KAMU EMEKÇİLERİNİN KHK’LERLE İHRAÇTA, EMEKLİLİK VE GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN FAYDALANMASI HAKKINDA GENEL BİLGİ. . .

344



Bilindiği üzere, KHK’larla binlerce kamu emekçisi sorgusuz sualsiz bir şekilde görevinden ihraç edilmiş, aileleriyle birlikte yüz binlerce insan mağdur edilmiştir. Sendikamız BES, KHK işinden edilen kamu emekçilerinin hakları doğrultusunda hukuksal, maddi dayanışma gibi çok yönlü olarak mücadeleyi sürdürmektedir. Tüm kamu emekçilerinin gerek hukuki süreçleri, gerekse diğer hakları yönünden bilgilendirilmesini, Sendikamız kamu emekçilerinin sözcüsü ve mücadele örgütü olma bilinciyle sürdürmektedir.
Sürece dair pek çok sorunun yanı sıra KHK’lerle görevinden ihraç edilen kamu emekçilerinin, emeklilik ve genel sağlık sigortası haklarına ilişkin durumlarının nasıl işleyeceğine dair çokça soru gelmektedir. Bu konudaki kafa karışıklığını ortadan kaldırmak, üyelerimizin ve kamu emekçilerinin bu konulardaki hakları konusunda doğru bilgilendirilmesi, her hangi bir hak kaybının oluşmaması açısından önemlidir.
KHK’larla ihraç edilen kamu emekçilerinin emeklilik hakkı ile ilgili ikili bir durum söz konusudur.
Sosyal Güvenlik primlerinin tamamı Emekli Sandığına yatan, çalışma sürelerinin tamamı sadece memuriyette geçenler için, emekli maaşı ve emekli ikramiyesi ödemesinde sorun bulunmamaktadır. Ancak 5510 sayılı yasada açık hüküm olmasına rağmen Kamu kurumları keyfiyetle emekliye sevk onaylarını vermek istememesinden kaynaklı emekli maaş ve ikramiye ödemelerinde gecikmeler yaşanmakta, bunun çözümüne ilişkin kurumlarla görüşmelerimiz devam etmektedir.
Ayrıca, hizmet süresi içinde SSK ve BAĞ-KUR primleri olan kamu emekçileri içinse 26. 01. 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6270 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle beraber işçilerdeki 1475 sayılı kanunun kıdem tazminatı usul esasları uygulamaya konulduğundan bu durumda olan kamu emekçilerine kamu eliyle göreve son vermede hizmetinde
1 gün bile SSK ve BAĞ-KUR primi
olanlara
aylığı bağlanır, ancak ikramiyesi ödenmez”
şeklinde SGK’ca işlem yapılmak ve bu durum emekli aylığı bağlananlara yazı ile talep sahiplerine bildirilmektedir. Sendikamızca, emekli aylığı bağlanan ancak ikramiyesi ödenmeyen üyemiz üzerinden bir adet emsal dava hazırlığımız başlamıştır.
Kamu kurumlarının bir kısmında istenen evrakları zamanında gönderilmemesi, SGK’da biriken aylık bağlanma talep yoğunluğu nedeniyle işlemler uzamaktadır. Bu konuda da SGK ve kurumlarla görüşmelerimiz olmaktadır.
KHK’larla İhraçta Genel Sağlık Sigortasından Faydalanma Hakkı
1. Kişi görevine son verildiği tarihten itibaren genel sağlık sigortasına 100 gün hak sahibidir,
2. İhraç edildiği tarihten itibaren, 100 günün sonunda eşi çalışıyorsa ondan yararlanma ile ilgilinin ikamet ettiği ilçedeki Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne sigortası olan eş tarafından başvuru yapılır,

3. Eşi çalışmıyorsa 100 gün sonra bağlı bulunduğu kaymakamlığa gelir testi başvurusuna kendisi eş ve varsa çocukları(okumuyorlarsa) ile ilgili başvuruları yapar, Kaymakamlığın belirlediği GSS ile ilgili çıkan rakamı ödeyerek GSS den faydalanır, hiç geliri yoksa yeşil kart dediğimiz uygulama devreye sokulur. Ayrıca, engelli olan ihraç üyelerimizin kaymakamlığa başvurmaları halinde engeli yeterli olanlara aylık bağlanması talep hakları vardır.

4. çocuklarda lise 20 yaşına kadar üniversitede 25 yaşına kadar devlet güvencesinde olup, okul yok ise kaymakamlıklarda, gelir testine girerek GSS den faydalanır.

5. Başka öznel bir durum olursa, bu konuda gerekli bilgilendirme sendikamızca ayrıca yapılacaktır.