HAYAT PAHALILIĞI ARTARAK DEVAM EDİYOR!

259



Hayat pahalılığı artarak devam ediyor. Satın alma gücümüz reel anlamda giderek düşmekte. Halkın gerçek enflasyonu, açıklan resmi enflasyon rakamlarından daha yüksek!
Enflasyon 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,03, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 19,71 arttı. Enflasyon beklentisi aylık %0,74 ve %0. 90 arasında değişiyordu. Ancak gerçekleşen enflasyon öyle olmadı. Yıllık bazda en fazla artış gıda grubunda yaşandı. Tanzim satış çadırları da halkın enflasyonunun düşmesinde yetersiz kaldı. Gıda fiyatlarındaki yüksek enflasyonu aylık %3,48’le sağlık harcamalarında ki artış izledi.
öte yandan yurt içi üretici fiyat endeksi de 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1. 58, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2. 14, bir önceki yılın aynı ayına göre %29,64 ve on iki aylık ortalamalara göre %31,17 artış gösterdi. Buda gösteriyor ki üretici fiyatları enflasyonunda yaşanan artış, önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarına yansıyarak daha çok cep yakacak.
Ocak, Şubat ve Mart ayında enflasyon toplamda %2,26 oldu. Kamu çalışanlarına 2019’un ilk yarısında %4 zam verilmişti. Eğer enflasyon Nisan, Mayıs ve Haziran verileriyle beraber %4’ü aşarsa, aşılan miktarda enflasyon farkı alınacak.
Kamu emekçisinin enflasyon sepetini oluşturan kalemler; gıda, kira, giyim, ulaşım, eğitim ve sağlık harcamalarıdır. Hesaplanacak enflasyon farkı, bu harcamalar dikkate alınarak yapılmalı, kamu çalışanlarının ücretlerinde de buna göre artış yapılmalıdır!