HAYRİ KOZANOĞLU: ÇİPRAS ZULME ‘YETER’ DEDİ! (30. 06. 2015)

209

1. 30 HAZİRAN (BUGüN) NEDEN öNEMLİYDİ?
çünkü 30 Haziran’da Yunanistan’ın IMF’ye 1. 5 milyar avroluk bir ödemesi bulunuyordu. Bir aksama halinde Yunanistan temerrüde düşecekti. IMF Genel Direktörü Christine Lagarde’ın bir 30 gün daha mühlet verip, Temmuz sonunda yönetim kurulunu haberdar etme yetkisi vardı. Fransa’nın Demir Leydisi hiçbir esneklik göstermeyeceğini açıklayarak, başka seçenek bırakmadı. çipras hükümeti elde kalan son avroları IMF kasalarına akıtmayı değil, kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaş ödemeleri için kullanmayı, diğer bir ifadeyle doğru ve insani olanı seçti.
2. REFERANDUMA GİTME MANTIĞI NEDİR?
Troyka denilen IMF-Avrupa Merkez Bankası-Avrupa Komisyonu çetesi baştan beri uzlaşmaz, zorbaca bir tutum izledi. Şık takım elbiseler/tayyörler, kameralara şirin gülücükler neoliberalizmin gaddar temsilcilerinin duyarsızlıklarını gizleyemedi. Medyaya pompalanan, “uzo içmekten, sirtaki oynamaktan, siestaya yatmaktan” başka kaygısı olmayan tembel Yunanlı imajıyla, sol bir hükümete diz çöktürmeye çalıştılar. Son zamanlarda sıkça hatırlanan, Baba’nın yazarı Mario Puzo’nun, “Finans bir silahtır. Politika ise ne zaman tetiğe basacağını bilmek…” sözüne uygun biçimde çipras referandum silahına sarılarak halkının onurunu kurtardı.
3. çİPRAS NEDEN BAŞTAN KöPRüLERİ ATMADI?
Syriza, haşin kemer sıkma programının yaralarını saracak, sade Yunan yurttaşının yaşam şartlarını göreceli biçimde düzeltecek, ılımlı Keynesyen diye nitelendirilebilecek Selanik programıyla seçmenin desteğini kazandı. Bu noktada, “yanlış hesap Brüksel’den döner” yakıştırması abartılı sayılabilir. çünkü istikrar programından bunalan ortalama yurttaş için Avrupa rüyası henüz bitmemişti. Hala Avroda kalarak bir çözüm bulunabileceğine inanmak istiyorlardı. Bu nedenle, özellikle Oyun Teorisi uzmanı Maliye Bakanı Yanis Varufakisin’in yıpratma stratejisi, Troykanın katı, acımasız tavrının teşhir olmasını sağladı. Syriza bir anlamda tüm yolların “çözümsüzlüğe” çıktığını kanıtladıktan sonra düğmeye bastı.
4. AVRUPA KURUMLARI BAŞTA NEDEN TAVİZKAR BİR İZLENİM VERDİ?
çünkü 2010 Yunan