MEHVEŞ EVİN: İNTERNETTE SONUN BAŞLANGICI (26. 01. 2015)

205


ve bakanlara, internet üzerinde ‘kişi güvenliği, milli güvenlik, kamu düzeninin korunması, suç işlemesinin önlenmesi ve genel sağlığın korunması’ gerekçeleriyle içerik çıkarma veya erişim engelleme yetkisi verecek.
Anlamı şu: Mesela,

, Suudi

gibi ülkelerde olduğu gibi, iktidarın eline interneti doğrudan sansürleme yetkisini veriyor.
4 saat içinde, güm! Gitti içerik. . .
N’aptın

, geçen hafta Twitter’a ihtar çekti.
Şirketin, bazı gazetecilerin tweet’lerine erişim engeli uygulamasına itirazın gerekçesi, Twitter’ın Türkiye’deki yargı kararlarına uyma yükümlülüğünün bulunmaması. Buna rağmen Twitter yasakçı zihniyete boyun eğdi.
Altıparmak, son yasa teklifini Evrensel gazetesine değerlendirirken ‘katmerli sansür’ tanımını yapmış. Zira teklif, ‘AYM engeli’ni aşmak için tekrar düzenlenirken daha da berbat bir hale getirildi. Belirli ‘suç’ tanımları için hazırlanan sansür tasarısı, yeni halinde ‘suç’ sınıfına bile sokma zahmetine girmiyor.
Kimin özgürlüğü?
Bu durum, her türlü protesto eyleminin internette engellenmesini de içerecek.
İşin en trajikomik tarafı, sansürün ‘kişisel özgürlükler’ kisvesi altında yapılacak olması. Evet, doğru duydunuz! Maksat vatandaşın ‘mağdur olmaması’ymış.
Biliyoruz ki bu tanım, sadece ‘ayrıcalıklı’ ve ‘dokunulmaz’ vatandaşlar için geçerli. Sokakta çocuklar dövülsün, öldürülsün. . . İnsan hakları ihlal edilsin, çevre kıyımı yapılsın, altınlar, dolarlar, saatler havada uçussun. . .
Yeter ki ‘o vatandaş’ mağdur olmasın. Amin.
AZ KALDI HA GAYRET!– Buyrun Yeni Türkiye’ye: The

‘la aynı sırayı paylaştık.
– Seçim süreçleri, çoğulculuk, hükümetin işleyişi, siyasi kültür ve temel haklar kriterleri üzerinden yapılan bu değerlendirmede, ülkelere 10 üzerinden puan veriliyor.
– Türkiye, sivil özgürlüklerde 3. 2 ve genel toplamda 5. 7 ile halen ‘hibrid rejimler’ kategorisinde.

,