ROTASYON SÜRGÜNDÜR, SÜRGÜNE HAYIR!

202


13 yıllık AKP iktidarı süresince adım adım kamu hizmetleri tasfiye edilirken, kamu emekçilerinin haklarına yönelik saldırılar hız kesmeden devam etmektedir. Ekonomik manada satış sözleşmelerine mahkûm edilen kamu emekçilerinin, bir yandan iş güvencelerinin kaldırılması gündeme getirilmekte diğer yandan da performans ve rotasyon uygulamaları dayatılmaktadır.
Kamuda güvencesiz çalışanların sayısı oransal olarak gittikçe artarken AKP’nin hedefinin tüm kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmak olduğu ortadadır. Performans ve rotasyon uygulamaları üzerinden sürekli olarak kamu emekçilerini itibarsızlaştırmayı alışkanlık haline getiren AKP’nin asıl hedefi; bir yandan kamu hizmetlerini tasfiye ederken, diğer yandan kamu emekçilerinin tasfiyesidir.
Kamu emekçilerinin en temel sorunlarından birisi ek ödemelerin emekli maaşına dâhil edilmemesidir. Yüz binlerce kamu emekçisi emekli olmayı hak ettiği halde maaşında %100’e yakın azalıştan dolayı emekli olamamaktadır. Böylesi bir gerçeklik ortada iken rotasyon dayatması kamu emekçileri açısından zorunlu emeklilik manasına gelmektedir.
AKP iktidarının çalışma Bakanlarının sık sık ifade ettiği “tüm kamu emekçilerini kapsayan iller arası rotasyon gelinen noktada kaçınılmaz bir ihtiyaçtır” yaklaşımı taksit taksit uygulamaya konmuş bulunmaktadır.
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından maliye emekçileri çalışma yıllarına göre kategorize edilerek il içi rotasyon uygulaması ile başlayan süreç, daha sonra Türkiye İstatistik Kurumu’nda iller arası rotasyona dönüşmüştür.
Son olarak Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil yönetmeliği, 14 Mayıs 2016 tarihi itibariyle değiştirilerek yazı işleri ve idari işler müdürlerine rotasyon getirilmiştir. Geçici madde düzenlemesine göre, 14 Mayıs 2016 tarihi itibariyle, 2 yıldan az hizmet süresi bulunanlar, 2 yılını tamamlamaları halinde üçüncü, dördüncü veya beşinci bölgeye atanacaktır. 2 yıldan fazla 5 yıldan az hizmet süresi bulunanlar ikinci veya üçüncü bölgeye atanacaktır. 5 yıldan fazla 9 yıldan az hizmet süresi bulunanlar birinci veya ikinci bölgeye atanacaktır. 9 yıldan fazla hizmet süresi bulunanlar birinci bölgeye, bunlardan birinci bölgede bulunanlar ise başka bir birinci bölgeye atanacaktır hükmü yer alırken, yapılan bir diğer düzenlemeyle, mahalli
bilgi işlem
ve
mahalli adli sicildeki şube müdürlerinin
zorunlu atamaya tabi personel olacağı da hüküm altına alınmıştır.
Olası bir tepkiden çekinen AKP iktidarı rotasyon uygulamasını taksite bağlamıştır. İller arası Rotasyon uygulamasının Adalet Bakanlığı’nda yazı işleri/idari müdürlerle sınırlı kalmayacağı ortada olmakla birlikte, tüm kamu emekçileri iller arası rotasyon tehdidi ile karşı karşıyadır.
Büro Emekçileri Sendikası olarak “rotasyon sürgündür” yaklaşımından hareketle, bu ve benzeri uygulamalara her düzeyde direneceğimizin, iller arası rotasyona karşı her türlü meşru zeminde mücadelemizi yükselteceğimizin (Hukuk büromuz tarafından Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinin itiraz ettiğimiz bölümleri üzerinden hazırlıklar devam etmekte olup, en kısa sürede dava açılacaktır. ) bilinmesini istiyoruz.
Başta Adalet Bakanlığı olmak üzere AKP iktidarını uyarıyor, rotasyon uygulamalarının durdurulmasını talep ediyoruz.

MERKEZ YÖNETİM KURULU