ÇİĞDEM TOKER: TOGEM-DER, SARRAF’TAN 18 MİLYON TL ALDI MI’ (05. 12. 2017)

208

New York’ta tanık sıfatıyla ifadesi süren, ülkemizde de casusluk suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılarak mal varlığına el koyulan istisnai Türk vatandaşı
Rıza Sarraf‘ın, dağıttığı rüşvetleri ve yaptığı bağışları ne kadar titiz yöntemlerle kayıt altına aldığını artık biliyoruz. Sadece 17-25 Aralık belgelerinde değil, ABD’de tutuklandıktan sonra hayırsever bir işadamı olduğunu göstermek için avukatlarının yaptığı kefalet başvurusu ve nihayet ikinci haftasına giren yargılamadaki ifade ve şemalar üzerinden de.

Bir önceki yazıda yönelttiğim soruyu, güncelleyip açarak tekrarlayacağım.

***

Sarraf’ın 18 Mayıs 2016 tarihli kefalet başvurusunda,
Emine Erdoğan
himayesinde faaliyet gösterdiği pek çok kaynakta yer alan Togem-Der adlı derneğe milyonlarca dolar tutarında bağış yapıldığı listelenmiş biçimde yer alıyordu.

önceki yazıda aktardığım 2. 3 milyon dolarlık bağış tutarının eksik olduğu, bu rakamın yalnızca 2016 yılına ilişkin olduğu, kefalet dilekçesinde Togem-Der’e Sarraf’tan 2013’te 850 bin, 2014 yılında da 1. 5 milyon dolarlık daha bağışın yapıldığı bilgisi hatırlatıldı.

Böylelikle Rıza Sarraf’ın Togem-Der’e yaptığı toplam bağış tutarı 4 milyon 650 bin dolara ulaşıyor. (Zaten, o dönem, yani Mayıs/Haziran 2016’da bu bağışlar, TBMM’de birden fazla soru önergesine konu edilmiş. )

Sarraf’ın, ABD yargısına verdiği bir dilekçede yanıltıcı veya yalan bilgi verme ihtimali var mıdır sizce? Düşük bir olasılık olsa da kesin bilmiyoruz. Yine de, Togem- Der’e yapılan bağış tutarının bugünün döviz kuruyla yaklaşık 18 milyon TL olduğunu biliyoruz.

Sorulara geçelim:

– Açık adı “Toplumsal Gelişim Merkezi
Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği” olan Togem-Der, Rıza Sarraf’tan 4 milyon 650 bin dolar bağış aldı mı?
– Bugünün kuruyla 18 milyon TL olan bu bağış tutarı nerelerde ve hangi amaçlarla harcandı?
– Harcamalar denetlendi mi?

– İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamına Sarraf’ın yaptığı yüklü bağışlar da dahil edilecek mi?
İstisnai vatandaş

önceki yazımda İzmir milletvekili
Zeynep
Altıok‘un Sarraf’ın istisnai vatandaşlığıyla ilgili sorularına da yer verdim.

Oysa bu soruların birçoğunun cevabı, -Hürriyet’teki görevine bu yılın başında son verilen- meslektaşımız
Tolga Tanış‘ın yazısında duruyormuş meğerse. 4 Haziran 2016 tarihli “Zarrab’ı kim TC vatandaşı yaptı?” başlıklı yazıda Tanış, eski İçişleri Bakanı
Abdülkadir
Aksu‘yla konuştuğunu ve “Zarrab’ın
savunma avukatlarından, kendisinin ne zaman
ve nasıl TC vatandaşı olduğunun belgesini
edindiğini” aktarıyor. Sarraf, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca, Bakanlar Kurulu’nun 1 Haziran 2007 tarihli toplantısındaki 2007/12274 sayılı kararıyla vatandaşlığa alınmış.

Tolga Tanış’ın yazısından konuya dair bölüm:

“Daha ilginci, Zarrab’ın vatandaşlığa
alınmasından sonra çıkan Resmi Gazete’leri
taradım. Kararı online arşivde de
bulamadım. Bu tür vatandaşlık işlerini
bilen bazı istihbaratçılarla konuştuğumda
ise, devletin zaman zaman faydalı gördüğü
kişileri istisna kabul edip Bakanlar Kurulu
kararıyla vatandaş yapabildiğini ama Resmi
Gazete’de yayımlamayarak kanunları
ihlal edemeyeceklerini öğrendim. “

Tanış’ın Sarraf’a istisnai vatandaşlık verildiğini yazdığı 1 Haziran 2007, genel seçimlerden kısa bir süre öncesi. Bu tarih aynı zamanda, yasa gereği İçişleri Bakanı’nın da görevi bıraktığı döneme de rastlıyor. Sarraf’ın, genel seçim öncesi ve tarafsızlık gözetilmesi gereken bir dönemde istisnai vatandaşlığa alınması, Resmi Gazete’de yayımlanmayışını da izah ediyor olabilir.
5 ARALIK 2017 – CUMHURİYET