KORONAVIRUSE KARŞI ÖNLEM ALINMASI İÇİN İŞKOLUMUZA GİREN KURUMLARA YAZI GÖNDERDİK. . .

232



Büro Emekçileri Sendikası olarak, işkolumuza giren kurumlardan, koronavıruse karşı önlemlerin bir an evvel alınmasını ve gerekli çalışmaların yapılmasını talep ettik.
Kurumlara gönderdiğimiz yazımız aşağıdadır:

çin’de başlayıp dalga dalga beş kıtaya yayılan ve özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan insanlarda ölümcül sonuçlar doğuran koronavırus vakaları ülkemizde de tespit edildi. Dünya Sağlık örgütü virüsün epidemik yani bulaşıcı salgın olduğunu da duyurdu. İtalya başta olmak üzere birçok ülkede karantina ve sokağa çıkma yasağı uygulamalarının olduğunu biliyoruz.
ülkemizde gerek Türk Tabipler Birliği, SES (Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası) gerekse Sağlık Bakanlığı virüsten korunma yöntemlerine ilişkin bilgilendirme faaliyetleri yapmaktadır. TTB ve Sağlık Bakanlığı tarafından; toplumsal yaşam alanlarında hijyene, bireysel öz bakıma ve fiziksel temasa dikkat çekilerek insanların birbirine makul mesafe (ki bunu 1 metre olarak tanımladı) koymasını, kalabalık yerlerden kaçınılması önerilmektedir.
Bu kapsamda Hükümet tarafından yapılan açıklamada, okulların tatil edilmesi, etkinliklerin iptal edilmesi, kamu çalışanlarının yurtdışına çıkışlarının izne bağlanması, spor müsabakalarının seyircisiz oynanması gibi bir dizi önlem alındığı belirtilmiştir.
Ancak salgınla mücadelenin olumlu sonuç vermesi için alınan tedbirlerin toplumsal ve çalışma hayatının tümünü kapsaması gerekmektedir. özellikle yurttaşlara yoğun hizmet veren kamu kurumlarına dair özel önlemlerin geliştirilmesi acil ihtiyaçtır. İşkolumuzda bulunan Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve tüm yargı kurumları, İŞKUR, Sosyal Güvenlik Kurumu, TÜİK, İçişleri Bakanlığına bağlı birimler, nüfus müdürlükleri, yurtdışıyla bağlantılı çalışan gümrük birimleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TBMM, Dışişleri Bakanlığı gibi bir çok kamu kurumu çok sayıda büro emekçisinin bir arada bulunduğu ve yoğun olarak yurttaşa hizmet verilen çalışma mekanlarıdır. Ayrıca kamu kurumlarının büyük bir kısmında normal koşullarda dahi fiziki olarak çalışma ortamlarının sağlıksız olduğu da açıktır.
Bu nedenle sendika olarak gerekli önlemlerin alınması için çalışmaların bir an evvel yapılmasını talep ediyoruz.

1- Kamu kurumlarında acilen hijyenin sağlanmasına yönelik müdahalelerin yapılması ve kalıcı hale getirilmesi, hijyene yönelik malzemelerin kurum tarafından temin edilmesi,

2- Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipler Birliği tarafından belirtilen, Koronavırus risk grubunda olan başta; kalp solunum yetmezliği, alerji ve kronik hastalık tanısı bulunan büro emekçilerinin kriz süresince, yurt dışı ile bir şekilde teması olan çalışanların karantina süresince ücretli izinli sayılmaları,
3- Okulların tatil ilan edilmesi ile birlikte bakım problemi yaşayan çocukların ihtiyaçları için dönüşümlü ücretli ebeveyn izninin kullandırılmasının yasal düzenleme beklenmeden uygulanması,
4- Yurttaşların gerekirse kurum içerisine girmesine gerek kalmadan iş ve işlemlerinin yapılması için geçici teknik alt yapının oluşturulması,
5- Halka açık alanlarda hizmet vermek üzere yapılan (AVM veya benzeri yerlerde stant açma gibi) görevlendirmelerin kriz süresince iptal edilmesi ve gerektiğinde hizmet üretiminin durdurulması, çalışma saatlerinin kısaltılması dahil tüm tedbirlerin bir an evvel alınması.