TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİMİZİ CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU İLE PAYLAŞTIK!

238


210px; Konfederasyonumuz Eş Genel Başkanı Lami özgen ve Genel Sekreterimiz Hasan Toprak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve İzmir Milletvekili Musa çam’ın da yer aldığı görüşmede kamu emekçilerinin ve emeklilerinin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi veren Eş Genel Başkanımız ve Genel Sekreterimiz 3 Ağustos 2015 tarihinde başlayacak olan 3. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri sürecine ilişkin değerlendirme ve önerilerimizi paylaştı.



4688 sayılı yasada 2012 yılında yapılan değişiklikten sonra bugüne kadar gerçekleştirilen “toplu sözleşmeler”
hakkında kısaca bili veren Eş Genel Başkanımız, 2013-2014 ve 2015-2016 dönemlerini kapsayan toplu sözleşmelerin kapsam, tarafların belirlenmesi, imza ve itiraz yetkisi,
Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun grev hakkımızı zımnen engelleyici yapısı, işlevi ve oluşumu başta olmak üzere mevcut toplu sözleşme sisteminin iflas ettiğini ispatladığını vurguladı.
Eş Genel Başkanımız geçtiğimiz iki dönemde başta eğitim ve öğretim emekçileri olmak üzere kamu emekçilerinin büyük bölümünün işyerlerinden kopuk olduğu Ağustos döneminde toplu sözleşme görüşmesi yapıldığını hatırlatarak,
bunun toplu sözleşmeyi adete kamu emekçilerinden gizli yapma durumunu ortaya çıkardığını vurguladı. Bu nedenle toplu sözleşme görüşmelerinin takviminin doğrudan bağı olan bütçe süreci de göz önünde bulundurularak Eylül veya Ekim aylarına alınması gerektiğini kaydeden Eş Genel Başkanımız, ayrıca taleplerin değerlendirilmesine yeterli zaman ayrılabilmesi için de toplu sözleşme görüşmeleri süresinin uzatılması gerektiğini ifade etti. Eş Genel Başkanımız,
yeni hükümetin henüz kurulmadığı, kurulsa dahi toplu sözleşme görüşmelerine başlanması planlanan 3 Ağustos tarihine kadar olan kısa süre içersinde kamu emekçilerinin ağırlaşan sorunlarının çözümüne yönelik talepleri yeterince inceleme imkanı olamayacağına dikkat çekerek özelikle bu dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri takvimin Eylül ya da Ekim ayına alınması için bir an önce yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.


Görüşmede kamu emekçilerinin ve emeklilerinin enflasyon farkından kaynaklı yaşadığı ekonomik kayıplara da dikkat çeken Eş Genel Başkanımız AKP hükümeti ve Memur Sen arsında imzalanan satış sözleşmesi sonucunda özellikle 2014 yılında yaşanan ekonomik kayıpların telafisi için yasal düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizdi. Eş Genel Başkanımız, toplu sözleşme kapsamında olan hakim ve savcıların, akademik personelin maaşlarında artış sağlayan 2014 yılı yasal düzenlemelerini hatırlatarak kamu emekçilerine, emeklilerine özellikle 2014 yılında yaşatılan maddi kaybın telafisi için
yasal düzenleme yapılmansın daı önünde bir engel bulunmadığını vurguladı.
Toplu sözleşmeler sadece fiili olarak çalışmakta olan kamu emekçiklerini değil, emeklilerini de kapsadığını kaydeden Eş Genel Başkanımız emeklilerin sürece doğrudan katılımının önünü açan düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Kamu emekçileri ve emeklilerinin artık yeni hak gasplarına, açlık sınırına yakın yoksulluk sınırına yakın maaşlara, güvencesiz çalışmaya tahammülü kalmadığını ifade eden Eş Genel Başkanımız, ortaya çıkan tablonun arakasında yer alan yasak ve sınırlamalarla yüklü 4688 sayılı yasanın ve ilgili mevzuatın mutlaka grevli toplu sözleşme hakkını güvenceye alacak bir şekilde değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Toplu Sözleşme
görüşmeleri sürecine ilişkin görüş ve önerilerimizin yer aldığı dosyayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunan yöneticilerimiz özellikle toplu sözleşme görüşme takviminin Eylül ya da Ekim aylarına alınması, kamu emekçilerinin ve emeklilerinin enflasyon farkından kaynaklı kayıplarının telafisi için yasal düzenleme yapılması konularında CHP’nin desteğini beklediğimizi ifade etti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise toplu sözleşme görüşme takvimin özellikle hükümetin kurulmadığı, koalisyon ve erken seçim tartışmalarının sürdüğü bir dönemde Ağustos ayı yerine Eylül ya da Ekim ayında yapılmasının gayet makul bir talep olduğunu ifade ederek kamu emekçilerinin ve emeklilerinin enflasyon farkından kaynaklı kayıplarının telafisi konusunda daha önce parti olarak yaptıkları girişimler hakkında da bilgi verdi. Görüş ve önerilerimize yer verdiğimiz dosyayı inceleyeceklerini kaydeden CHP Genel Başkanı gerekli katkıyı sunma konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydetti.