süreci yaşıyoruz.
Değerli Basın Emekçileri;
Dün TÜİK tarafından açıklanan kasım ayı enflasyonu TÜFE cinsinden aylık %2,30 artarken yıllık artış %14. 03 olarak gerçekleşerek son 25 ayın en yüksek oranına ulaştı. Yİ-ÜFE cinsinden enflasyon oranında ise aylık % 4. 08, yıllık bazda ise %23,11olarak açıklanması üretici fiyatlarındaki artışın önümüzdeki dönemlerde tüketici fiyatlarına da yansıyacağından hayat pahalılığının daki artışın da devam edeceğini gösteriyor.
IMF tarafından hazırlanan Türkiye raporlarında önerilen işçi maaşlarını gerçekleşen değil beklenen enflasyon oranına göre arttırın önerisi hayata geçerse emekçilerin reel ücretlerinde ciddi kayıpların yaşanmaya devam edeceği görülüyor.
Değerli Basın Emekçileri;
Türkiye’de ekonominin hali böyle iken 4 Milyonun üzerinde kamu emekçisi 2021 yılını %3 maaş zammı ile karşılayacak, son olarak 2020 Temmuz ayında %4 maaş zammı alan kamu emekçileri, yılın ikinci yarısının 5 aylık döneminde % 7,02 enflasyon oranı üzerinden %3,02 oranında enflasyon farkı almaya hak kazandı. Her yıl olduğu gibi önümüzdeki yılbaşında da hükümet ve yandaş medya tarafından enflasyon farkı maaş artışı olarak kamu emekçilerine müjde başlığı ile manşetlerdeki yerini alacak.
Değerli Basın Emekçileri;
Enflasyon farkı maaş zammı olmadığı gibi reel kayıplarımızı karşılamaktan odlukçu uzaktır, bağımsız kuruluşlar tarafından hesaplanan enflasyon rakamlarının daha yüksek olduğu kamuoyunun bilgisi dâhilindedir. Yeniden Değerleme oranı %9. 11’ken kamu emekçilerine %3+3 zam kabul edilemez.
2019 yılında yapılan ve 2020-2021 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşme çoktan hükmünü yitirmiştir. Siyasi iktidar yaşadığımız kriz ve pandemi koşullarında önümüzdeki yıl için toplu sözleşme masasını acilen kurmalıdır. Ekonomik reformlar adı altında sermaye örgütleri ile toplantı üstüne toplantı yapan siyasi iktidar emekçilerin taleplerine kulaklarını tıkamamalıdır.
Değerli Basın Emekçileri;
Türkiye demokratikleşmeden, yargı bağımsızlığı olmadan, kutuplaştırma siyaseti son bulmadan, barış ve huzur ortamı oluşmadan yapılacak hiçbir reformun ekonomiyi düze çıkartmayacağını da bir kez daha siz basın emekçileri aracılığı ile kamuoyuna duyururken basın toplantımıza katıldığınız için teşekkür ederiz.
MERKEZ YÖNETİM KURUULU