İSTANBUL 3 NOLU ŞUBEMİZDEN ADALET BAKANLIĞI ROTASYON DÜZENLEMESİNE TEPKİ’

269

İstanbul 3 No’lu Şubemizin çağrısıyla ve Büro Memur-Sen ve Türk Büro-Sen’in de katılımıyla, Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliği’ndeki rotasyon düzenlemesinin iptal edilmesi talebiyle, Anadolu Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirilmiştir.
24. 05. 2017 çarşamba günü yapılan basın açıklamasına Yargı-Sen, Kartal Hukukçular Derneği ve İstanbul Barosu da destek vermiştir.
Yazı İşleri Müdürü Bahriye Dilek’in okuduğu açıklama aşağıdadır:
BASINA VE KAMUOYUNA
“Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler, 14. 05. 2016 tarih ve 29712 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Yapılan değişikliklerle, İcra Müdür ve Müdür Yardımclarında olduğu gibi, Yazı İşleri ve İdari İşler Müdürleri ile mahalli bilgi işlem ve mahalli adli sicildeki şube müdürleri belli hizmet sürelerine bağlı olarak zorunlu rotasyona tabi hale getirilmektedir. Yıllarca zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan personelin zorunlu yer değiştirme esaslarına tabi tutmayı gerektirden haklı ve hukuki bir sebep bulunmamaktadır. İdare, düzenleyici işlem yapma yetkisini kamu yararı ve hizmetin gereklerine uygun şekilde kullanmamaktadır.
Yazı işleri ve idari işler müdürleri ile mahalli bilgi işlem ve mahalli adli sicildeki şube müdürleri, gneel idari hizmetler sınıfında büro hizmeti veren kamu görevlileridir. Dolayısıyla, anılan kadrodaki personellerin yurdun değişik hizmet bölgelerinde görev yapmaları hizmetinr yaygınlaşması amacına hizmet etmeyeceği gibi, yaptıkları iş de zorunlu yer değiştirme esaslarına tabi tutulmayı gerektiren mahiyette değildir. Kaldı ki, kurum bünyesinde personel ihtiyacı doğması halinde, dışarıdan atama yoluyla ya da personelin tercihi esas alınarak atama yapılması daha haakkaniyetli bir uygulama olacaktır.
Mesleğe başlarken zorunlu yer değiştirmeye tabi olacakları bilgisine sahip olunması durumunda müdür olarak grev yapmayı tercih dahi etmeyecek personelin çalışma süresini doldurması halinde tayının çıkarılması sadece kendisini değil, aile bireylerinin ve birlikte yaşadığı harkesin yaşantısını doğrudan etkileyecek, ekonomik anlamda kayıplar ortaya çıkacak ve gelinen noktada ciddi bir mağduriyet doğacaktır.
Ayrıca, rotasyon düzenlemesi yıllarca görev yapan yazı işleri ve idari işler müdürleri ile mahalli bilgi işlem ve mahalli adli sicildeki şube müdürlerinin, mesleğe başlarken görev yapacakları yerin değişmeyeceği yönündeki haklı beklentilerinin sarsılmasığna ve geleceğe dair planlarının tamamen değişmesine sebep olacak, bireylerin kazanılmış haklarını ihlal edecek, hukuk devleti ve hukuki istikrar ilkeleriyle çelişecektir.
Kaldı ki, digger kamu kurumlarında benzer görevi yürüten personel zorunlu yer değiştirme esaslarına tabi tutulmamakta, düzenleme uygulama birliğini sarsarak, aynı görev ve sorumluluğu üstlenen personelin farklı esaslara tabi tutulmasına sebep olacak, hem eşitlik ilkesini ihlal edecek hem de hukuki olmayacak, ilgili kamu görevlilerinin iş güvencesinin ihlal edilmesinin de önünü açacaktır.
Kamu görevlilerinin geriye dönüşü mümkün olmayan mağduriyet yaşamasının engellenmesi bakımından, bir an önce Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliği’ndeki rotasyon düzenlemesinin iptal edilmesini talep ediyoruz. “