ABDULLAH AYSU: NE YÖNE DÜŞER USTA (09. 03. 2018)

192

Bu işin lamı cimi yok. Şeker fabrikaları zarar etmiyor. Ettiriliyor!
Nasıl mı?
Ağrı şeker fabrikası 2014-2015 yılından, Alpullu (Kırklareli) 2013-14 yılından, çarşamba (Samsun) ve Susurluk (Balıkesir) 2011-2012 yılından bu yana (2014-2015 sezonu hariç) çalıştırılmadı.
Neden?
çünkü çiftçilere şekerpancarı üretirilmedi, üretim kısıtlandı da ondan. Başka bir deyişle tarım politikalarındaki yanlılık, yanlışlık esas neden.
Yanlışlar nedir?
Tarımda yanlışlıkları burada saymaya kalksak, ne bu köşe ne gazetenin tamamı yeter!
En başta Tarım Kanununa göre verilmesi gereken desteklemenin yarısı bile verilmiyor çiftçiye. Bu yüzden çiftçi devletten 126 milyar lira alacaklı. Sadece mazottaki vergi (öTV ve KDV) miktarı yüzde %60’ın üzerinde. Havza bazlı destekleme modelinde desteklenecek ürünler içerisinde şekerpancarı yok mesela. Varın gerisini siz sayın.
Evet, ürettirme, destekleme, verginin altında belini doğrultmasına izin verme. Sonra kurum zarar ediyor, o zaman gelin özelleştirelim de. Buna Anadolu’da “hem kel hem fodul” derler.
önce bu kurumlar neden zarar ediyor/ettiriliyor bunun hesabını vatandaşa vermek gerekmiyor mu? Gerekiyor, hem de bal gibi…
Hesap sormazsan, sorulmazsa insana; el insaf, eller vicdan üzerine demezler mi? Derler!
çünkü şekerpancarı öyle alelade bir bitki değil ki; sattım fabrikayı gittim diyemezsin! Bu işin çiftçi boyutu var en başta. çünkü şekerpancarı çiftçi için aş ve iştir. Bakın üretimi durdurulan Ağrı Şeker Fabrikası için üretim yapan köy sayısı (2012 yılından 2016 yılına) %80, çiftçi sayısı da %95 gerilemiş. Alpullu Şeker Fabrikası için bu sayılar sırasıyla %70 ve %90, çarşamba Şeker Fabrikası için %97 ve neredeyse %100, Susurluk Şeker Fabrikası için %72 ve %92 oranında azalmış. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin 25 fabrikasına bakıldığında ise fotoğraf şöyle. Aynı dönemler için bu fabrikalara şeker pancarı üreten köy sayısı %56 ve çiftçi sayısı ise %82 oranında azalmış. (Ahmet Atalık, 6 Mart 2018)
Şekerpancarı ekimi durdurulunca onun yerini NBŞ alacak. Ne var bunda diyebilir miyiz? Hayır!Prof. Dr. Bingür Sönmez açıklıyor: “Son yıllarda kolit o kadar çok arttı ki, bu tamamen mısır şurubuna bağlı. Sonra karaciğerde normal glikoz, glikora çevrilirken mısır şerbeti hiçbir şeye çevrilmiyor, direk yağa çevriliyor. Ve şu anda kime karaciğer ultrasonu yapsanız yağlanma var. Mısır şurubu şerbetinin pankreas kanseri de yaptığı şeklinde çok ciddi yayınlar var. Siroz ve pankreas kanserinin birinci neden nişasta bazlı şeker.
Dahası, mısır şurubu Tip 2 diyabet de yapıyor çünkü insülin mekanizmasını tamamen bozuyor. çocuklardaki büyüme geriliğinin, o kısa boyunlu, kısacık bacaklı olan çocukların sebebi tamamen mısır şurubu şerbeti. Kız çocuklarda görülen kolikistiğin sebebi de mısır şurubu şerbeti. Yaşlılarda Alzheimer yapıyor. Ama genç yaşlı herkeste obezitenin kesin nedeni, çünkü doymayan insanlar yaratıyor. ” (Meltem Yılmaz, 05. 03. 2018)
Evet, teknoloji yok iken insanlar kıtlıktan telef olur, medeniyetler yıkılırdı. Şimdi teknoloji gelişti, yanlış ellerdeki teknoloji ve yanlı politikacılar ile insanlar azar azar helak ediliyor. Siyasiler, insanlar helak edilirken insanların yanında yer almıyor; şirketlerin yanında saf tutuyor.
Şeker fabrikaları ve bağlı kuruluşları şeker, yem, alkol ve maya üretimi konularında yaklaşık 100 yıllık bir mühendislik birikimine, anahtar teslimi fabrika kurma kapasitesine sahip. Ayrıca şekerpancarı buğdaydan 13, mısırdan 8, ayçiçeğinden 5 kat daha fazla istihdam sağlıyor. Şeker üretimi besici, nakliyeci, çiftçi, mevsimlik ve sürekli işçi için iş ve aş. Kısacası Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin temel geçim kaynağı durumunda.
Varlığında yararları, yokluğunda olası zararları ortada olan şeker fabrikalarının özelleştirme nedenlerini başka yorumlayanlar da var.
Meral Akşener, “ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde Rıza Zarrab’a karşılık, bir Amerikan şirketinin talimatıyla şeker fabrikalarının satışa çıkarıldığını iddia etti. ” (4 Mart 2018 Sözcü)
Bu iddia doğruysa, şeker fabrikaları, NBŞ şirketleri ile Rıza Zerrab ne yöne düşer usta?
9 MART 2018 – KARASABAN