MEHVEŞ EVİN: LAĞIM SUYU İÇMEYE HAZIR MIYIZ’ (23. 03. 2015)

191

Devletin zirvesin-deki ‘çatlak CB acaba

‘ya dönecek memleket.
22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle Su Hakkı Kampanyası, önemli bir rapor yayınladı. Milliyet’in haberine göre beş bilim insanının yayınladığı bu raporda

‘nın pis suyu arıtılabildi ve İstanbul’a taşındı. Tüm bu işlemlerin getireceği artı mali ve çevresel yükler yetmezmiş gibi, Sakarya’nın kendine yetecek suyu kalacak mı diye soran yok. . .
Sadece İstanbul mu?

, hangi akla hizmetse hem tarım alanı hem sanayi bölgesi ilan edildi.
İkisi nasıl birarada olacak, zaten

Otoyolu ile birlikte toplamda 8 bin 715 hektarlık ormanlık alan yok olacak.
Mega projeler ‘yol, su, elektrik’ olarak size geri dönecek diyorsak yalan yok: Varolan ısı artışını tetikleyecek; nemlilik, gaz ve enerji akışında değişikliğe neden olacak. Proje alanları bilim insanlarının tabiriyle ‘kentsel ısı adası’na, halk tabiriyle “Kerbela”ya dönüşecek.
Trafik nedeniyle oluşacak kirlilik sayesinde ömerli ve Terkos’un ruhuna el Fatiha okunacak. Yeraltı su kaynakları da Kanal İstanbul’la son damlasına kadar tükenecek.
Kimbilir hangi müteahhite, hangi akrabaya peşkeş çekilen arazilerdeki yapılaşma sorunlarına gelemedik bile!
Rapordan dehşet verici bir bilgi daha: Türkiye genelinde suda yüzde 43 oranında kayıp-

örgütü)
– 2015 ve sonrasındaki tüm sürdürülebilir gelişim takvimlerinin merkezinde “Sürdürülebilir su
yönetimi” var.
– Denklem basit: Su yoksa hayat yok, sağlık yok, gelişme de yok! Nehir havzaları, ormanlar, sulak alanlar gibi sağlıklı eko sistemler olmadığında da su olmaz.
– IUCN Global Su Programı direktörü Dr. Mark Smith: “Doğa, toksinleri filtreler, fırtınalara karşı koruma sağlar ve suyu depolar. Sağlıklı ve güçlü ekosistemler, sürdürülebilir bir su geleceğinin bel kemiğidir. “
23. 03. 2015 – MİLLİYET