KADIN KATLİAMLARINI DURDURALIM!

255

Besni Tekel İşletmesinde çalışmakta iken, işletmenin kapanması ile 4/c statüsünde Besni Mal Müdürlüğü’ne ataması yapılan sendikamız üyesi Sevgi PEKTAŞ, 28 Haziran 2015 tarihinde ayrıldığı eşi tarafından 13 kurşun sıkılarak katledilmiştir.
Ayrıldığı eşi ile aynı ilçede bulunmamak için Şubat ayında Malatya iline tayin isteyen, Adıyaman ve Malatya Defterdarlıklarının muvafakat vermesine rağmen, Maliye Bakanlığınca ataması aylarca bekletilen Sevgi PEKTAŞ’ın,
katledildikten 2 gün sonra Maliye Bakanlığınca tayini yapılmıştır.
üyemiz Sevgi PEKTAŞ’ın katledilmesine ilişkin Adıyaman İl Temsilciliğimizce basın toplantısı düzenlenmiştir. Adıyaman İl Temsilciliği Kadın Sekreterimiz Tülay ERSöNMEZ’in
yapmış olduğu basın açıklaması aşağıdadır.


BASINA VE KAMUOYUNA
KADIN KATLİAMLARINI DURDURALIM!
28
Haziran 2015 tarihinde
Sevgi PEKTAŞ
Besni’de katledilmiştir.

4 ay önce boşandığı eski eşi tarafından 13 kurşun sıkılarak vurulmuştur. Sevgi PEKTAŞ ile birlikte 2015 yılında katledilen kadın sayısı 144 olmuştur.
Değerli basın emekçileri, kurşunlanarak, bıçaklanarak, yakılarak ve her türlü insanlık dışı uygulamalara maruz kalarak katledilen 144 kişiden biridir Sevgi. Sevgi bir kadındır. Sevgi bir annedir. Sevgi bir emekçidir. Sevgi işyeri kapanan eski bir TEKEL emekçisidir. Sevgi bir 4/C lidir. Sevgi örgütlü bir emekçidir. Sevgi KESK’lidir. Sevgi BES’lidir. Sevgi içimizden biridir.
Sevgi 1974 yılı Malatya doğumlu. 41 yaşında 3 çocuk annesidir. Besni TEKEL işletmelerinde 1992 yılında işe başladı. Tekel kapatıldıktan sonra oda birlikte çalıştığı on binlerce tekel emekçisi gibi başka kurumlara gönderildi. Tekel işçileri birçok hakkını kaybetti. İcat ettikleri 4/C kuyusuna atıldılar. Statüleri belirsizleşti, haklarını kullanmakta engeller ve karmaşa egemen olmaya başladı. Sevgi de 2010 yılında Besni Mal Müdürlüğüne 4/C li olarak atandı.
Sevgi’nin 4/C’li olarak atanmasından doğan ekonomik kayıpları, işyeri değişikliğinden doğan çalışma motivasyonunu kaybetmesinden kaynaklanan sebeplerle aile huzuru bozulmuş eşinden boşanmıştır.
Ayrıldığı eşiyle aynı ilçede bulunmamak için Şubat ayında Malatya iline tayin istemiş, Adıyaman ve Malatya Defterdarlıklarının muvafakat vermesine rağmen, Maliye Bakanlığı aylarca bekleterek,
4/C’lilerin tayinlerde yolluk verilip verilmemesini araştırmakla meşguldü. Oysa 4/C’ li çalışanların statüsü yasal hakları belirgin bir çerçevesi olsaydı bugün 4/C’li çalışan arkadaşlarımızın koşulları bir kaosa dönüşmezdi. Büro Emekçileri Sendikası olarak bu tür kaosları engellemek için uzun yıllar her platformda 4/C’li arkadaşlarımızın bu sorunlarını hep gündemde tuttuk ve çözülmesini talep ettik.
Sevgi katledildikten 2 gün sonra Maliye Bakanlığı adeta suçluluk duygusuyla alelacele tayinini yapmıştır. Ama Maliye Bakanlığı bilmeli ki tayinlerin ölenlere hiçbir faydası yoktur. Eğer Sevgi’nin ataması zamanında yapılmış olsaydı belki de Sevgi’nin yaşamı farklı bir seyir izleyecekti.
Besni Cumhuriyet Başsavcılığı, Sevgi PEKTAŞ’ın göz göre gelen bu ölümünü tüm karanlık noktaları araştırarak ortaya çıkartmalı ve suçlular hak ettiği cezayı almalıdır.
Kamuoyunda kadın cinayetleri olarak yer eden yüzlerce cinayete rağmen ciddi anlamda bunu engelleyen hiçbir tedbirin alınmadığı, tedbir olarak belirtilen uygulama ve yasalar cinayetleri engellemekten uzak gayri ciddi bir tutum olmaktan öteye gitmemektedir.
Biran önce AKP hükümeti ve yeni kurulacak hükümet bu konuda tedbir almalı gerçek sorumluları ortaya çıkartıp cezalandırmalıdır. Bu yaşanan kadın cinayetlerinin ekonomik, sosyal ve siyasal temelleri yeniden ele alıp düzenlenmelidir.
AKP iktidarına sesleniyoruz!
Kadın katliamlarını durdurun!
4/C lilere kadro verin, karmaşaya son verin!
‘Kadın Cinayetlerine Sessiz Kalmayacağız!
Kadınların katledilmediği, kadın haklarının anayasal güvenceye alındığı, tahrik ve iyi hal indirimlerinin kadın katillerine uygulanmadığı bir gelecek kurana kadar mücadelemiz devam edecektir.
Emekçi arkadaşımız Sevgi PEKTAŞ’ın ailesinin, tüm kadınların, örgütümüzün, 4/C’lilerin ve Maliye emekçilerinin başı sağ olsun. 03/07/2015
SEVGİ PEKTAŞ MüCADELEMİZDE YAŞAYACAK!

BES ADIYAMAN İL TEMSİLCİLİĞİ
center style=margin-:247. 8pt;