GÜVENLİ BİNALARDA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ

203

Bilindiği üzere ülkemizde büyük can ve mal kayıplarının yaşanmasına neden olan depremler olmuştur. En son 17 Ağustos 1999 Marmara ve 23 Ekim 2011 Van depreminde binlerce yurttaşımızı kaybettik. Ekonomik ve sosyal olarak bedelleri çok ağır olan bu depremlerden ders çıkarıldığı söylenemez. Yeni depremlerin yaşanma riski ortadayken, Hükümetin gerekli tedbirler konusundaki vurdumduymazlığı devam etmektedir.
özellikle deprem bölgelerindeki hizmet binalarında depremden kaynaklı olarak ciddi hasarlar oluşmuş, bazı illerde ise binaların yaşına bağlı olarak hasarlar meydana gelmiştir. Üstelik binaların hasarlı durumları İdarelerce de tespit ettirilmiş bulunmaktadır. Birçok ilde büro emekçileri hasarlı binalarda çalışmak zorunda bırakılmaktadır.
Genel Merkezimize ulaşan bilgiler ışığında Çanakkale, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, İstanbul (ümraniye) ve Ankara’da (Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlüğü) bulunan Maliye Bakanlığı’na ait hizmet binalarının durumu Gelir İdaresi Başkanlığıyla görüşülmüş ancak Bursa’daki hizmet binalarının taşınması dışında halen olumlu bir adım atılmamıştır.
Konuyla ilgili olarak 23. 10. 2014 Perşembe günü (bugün) Sendikamız Genel Merkezinde basın toplantısı düzenlenmiş, AKP Hükümeti ve Gelir İdaresi Başkanlığı, olası depremler karşısında yurttaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması konusunda bir an önce gerekli tedbirleri almaya çağrılmıştır.



Genel Başkanımız Fikret Aslan’ın Okuduğu Açıklama Aşağıdadır:
BASINA VE KAMUOYUNA

238px; Bilindiği üzere ülkemiz deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Büyük can ve mal kayıplarının yaşanmasına neden olan depremler olmuştur. En son 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde ve Van depremlerinde binlerce yurttaşımızı kaybettik. Ekonomik ve sosyal olarak bedelleri çok ağır olan bu depremlerden ders çıkarıldığı söylenemez. Yeni depremlerin yaşanma riski ortadayken Hükümetin gerekeli tedbirler konusundaki vurdumduymazlığı devam etmektedir.
Kentsel Dönüşüm adı altında devam ettirilen politikaların, yurttaşların nitelikli barınma hakkını sağlamaktan ziyade yeni rant alanları oluşturmak olduğu ortadadır. Hükümetin doğrudan sorumluluğu altında bulunan hasarlı kamu binalarının yenilenmesi ya da güçlendirilmesi adına da gerekeli adımların atılmadığı görülmektedir. AKP Hükümetini buradan bir kez daha uyarıyor, olası depremler karşısında yurttaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması konusunda bir an önce gerekli tedbirleri almaya çağırıyoruz.
Bilindiği gibi kamu çalışanlarının insanca çalışma koşulları ve kamu hizmetlerinin nitelikli üretilebilmesi ve yurttaşların bu hizmetlere kolay ulaşabilmesi açısından hizmetin üretildiği kamu binalarının durumu önem arz etmektedir. Kamu hizmetleri halen büyük oranda çağdışı binalarda üretilmekte, nüfus artış hızına paralel olarak binalar ihtiyaca uygun yenilenmemekte; engelli, yaşlı, hamile yurttaşların kolay ulaşımı konusunda önlemler alınmamaktadır.
Bununla birlikte özellikle deprem bölgelerindeki hizmet binalarında depremden kaynaklı olarak ciddi hasarlar oluşmuş bazı illerde ise binaların yaşına bağlı olarak hasarlar meydana gelmiştir. Üstelik binaların hasarlı durumları İdarelerce de tespit ettirilmiş bulunmaktadır. Birçok ilde büro emekçileri hasarlı binalarda çalışmak zorunda bırakılmaktadır.
Konuyla ilgili olarak Genel Merkezimize ulaşan bilgiler ışığında Çanakkale, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, İstanbul (ümraniye) ve Ankara (Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlüğü)’da bulunan Maliye Bakanlığı’na ait hizmet binalarının durumu Gelir İdaresi Başkanlığıyla görüşülmüş ancak Bursa’daki hizmet binalarının taşınması dışında halen adım atılmamıştır. Kuşkusuz hasarlı hizmet binaları sorunu sadece yukarıda belirttiğimiz iller ve Maliye Bakanlığıyla sınırlı bulunmamaktadır.
Orta şiddetteki depremlerde bile yıkılma olasılığı yüksek olan hasarlı binaların halen hizmet binası olarak kullanılmasının izahatı yoktur. Yüzlerce büro emekçisinin çalıştığı bu hasarlı binalarda yaşanacak herhangi bir olumsuzluğun sorumlusu başta Gelir İdaresi Başkanı ve Maliye Bakanı olmak üzere Hükümet olacaktır. Sorumluların “bu işin fıtratında var, kader” “doğal afettir” diyerek sıyrılamayacaklarını şimdiden ifade etmek istiyoruz.
Hizmet binalarında oluşan hasarlar çıplak gözle bakınca dahi fark edilmektedir. Deprem riski altında, stres altında çalışan maliye emekçileri çalışırken tedirgin olmakta, psikolojileri olumsuz etkilenmekte, akşam mesai saatinin bitimini dört gözle beklemektedirler. Bu olumsuzlukları yaşatmaya Gelir İdaresi Başkanlığının hakkı yoktur. Sorunu çözmek görevidir, binlerce insanın yaşamını ilgilendiren bir konuda sorunu geçiştirici yaklaşımı kabul edilemez.

Değerli basın emekçileri, yeni vergi aflarıyla sermayeye olanaklar sunan Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığının kendi personelinin sorunlarını çözüm noktasında ayak diremesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Buradan Gelir İdaresi Başkanlığını sorumlu davranmaya çağırıyoruz. Hasarlı hizmet binaları bir an önce boşaltılarak maliye emekçilerinin can güvenliği sağlanmalıdır. Kalıcı çözümler üretilene kadar, hizmetin yürümesi açısından uygun yeni binalar kiralanabilir ya da satın alınabilir. Büro Emekçileri Sendikası olarak Gelir İdaresi Başkanlığını bir kez daha uyarıyor, konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.

MERKEZ YÖNETİM KURULU