MALİYE BAKANLIĞI/GİB’DE ADALETSİZ UYGULAMALARA SON VERİLSİN!

225

Maliye Bakanlığı’nın hazırlayarak Başbakanlığa sunmuş olduğu kurum içinden defterdarlık ve gelir uzmanı alımı sınavı yapılacağına yönelik açıklama, bizzat Maliye Bakanı Sayın Naci AĞBAL tarafından yasa tasarısına dönüştürülerek Başbakanlığa gönderildiğine dair açıklama ile somutlanmış olup, söz konusu gelişme tüm maliye emekçilerince olumlu karşılanmıştır.
Tasarı, Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nda özellikle 2005 yılı sonrasında ortaya çıkan sorunların çözümü açısından önemli bir fırsat yaratmış durumdadır.
Konu ile ilgili 26. 04. 2017 çarşamba günü Genel Merkezimizde düzenlediğimiz basın toplantısında; Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nda iş barışının ve iş huzurunun yeniden sağlanması için Başbakanlığa sunulan tasarının bir an önce yasalaştırılması, kurum içi uzmanlık sınavı açılması, KPSS koşulunun kaldırılması ve lise mezunlarının da kurum içi uzmanlık sınavlarına girebilmesinin sağlanması talebimiz kamuoyuyla paylaşılmıştır.
Genel Başkanımız Fikret Aslan tarafından yapılan açıklama aşağıdadır:
BASINA VE KAMUOYUNAKamu emekçileri tarihin en sıkıntılı dönemlerinden geçmektedir. Kamu Kurumlarının piyasa merkezli yeniden yapılandırılması, şirketleştirilmesi, liyakat sisteminden vazgeçilmesi ve tasfiye çabalarıyla birlikte kamu emekçileri esnek ve güvencesiz çalışma kıskacına alınmaktadırlar.
Buna paralel olarak, Hükümet bir yandan iş güvencesini ortadan kaldırma planlarını adım adım hayata geçirirken diğer taraftan ücret farklılıkları ve farklı istihdam biçimleriyle emekçileri parçalayan politikalar hayata geçirmektedir. Uzmanlaştırma politikaları bu kapsamda gündeme getirilmiştir. Tüm kamu kurumlarında liyakat sistemi göz ardı edilerek uzman istihdamına gidilmiş, özellikle merkez birimlerinde uzman çalıştırma yaygınlaştırılmıştır.
Uzman istihdamının ilk sonucu merkez ve taşra birimleri arasında ciddi ücret farklılıkları olmuştur. Ücret farklılıkları ise uzman-memur ayrımı yaratmış, iş barışını ve iş huzurunu bozan sonuçlar yaratmıştır. Tüm kurumlarda kurum içerisinde yıllardır rüştünü ispat etmiş liyakatli, fedakârca hizmet üreten ve yaptığı işte uzmanlaşmış kamu emekçilerine hak tanınması ve kurum içerisinden eğitim koşulu yerine kıdem ve liyakati esas alan uzmanlaşmaya gidilmesi talebimizi bir kez daha ifade ediyoruz.
Değerli Basın Emekçileri,
Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığında ise süreç biraz daha farklı işlemiş, taşra birimlerinde de uzman istihdamına gidilmiştir. 2005 yılında 5345 Sayılı Gelir İdaresi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunla birlikte gelir ve gider birimleri ayrılmış, diğer kamu kurumlarının aksine kurum içinden özel sınavla uzman alımı yoluna gidilmiştir. Bu durum olumluluk yaratmış olsa da lise mezunlarına sınava girme hakkı verilmeyişi, sonra da kurum içinden alımların durdurulması yeni sorunları ortaya çıkarmıştır.
Gider birimleri diye adlandırılan Maliye Bakanlığı Merkez ve Defterdarlık birimlerinde ve Gelir İdaresi Başkanlığında görev yapan maliye emekçileri uzman-memur, merkez uzmanı-taşra uzmanı şeklinde ayrıştırılmış ve bu ayrıştırma ücret farklılıklarını ortaya çıkarmıştır.
Bununla birlikte görev tanımının tam olarak yapılmayışı istihdam belirsizliğine neden olmuş, zaman içerisinde şef ve müdür yardımcısı kadrolarının eritilip işlevsizleştirilmesi, servis ve bölümlere sınavsız görevlendirme yoluyla atama uygulamalarını yaygınlaştırmıştır. özellikle uzmanlar arasından yapılan atamalar, uzmanlar arasında ve uzmanlarla memurlar arasındaki husumeti artırıcı etkiler yaratmıştır.
Sendikamız 2005 yılında hazırlamış olduğu raporlarda, bildiri ve broşürlerde sürecin bu noktaya geleceğini öngörmüş, her aşamasında basın açıklamaları, mitingler ve grevlerle tabloyu değiştirmek için tutum almıştır.
Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresinde yetkili olan Türk Büro-Sen ve işkolumuzda yetkili Büro Memur-Sen’in teslimiyetçi yaklaşımları bugün gelinen durumun sorumlusudur.
Değerli Basın Emekçileri,
Maliye Bakanlığında 2011, Gelir İdaresi Başkanlığı’nda ise 2012 yılından beri sınav açılmayarak fırsat eşitliği ortadan kaldırılmış, yine lise mezunlarına sınava girme hakkı tanınmayarak iş barışı bozulmuştur.
Maliye Bakanlığı birimlerinde dışarıdan alımlar ve üniversiteyi bitiren maliye emekçisi sayısında ciddi artış yaşanmış, çok sayıda maliye emekçisi sınav açılmasını bekler hale gelmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığı birimlerinde 2012 yılından bu yana çok sayıda maliye emekçisi üniversiteyi bitirmiş olup sınav beklemektedir. Diğer taraftan sınav hakkı sadece üniversite mezunlarına tanındığından lise mezunu maliye emekçilerinin uzman olma hakkı bulunmamaktadır.
Maliye Bakanlığı’nın hazırlayarak Başbakanlığa sunmuş olduğu kurum içinden defterdarlık ve gelir uzmanı alımı sınavı yapılacağına yönelik açıklama, bizzat Maliye Bakanı Sayın Naci AĞBAL tarafından yasa tasarısına dönüştürülerek Başbakanlığa gönderildiğine dair açıklama ile somutlanmış olup, söz konusu gelişme, tüm maliye emekçilerince olumlu karşılanmıştır.
Tasarı, Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığında özellikle 2005 yılı sonrasında ortaya çıkan sorunların çözümü açısından önemli bir fırsat yaratmış durumdadır. Söz konusu tasarının referandum heyecanı ile söylenmiş bir söz olarak kalmayıp, Başbakanlık arşivlerinde unutulmadan, başkaca mazeretlere sığınılmadan,
güvenceli, görev ve yetki tanımlı istihdamı kapsayacak ölçekte genişletilerek, bir defaya mahsus olmak üzere eğitim şartı yerine kıdem ve liyakat şartı konularak hayata geçirilmesi yönünde bir an önce acilen yasalaşması sağlanmalıdır.
Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nda iş barışının ve iş huzurunun yeniden sağlanması için Başbakanlığa sunulan tasarının bir an önce yasalaştırılmasını, kurum içi uzmanlık sınavı açılmasını, KPSS koşulunun kaldırılmasını ve lise mezunlarının da kurum içi uzmanlık sınavlarına girebilmesinin sağlanmasını talep ediyor, Maliye Bakanlığı’nı bir kez daha taleplerimiz için adım atmaya davet ediyoruz.

MERKEZ YÖNETİM KURULU
a.
Fikret ASLANGenel Başkan