MUSTAFA SÖNMEZ: TRUMP DÜŞTÜKÇE TL VE AKP TOPARLANIYOR (30. 08. 2017)

201

Trump’ın başarısız icraatı ile dolar değer kaybında. TL dâhil yerel paralar ise sıcak paranın geri dönüşü ile toparlanıyor. Türkiye, 2017’de sıcak para girişinde rekor kırarken ucuzlayan dolarla ekonomi de büyüyor. Siyasete de etkisi olacak bu tırmanışın 2017 boyunca sürmesi bekleniyor.
Son zamanların en dikkat çeken gelişmelerinden biri dolar ve yerel paraların ilişkisi. Dolar, birçok merkez ve Türkiye’nin dâhil olduğu yükselen çevre ülke paralarına karşı değer kaybediyor. 2016 sonlarına doğru yaşananlardan sonra 2017’de şemsiye ters dönmüş gibi. Donald Trump’ın iktidara yürüyüşüyle yükselen dolar yine Trump’ın düşük performansının etkisi ile aşağı doğru iniyor; önceden değer yitiren yerel paraların hepsi, farklı ağırlıkta olsa da dolara karşı toparlanıyorlar. Bu durum, özellikle yine Türkiye başta olmak üzere çevre ekonomilerin iç dengelerini, hatta siyasi dengelerini de etkiliyor. Bu iklimin ne kadar kalıcı olacağı bilinmemekle beraber bunda en önemli değişkenin yine Trump ABD’si olacağı kesin gibi.
ABD ekonomisi Trump ile birlikte hedeflerini yakalayamadı. ABD’de büyüme yüzde 3 yıllık hedefin gerisinde.
[
ilgili fazla bir sorun olmasa da esas konu enflasyon. özellikle 2017 yılının ikinci çeyreğinde ortaya çıkan düşük enflasyon oranı canlanmanın yeterli olmadığını sergiliyor. Yüzde 2’ye çıkamayan bir enflasyon, talebin yeterince güçlenmediğini ve büyümenin yüzde 3 patikasına sıçratılamayacağının belirtisi olarak görülüyor. 2002-2008 döneminde cari açığı ortalama yüzde 5 olan ABD’de şimdilerde
[

‘un istifa ettiği söylentisi Wall Street’i vurdu. Cohn vergi indirim paketinin arkasındaki kişiydi ve piyasalar bunu fiyatlamıştı. İndirim projesinin mimarı giderse proje de rafa kalkacak.
Kuzey Kore-ABD gerilimi çin’in yatıştırıcı gayretleriyle geçen hafta bir ölçüde sönümlenirken bunun yerini Başkan Trump’ın koltuğunu koruyup koruyamayacağı belirsizliği aldı.
Trump’ın düşüşünü
[

getirdiler. Bu tutarın 2,8 milyar doları hisse senedi alımından, 5,6 milyar doları ise DİBS alımından oluştu. özellikle devlet iç borçlanma senedindeki faiz ve getiri göz kamaştırıyor. Türk parasının değerindeki oynaklığın büyük ölçüde geride kalmış olması yabancının Türkiye’ye olan ilgisini artıran en büyük etkenlerden biri.
Yüzde 11 dolayında seyreden bir faizi Batı ülkelerinde bulmak biliyoruz ki hiç mi hiç mümkün değil. Dolayısıyla faizin çok düşük olduğu, hatta negatif faiz uygulamasının söz konusu olduğu ülkelerden borçlanıp Türkiye gibi yüzde 11-12 dolayında faiz uygulayan ülkelere portföy yatırımı yapmak büyük bir kazanç sağlıyor.
Yabancıları doludizgin Türkiye’ye doluşmaya iten etkenlerden biri de
[