ALTERNATİF VERGİ HAFTASI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA ‘KAMU MALİYESİ KRİZİ VE VERGİ ADALETSİZLİĞİ’ PANELİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK

227



margin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;Sendikamız tarafından, alternatif vergi haftası etkinlikleri kapsamında; “Kamu Maliyesi Krizi ve Vergi Adaletsizliği” konulu panel düzenlenmiştir.
margin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;[kck]o:p
[kck]/o:pmargin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ve Prof. Dr. Mustafa Durmuş’un panelist olarak katıldığı, moderatörlüğünü Genel Başkanımız Serpil Akpınar’ın yaptığı panelimiz 26 Şubat 2020 çarşamba günü çağdaş Sanatlar Merkezinde düzenlenmiştir.
margin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;[kck]o:p
[kck]/o:pmargin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;Panelimize KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, MYK üyesi Yusuf Şenol, Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ve MYK üyesi Derya Yulcu, BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, Yapı Yol-Sen Genel Başkanı Nihat Bayram,
Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Yılmaz Yıldırımcı ve
MYK üyesi Ahmet Cüce, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri ile üyelerimiz katılım sağlamışlardır.
margin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;[kck]o:p
[kck]/o:pmargin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;Açılışını Genel Sekreterimiz Aziz özkan’ın yaptığı panelimiz, Genel Başkanımız Serpil Akpınar’ın konuşmasıyla başladı. Genel Başkanımız “Maliye Bakanlığı tarafından vergi haftası dolayısıyla çeşitli etkinlikler, düzenlemeler, kutlamalar yapılır. Fakat biz BES olarak yıllardır bu haftada; bir yandan Maliye çalışanlarının ekonomik, özlük, sosyal haklarına ilişkin taleplerini öne çıkarırız, işyerlerinde eylem ve etkinlikler yaparız. Diğer yandan Türkiye’de vergi sisteminin nasıl işlediğine ilişkin eleştiri ve taleplerimizi bir mücadele hattına büründürerek, Türkiye’nin dört bir yanında çalışmalar yürütürüz. ” İfadelerini kullanarak taleplerimizi gündeme getirmiştir. margin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;
margin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;
margin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu konuşmasında “Vergi ne zamandan beri kutlaması yapılan bir şey oldu. Ancak yası tutulur. Vergi kutlanan bir şeyse hesabının da sorulması gereken bir olgu olmalı. Vergi vermeyen kişilerin sermayelerinim yüksek olduğunu görüyoruz. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir adaletsizlik var. Türkiye’de her şey açık ve ihlal edilerek insanlar gözleniyor ama vergiye geldiği zaman vergide mahremiyeti diyorlar. Vergide mahremiyet gizlilik olur mu? Toplanan vergiler nasıl harcandığına baktığımız halk yararına harcanmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz” ifadelerini kullanmıştır.
margin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;
margin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;Prof. Dr. Mustafa Durmuş “Adaletsiz Bir Düzende Vergi Adaletini Sağlamak” konu başlığındaki sunumunda: “Küresel bir iklim kriz ile karşı karşıyayız. Koronavirüs nedeniyle her yer çalkalanıyor. Türkiye’de baktığımız zaman eşitsizlikler o kadar büyük bir seviyeye çıkmış ki adaletli bir vergi dağılımı yapmak imkansızlaşıyor. En zengin yüzde 10 emeğin yüzde 80’nine hakim. Milyonlarca insana asgari ücret ile geçimini sağlamak zorunda kalıyor. Devletin aldığı vergilere baktığımız zaman dolaylı vergilerden yüzde 70 vergi alınması önemli. Bu vergiler emekçilerden toplanıyor. Büyük holdinglerin verdiği vergiler çok az eşitiz bir politika var. Hemen hemen her şeyden vergi alınıyor. Kalemler o kadar artmış ki hesaplamak zor. Sermaye kurtarmaları, savaş harcamaları, hazine açığı ve borçlanma uygulamaları. Borçları para basarak ödemeye çalışmak çözüm değil, sorunu derinleştirir sadece Krizi besleyen savaş harcamalarıdır. Ülkede son zamanlarda militarist uygulamalar hayli arttı. Silah üretiyorsanız savaşa da ihtiyacınız olacak. Silahlar kullanılacak ki yerine yenileri yapılsın. Türkiye içeride ve dışarıda savaşa devam ettiği sürece vergide adaletsizlik devam edecek. Bu vergileri bizden alacaklar, zenginlerden alacak halleri yok ya. Vergide istediğiniz kadar adaletli alan militarist politikalara harcadığımız sürece adalet sağlanmış olmaz. Adaletli vergi barış sürecinde dağıtılır, bu ülkenin geleceğinin daha iyi olmasını istiyorsak barışı sağlamamız gerek. Barışı sağlarsak, adaleti de sağlarız. Vergi adaleti sadece emek ile ilgili bir mesele değildir barış, özgürlük ile iç ilçedir. ” ifadelerini kullanmıştır.
margin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;[kck]o:p
[kck]/o:pmargin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;Konuşmaların ardından panelimiz soru-cevap bölümüyle sonlandırılmıştır.
margin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;[kck]o:p
[kck]/o:pmargin-: 0cm; margin-: 0cm; 10pt;NOT: Panelimizin video çekimleri web sitemizin “Etkinlikler Faaliyetler” bölümünde yayınlanacaktır.