MUSTAFA SÖNMEZ: TÜRKİYE EKONOMİSİNDE SERT SONBAHAR (17. 11. 2016)

213

Yılın sonuna doğru, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), üçüncü çeyrek büyümesini açıkladığında, ortaya çıkan verinin, 27 mevsim ya da çeyrektir en düşük büyüme oranı olduğu görülecek. Buna ilişkin belirtiler iyice ortaya çıktı. IMF bile
[YAZDIR
öncü göstergeler, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte küçüldüğüne ilişkin güçlü belirtiler veriyor. Bu, 2009 krizinden bu yana ilk kez oluyor ve arkası gelecek gibi. Küçülme ile işsizliğin artmasının ve gelirlerin azalmasının siyasi sonuçlarının ne olacağı da merak konusu.
[
eylül ayında geçen yılın eylülüne göre yüzde 2. 4 azaldı. Satışlar temmuzda yüzde 7. 5 oranında gerilemiş, ağustosta toparlanmış ama eylülde yine düşmüş görünüyor. özellikle dayanıklı tüketim mallarının satışlarında sert bir düşüş var.
Tüm AVM’leri ve belli büyüklüklerdeki ticari işletmeleri kapsayan
[

da yerinde saydı. Bu göstergeler, yatırım ayağında hareket olmadığının belirtileri. Hem yerli hem yabancı aktörler Türkiye’nin ekonomik kırılganlıklarının yanı sıra politik ve jeopolitik risklerin sürekli artığını görerek yatırımdan henüz uzak duruyorlar.
Büyüme yelkenine dış talepten de rüzgâr esmiyor. 2016’nın ilk dokuz ayında ihracat yüzde 3’e yakın azalırken ithalat da yüzde 6. 5 geriledi. Bu 9 ayda dış ticaret açığı 42 milyar dolar olarak gerçekleşti ve 2015’in aynı döneminden yüzde 15 daha az açık verildi. Bu azalmada enerji ve emtiada dünya fiyatlarının düşük seyri etkili oldu. Eylül sonu itibarıyla dış ticaret açığı ile birlikte üçte bir oranında azalan turizm gelirleriyle,
[