KAMU EMEKÇİLERİNİN GÖZÜ SENDİKAMIZ ESM’NİN AÇTIĞI DAVA ÜZERİNE ANAYASA MAHKEMESİ’NİN VERECEĞİ KARARDA!

239

1999 yılından itibaren siyasal iktidarlar sistematik olarak emekliliğe esas prim ödeme gün sayısını ve emeklilik yaşını yükseltmişlerdir. Ancak bu düzenlemelerde kamu emekçilerinin 30 yıldan sonraki hizmetlerinin emeklilik ikramiyesine dâhil edilmesiyle ilgili bir değişiklik yapılmamıştır. Dolaysıyla 30 yıldan fazla çalışan kamu emekçilerinin ikramiyeleri düşük kalmakta ve yüzbinlerce kamu emekçisi açıkça bir mağduriyet yaşamaktadır.
Konfederasyonumuz yıllardır başta TİS görüşmelerinde olmak üzere her platformda konuyu gündeme getirmiş, gerekli düzenleme yapılarak mağduriyetin giderilmesini ve adaletsizliğe son verilmesini talep etmiştir. Ancak AKP Hükümetleri açık hak ihlalinin düzeltilmesine yönelik bir çalışma yapmamıştır.
Sendikamız ESM Elektrik üretim A. S. Genel Müdürlüğü, Maden Sahaları Daire Baskanlıgı’nda tekniker olarak görev yapmakta iken isteği üzerine emekliye ayrılan ve 5434 sayılı Kanuna tabi 36 yıllık hizmetinin 30 yıla kadarki kısmı için emekli ikramiyesi ödenen üyesi adına, 36 yıllık hizmetinin kalan 6 yıllık kısmı için de emekli ikramiyesi ödenmesi istemiyle 10. 10. 2012 tarihinde SGK başvurmuş, basvurusunun reddine üzerine 31. 12. 2012 tarih ve 026 sayılı islemin iptali istemiyle Sosyal Güvenlik Kurumu Baskanlıgı’na karsı dava açmıştır.
Sendikamız dava dilekçesinde Emekli Sandığı Kanunu’nun 89. maddesinin 4. fıkrasında yer alan ‘. . . verilecek emeklilik ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler . . . dikkate alınmaz. ‘ hükmündeki ibarenin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek ilgili ibarenin iptalini talep etmiştir. Davanın görülmekte olduğu Ankara 10. İdare Mahkemesi Sendikamızın iptal talebini yerinde bularak, 19/07/2013 tarihinde, “Anayasanın 152. ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kurulusu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 40. maddeleri uyarınca söz konusu ibarenin iptali istemiyle itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesine başvurmuştur.
Anayasa Mahkemesi konuyu bugün (25. 12. 2014) esastan karara bağlayacaktır.
Diğer sendika ve konfederasyonların davayı kendilerinin açtıkları yönündeki haberler asılsız ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir
ESM’nin açıklaması için