MEHVEŞ EVİN: BURNUMUZUN DİBİNDEKİ BÜYÜK DRAM (20. 07. 2015)

192

Ege sahilleri yakıcı güneşi, ferahlatan deli rüzgârı, serin deniziyle tatilciler için şüphesiz bir cennet. Ancak, canını kurtarmak için binlerce kilometre yol tepen Suriyeli, Afgan,

ve Assos’ta, yumurta atsan pişecek kıvamdaki asfalt yolun kenarında dahi ayakları parçalanmış, aç biilaç mültecilere rastlayabiliyorsunuz.

Her gece çoluk çocuk yüzlerce insan, gece minibüslerle Babakale’ye taşınıyor. Sabahın erken saatlerinde Korubaşı köyünün Yeşil Liman koyuna yürüyorlar.

Tanıklar, her gün 25’er 50’şer kişilik 9-10 uyduruk şişme botla Midilli adasına geçmeye çalışan sığınmacıların halini izlerken çaresizlikten helak olduklarını anlatıyor.

Buradan Midilli adasının kuzey ucundaki Molivos’a olan mesafe, sadece 9. 65 km. Ancak, bazen denizin hırçınlığı, bazen botların bozulması sebebiyle gerisin geriye dönüyor; daha beteri denize gömülebiliyorlar.

CEHENNEM GİBİ
Mülteciler, adaya ayak basabilirse kendini şanslı sayıyor. Fakat dram burada bitmiyor.

Midilli’de yaşayan gazeteci Stratis Balaskas, “Ada, cehennem oldu. Mülteciler Molivos’tan aç susuz, 75 km ötedeki Karatepe kampına yürümek zorundalar” diyor.
Adalıların mültecilere ulaşım sağlaması, otobüse taksi şoförlerinin onları arabalarına alması kanunen yasak… Buna rağmen pek çok Midillili, mültecilere yatacak yer, yiyecek, su veriyor. Bazıları ise bizdeki gibi, “Ne işi var bunların burada” diyor. (Guardian)
Karatepe kampı 400 kişi kapasiteli, ama buna rağmen kampta şu an dört bin kişi kalıyor. Balaskas’ın tabiriyle, Guanta-namo’dan beter koşullarda,

, Irak, Myanmar’dan kaçanlar geri çevriliyor. çoğu Makedonya sınırına ulaşıp, yürüyerek sınırı geçmeye çalışıyor…

GüNDE 1000 İNSAN
BM’ye göre, bir günde ortalama 300 mülteci Türkiye’den (Ayvalık ve Babakale) Midilli’ye geçiyor.

‘a vardığı sanılıyor. (Hürriyet)
Yunan tarafında Türkiyeli yetkililerin mülteci akınını durdurmak için hiçbir şey yapmadığı görüşü hakim.
Sadece Yeşil Liman’dan her gün kalkan dokuz bottan ancak birkaçına

Valiliği, sorunun büyüklüğü karşısında çaresiz. Sayıları iki milyonu aşan Suriyeli sığınmacıyı zaten ne yapacağını bilemeyen Türkiye’de
“Biraz da