HAKLAR, OHAL VE KHK’LARDAN ÖNCE GELİR! 10-11 ARALIK’TA ALANLARDAYIZ!

229



“Haklar OHAL ve KHK’lerden önce Gelir! İhraçlarınıza, Açığa Almalarınıza, Sürgün ve Cezalarınıza Teslim Olmayacağız!” şiarı ile 10-11 Aralık 2016 Cumartesi günü; MERSİN, SAMSUN, VAN, 11 Aralık 2016 Pazar günü İSTANBUL ve İZMİR’de
yapacağımız mitingler ilgili valilikler tarafından OHAL hukuku gerekçe gösterilerek yasaklanmıştır.
Böylece hükümetin en yetkili a
ğızlarınca defalarca ifade edilen “Biz OHAL’i kendimize ilan ediyoruz,
vatanda
şa değil” sözlerinin gerçeği yansıtmadığı Aralık İnsan Hakları Günü’nün arifesinde bir kez daha düşştür.
Bilindiği üzere 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasında tüm toplumun ve parlamentoda yer alan, almayan tüm siyasi partilerin darbe karşıtı tutumu belirleyici olmuştur.
AKP hükümeti, toplumda ve parlamentoda sağlanan darbe karşıtı tutuma dayanarak en tepeden en aşağıya darbe girişiminde payı olan herkesin yargı önünde hesap vermesini, bir daha böyle bir girişime meydan vermeyecek yasal düzenlemelerin yaşama geçirilmesi yerine ne yazık ki Olağanüstü Hal ilan etmeyi tercih etmiştir.
OHAL ilanı üzerinden 4,5 aydan fazla zaman geçmesine rağmen darbe girişiminin en önemli ayağı olan siyasal ayağına ilişkin tek bir adım dahi atılmadığı gibi yaşanan gelişmeler siyasi iktidarın böyle bir niyetinin de olmadığını göstermektedir. Bunun yerine olağan koşullarda TBMM’den bu kadar kolay geçemeyecek olan Bireysel Emeklilik Sistemi, Varlık Fonu gibi emekçilerin, toplumun kaynaklarını sermayeye-patronlara aktaran yasal düzenlemeler OHAL koşullarında rahatça hayata geçirilmiştir.
Diğer taraftan 15 Temmuz darbe girişiminin aktörü FETö/PDY ile mücadele için ilan edildiği söylenen OHAL ve buna dayalı olarak çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle siyasal iktidarla aynı görüşü paylaşmayan geniş bir kesim hedef tahtasına konulmuştur.
Bugün geldiğimiz noktada hükümetin toplumsal kesimleri, siyasal partileri, kitle örgütlerini baskı altına almak için hukuksuz yöntemlere başvurması ve bunun için de OHAL’i bir fırsat olarak görmesi tehlikeli sonuçlar doğuracak şekilde artmış, OHAL düzeni iktidarın elinde tehlikeli bir silaha dönüşştür.
Temel insan hak ve özgürlüklerin ihlalinde,
sendikal hak ve özgürlüklerin ihlallinde kat be kat artı
ş yaşanmaktadır.
Adeta hukuka düşman kesilen siyasi iktidar, evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde hareket etmek yerine, OHAL’i her türlü hukuksuzluğa kalkan yapmakta, her türlü demokratik tepki karşısında yasakçı bir mantıkla hareket etmektedir.
FETö/PDY olarak adlandırılan yapıya karşı,15 Temmuzdan itibaren değil, en başından beri mücadele ettiği herkesçe bilinen KESK
darbecilerle mücadele” iddiasıyla ba
şlatılan açığa almaların, ihraçların hedefi haline getirilmiştir. Kamuda siyasi fişlemeler ve ihbarlar üzerinden başlatılan soruşturma süreçleri, hukuksuz ihraç ve açığa alma uygulamaları, kapsamları genişletilerek sürdürülmüş,
aileleri ile birlikte 1,5 milyon insan do
ğrudan mağdur edilmiştir.
Bu koşullarda mitinglerimizin “Kamu düzenini, genel sağğı veya başkalarının hak ve özgürlüklerini ciddi bir şekilde bozacak olaylara sebebiyet verebileceği…”
gibi gayri ciddi gerekçeler ileri sürülerek yasaklanması ise kelimenin tam anlamıyla kara mizahtır.

2. 056’sı bağlı sendikalarımızın yönetici ve üyesi on binlerce kamu emekçisinin Kanun Hükmünde Kararnamelerle sorgusuz sualsiz, tamamen keyfi olarak memuriyetten çıkarıldığı, on binlercesinin açığa alındığı, ihraç edilen-açığa alınan kamu emekçilerinin açlığa hatta intihara sürüklendiği koşullarda hangi kamu düzeninden, genel sağlıktan bahsedildiğini anlamak mümkün değildir.
Bilinmelidir ki kamu düzenini, genel sağlılığı, hak ve özgürlüklerini ciddi bir şekilde bozanlar sendikal hak ve özgürlüklerini kullanarak yaşadığı haksızlığı-hukuksuzluğu ifade etmek isteyenler değil, OHAL-KHK rejimine sırtını dayayarak işçilerin, emekçilerin en temel haklarını kullanmasına engel olanlardır.
OHAL’in ilan edilme gerekçeleri ile uygulamaları arasında giderek derinleşen çelişkiler, hukuksuz ihraçlar ve açığa almalar karşısında sessiz ve tepkisiz kalmamız mümkün değildir. Uluslararası sözleşmeleri, Anayasa’yı, yasaları, insan haklarının en temel ilkelerini ihlal eden OHAL ve KHK’lara karşı mücadelemiz, tüm yasaklar ve engellemelere rağmen kesintisiz sürecektir.
Bunun için sokağın sesinden korkanlara, tehditler yağdıranlara, engellerle önümüze duvar örmeye kalkanlara inat,

Hakların OHAL ve KHK’lardan önce geldi
ğinin altını bir kez daha çizerek sendikal hak ve özgürlüklerimizi yok sayan OHAL Hukukunun ürünü yasaklara karşı
10-11 Aralık’ta tüm yurtta sokaklarda, alanlarda olacak, yürüyüş ve basın açıklamaları gerçekleştireceğiz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Yürütme Kurulu