YILDIZ TAR: NE KADAR MÜSTEHCENIM TİB’ (03. 10. 2015)

194

Geçici AKP Hükümeti’nin kararı ve TSK’nın 24 Temmuz’da hava harekatı ile başlayan çatışma sürecinin ilk sonuçlarından biri haber sitelerinin erişime engellenmesi oldu.
Gazetecilerin bir araya gelerek oluşturduğu Sansüre Karşı Dayanışma Ağı’nın raporuna göre 1 Eylül’e kadar 103 haber sitesi erişime engellendi.
Erişim engellerinin yoğunlaşmasıyla birlikte internet mevzuatı ve ifade özgürlüğü de daha sık tartışılır oldu. Bu tartışmalara eş zamanlı olarak geçtiğimiz günlerde Ankara’da Kaos GL Derneği “Sanalcılar Buluşuyor” başlığıyla bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte derneğin bir yıldır üzerinde çalıştığı “İnternet Mevzuatı ve LGBTİ’lerin İfade özgürlüğü” raporu sunuldu. Henüz basılarak dağıtımına başlanmayan rapordaki veriler sansür ve erişime engelleme meselesinin çok eski bir tarihi ve yöntemi olduğunu ortaya koyuyor.
Raporun tamamı yakın zamanda paylaşılacak ancak öncesinde güncel önemi nedeniyle rapordan bazı bilgileri aktarmakta fayda var. Araştırma sonucu LGBTİ içerikli web sitelerinin “müstehcenlik” olduğu tahmin edilen katalog suçtan kapatıldığını ortaya koyuyor. Tahmin edilen deniliyor çünkü internette erişime engellemelerle ilgili sağlıklı bilgiye ulaşmak mümkün değil.
Yasal olarak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) mahkeme kararı olmaksızın internet sitelerini erişime engelleme hakkı bulunuyor. Ancak engellemenin ardından mahkeme kararı çıkartılması gerekiyor. Bütün bu sürecin ise şeffaf ilerlemesi, site adminleri ve kamuoyuna bilgi verilmesi TİB’in “yapsa iyi olur” diyebileceğimiz bir uygulaması değil; aksine yasal yükümlülüğü. Ancak çoğu zaman internet sitelerinin hangi gerekçeyle ve hangi katalog suçtan engellendiğini öğrenmek mümkün olmuyor.
Bunun en yakın örneklerinden birisi Mayıs ayında LGBTİ içerikli beş ayrı internet sitesi kapatıldığında yaşandı. Eşcinsel ve trans mekan tanıtımlarının yer aldığı, çeşitli haber paylaşımlarının yapıldığı
www. travestice.com
7 Mayıs’ta,
www. turkgaybar.com
siteleri 26 Mayıs’ta ve son olarak