EMEKÇİLER BARIŞIN TARAFIDIR; GÜMRÜK EMEKÇİLERİ SERBEST BIRAKILMALIDIR!

217

Bilindiği üzere ülkemizde son günlerde kaos ortamı yaratılmaya çalışılmakta, çatışmaların ve operasyonların yoğun olarak yaşandığı illerde, kamu emekçilerinin de çalışma koşulları giderek zorlaşmakta ve can güvenlikleri bile neredeyse ortadan kalkmaktadır.
Son olarak Hakkâri’nin çukurca ilçesine bağlı üzümlü Gümrük Kapısı’nda 10 Ağustos’tan bu yana 10 gümrük emekçisinden, Van’ın İran sınırındaki Kapıköy Sınır Kapısı’nda görevli 9 gümrük emekçisi ile bir servis şoföründen de 21. 08. 2015 tarihi itibariyle haber alınamamıştır.
26. 08. 2015 çarşamba günü Genel Başkanımız Fikret Aslan ve Genel Sekreterimiz Davut Balıkçı konu ile ilgili temaslarda bulunmak üzere Van’a gitmiş ve Bölge Müdürü ve Vali ile görüşme yaparak, Şubemizde basın toplantısı düzenlemişlerdir.
Genel Başkanımız Fikret Aslan, Genel Sekreterimiz Davut Balıkçı, Şube Başkanımız Haşem Baygümüş ve Şube Kadın Sekreterimiz Seda Alev’in yer aldığı basın toplantısında emekçilerin serbest bırakılması talep edilmiştir.
Genel Başkanımız Fikret Aslan’ın okuduğu açıklama aşağıdadır:



BASINA VE KAMUOYUNA
EMEKçİLER BARIŞIN TARAFIDIRGüMRüK EMEKçİLERİ SERBEST BIRAKILMALIDIR DEĞERLİ BASIN EMEKçİLERİ;
7 Haziran genel seçimleri sonrasında yaşanan siyasal ve ekonomik gelişmelerin yarattığı kaotik süreç her geçen gün derinleşerek devam etmektedir. Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilen rejim değişikliği tüm muhalefet güçleri tarafından sivil darbe olarak tanımlanırken, darbeye karşı ortaya somut bir tavrın ortaya konulmadığı çelişkisi ortada iken Ortadoğu’da mezhepçi savaş politikaları iflas eden AKP iktidarı ülkede ortaya koyduğu savaş politikaları üzerinden gençlerimizin ölümü pahasına kendi iktidarını korumaya çalışmaktadır.
Yıllardır devam eden barış süreci hiç kimsenin anlayamadığı bir şekilde sonlandırılmış, ne pahasına olursa olsun barış sürecinden vazgeçmeyeceğiz diyen AKP iktidarı, söz konusu kendi iktidarları olunca ülkemizi felakete doğru sürükleyen savaş politikalarını devreye sokmuştur. Asker cenazelerinin AKP’yi protesto zeminlerine dönüştüğü bir süreçte kararlılık nutukları atan siyasilerin evlatlarımızı feda etmekten çekinmeyeceğiz sözleri emekçilerin çocukları üzerinden siyaset yapma geleneğinin devamı niteliğindedir. Kendi çocuklarının çürük raporu aldığı, bedelli askerlik yaptığı, velev ki askere gitti bir eli balda bir eli yağda askerlik yaptığı gerçeği artık tüm toplum tarafından bilinmektedir.
Asker cenazelerinde asker yakınlarının feryatları, ağıtları savaş üzerine değil, barış, kardeşlik, bir arada yaşam üzerinedir. Onlarca yıldır devam eden çatışma süreçlerine artık kimsenin tahammülü kalmamıştır. çözüm demokratik zeminlerin güçlendirilmesi, kardeşlik ve barış talebinin yükseltilmesi ile mümkün olacaktır. O zaman bu çatışmalardan, savaştan medet umanların, gençlerimizin kanı üzerinden hesap yapanların oyunu bozulacaktır.
Değerli basın emekçileri;
Yaşanan bu süreçten kamu emekçileri de nasibini almaktadır!
çatışmaların ve operasyonların yoğun olarak yaşandığı illerde ve bölgelerde, kamu emekçilerinin, çalışma koşulları giderek zorlaşmakta can güvenlikleri bile neredeyse ortadan kalkmaktadır. Hakkâri’nin çukurca ilçesine bağlı üzümlü Gümrük Kapısı’nda 10 Ağustos’tan bu yana 10 gümrük emekçisinden haber alınamadığı bir süreç devam ederken, son olarak Van’ın İran sınırındaki Kapıköy Sınır Kapısı’nda görevli 9 gümrük emekçisi ile bir servis şoföründen de 21. 08. 2015 tarihi itibariyle haber alınamamaktadır.
İşkolumuz da yer alan ve aralarında üyelerimizin bulunduğu gümrük emekçilerinin PKK tarafından alıkonulduğu resmi makamlardan da kamuoyuna açıklanmıştır. Yetkililer tarafından Hakkâri’de alıkonulan gümrük emekçileri ile ilgili yapılan resmi açıklamalarda gümrük emekçilerinin sayıları bile çelişkili olup, amirlerinin ve güvenlik birimlerinin bilgisi dışında yapılan yolculuğun böyle bir sonucun ortaya çıkmasına neden olduğu ifade edilerek gümrük emekçilerini suçlamışlardır. Muhtemeldir ki gümrük emekçilerini serbest bırakıldıklarında kendilerini bir dizi soruşturma beklemektedir.
Kamu emekçilerinin yeni bir satış sözleşmesi yaşadıkları bir süreçte, gümrük emekçilerine rotasyon ve geçici görev adı altında sürgünler dayatılmaktadır. Gümrük emekçilerinin görev yaptığı bölgenin durumuna göre seyahat özgürlüğü bile söz konusu değildir. Sonuç olarak AKP hükümetinin savaş politikaları kamu emekçilerini mağdur etmektedir.
Kamu emekçileri mücadelesine başladığımız 90’lı yıllardan bu güne savaşa karşı barışı şiar edinen sendikamız yaşanan süreçte de barış için mücadele etmeye devam edecektir. 22 Ağustos tarihinde Van’da alıkonulan gümrük emekçilerinden birisi ile servis şoförünün serbest bırakılması olumlu olmakla birlikte, yaşanan bu çatışma ve kaos ortamında alıkonulan gümrük emekçilerinin can güvenliğinden kaygılı olduğumuzu, emekçilerin yaşanan bu çatışma ve savaş ortamında barışın tarafı olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Bu sebeple alıkonulan gümrük emekçilerinin bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyor,
bu konuda üzerimize düşen görev ve sorumluluğa hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz.

MERKEZ YÖNETİM KURULU