ÇİĞDEM TOKER: ALARM VE SAĞIRLIK (28. 02. 2018)

220

Ekranda televizyoncuya benzeyen kravatlı biri. Haber sunuyor, sabah yayını yapıyor. Afrin harekâtında sivillerin yaşamını yitirdiği iddialarına öfkelenmiş. “Sivil öldürecek
olsak” diyor.
“Sivil öldürecek olsak
Cihangir’den başlarız, Nişantaşı, Etiler
di mi yani, bir sürü hain var. Türkiye
Büyük Millet Meclisi var”
ifadelerini kullanıyor.

Kullandığı şahıs kipi, birinci çoğul şahıs. Gramer önemli.

“Biz” diyor. Sivil öldürecek olsak.
Olsam değil. Başlarız diyor. Başlarım değil. öldürmek fiiliyle birlikte kullandığı kim o “biz”? Hangi aidiyeti temsil ediyor? Bağlı bulunduğu, alenen insanları hedef göstermesiyle, gazetemize katliam tehdidiyle de maruf grup mu, yoksa Türk Silahlı Kuvvetleri adına mı?

Had bildiren bir ton, posta koyan sinirli jestler. Sanırsınız elinde suç işleme özgürlüğüne sahip olduğuna dair bir sertifika vardır. Semt isimleri, ölüm tehditleri canlı yayında arka arkaya. Bir hışım ki, TBMM bile nasibini alıyor.
Nişantaşı Cihangir obsesyonu

Nişantaşı ve Cihangir semtlerine yönelik bir obsesyon var belli ki. Süleymancıların yurdunda yanarak ölen kız çocuklarını “o senin sarıldığın Cumhuriyet
yaktı. Nişantaşı’nda, Cihangir’de
oturan beyaz Türkler yaktı” demişliği de var çünkü.
İstanbul milletvekili
Barış
Yarkadaş
RTüK’e şikâyette bulunuyor. Yanısıra TBMM Başkanı
İsmail
Kahraman’ı
göreve davet ediyor. İstanbul milletvekili
Eren
Erdem
savcılığa suç duyurusunda bulunuyor.
Mersin milletvekili
AytuğAtıcı,
AKP milletvekillerine “Hanginiz
‘sivil öldürecek olsak, Cihangir, Etiler Nişantaşı’ndan başlarız’
demesini onaylıyorsunuz” diye soruyor. Bu satırlar yazılırken henüz iktidar partisinden, suç unsuru taşıyan sözlerle ilgili herhangi bir açıklama ya da girişim gelmiş değil.

***

Adının başında profesör unvanı var. İlahiyat alanında hoca. Canının derdine düşmüş, ölümle yaşamın kıyısında gidip gelen hastaların kadın ve erkek bir arada tutulmasından rahatsız. “Ayrı
odalarda tutmak mümkün değil mi diyesoruyor. ” Devamında bir soru daha. “Kadına kadın, erkeğe erkek doktor bakamaz
mı?”

Profesör, devlet hastanelerinin tamamında, vatandaşların doktor seçme olanağı bulunduğunu düşünüyor olmalı. Hem doktor hem de oda seçilebildiğini, akciğerin, kalbin görevini gören medikal cihazlarla donatılmış yoğun bakım ünitelerinde bile yapılabildiğini. Hiçbir şey, kolundan, bacağından kablolar, borular sarkan, gözleri kapalı, burnu makineye bağlı bir hastanın bir diğerini tahrik etme ihtimalinden daha önemli değil.

İlahiyatçı profesör bu soruları Sağlık Bakanlığı’na sormuş. Şehir hastaneleri için milyarlarca TL kirayı şirketlere ödemeye başlayan bakanlığa. Milletten hiçbir fedakârlığı esirgemeyen şehir hastaneleri belki böyle bir hizmet de verir, belli mi olur. Nasıl olsa efektif ölçülerin çok ötesinde büyüklüklerde yapılıyor bu hastaneler. Kadına ayrı erkeğe ayrı yoğun bakım üniteleri açarlar. Bir de ona gelir getirici hizmet eklerler olur biter.

Toplumsal kutuplaşma, hayatın her alanında alarm veriyor. Karşılaştığı yaygın sağırlık vahim.
28 ŞUBAT 2018 – CUMHURİYET