MEHVEŞ EVİN: ÖLDÜRÜLÜRSÜN, YİNE SUÇLUSUN TÜRKİYE! (08. 09. 2014)

293

Türkiye’de insan yaşamına biçilen değer, mesleği, sınıfı, oy verdiği parti, mezhebi, cinsiyeti hatta yaşam biçimine göre değişiyor.
İşçiysen mesela, öldürülmek fıtratında var. İşyerinde en basit önlemler alınmamış, denetim yapılmıyor, devlet desen işletmenin “business partner”i. . . Ne gam? Son soluğunu verirken dua et ki karına çocuğuna para verilsin.

Kocandan boşanıp yeni bir hayat kurmaya mı çalışıyorsun? Parçalarına ayrılman müstehak! öldükten sonra “o. . . u” olarak suçlanacak, katilin de kim bilir hangi evlilik programına
sırıtarak çıkacak. . .

ölen şehit, sorumlusu yiğit
Sokak protestosuna katılmaya mı kalktın? Yoksa ekmek mi almaya çıktın? Ama kendin kaşındın! Beynine kurşunu yer, üzerine katilini “tahrik etmekle” suçlanırsın.
Baraj gölünde ailenle piknik mi yapıyorsun? Bre zavallı, suların altında kalmayı hak ettin. . . O kapakları açanlarda hiçbir kusur yok.
Yoksa “vatani görev”ini yaparken cephanelik patlamasıyla, ya da üstlerinin öldüresiye dayağıyla mı can verdin? ölen şehit, sorumlusu yiğit. . . Sonsuza dek susacaksın, sen artık ölüsün.
Mecidiyeköy’deki Torunlar inşaatında bozuk asansörle yere çakılan 10 işçinin ölümü de farklı değerlendirilmeyecek. Şimdiden patronaj, ölen işçileri suçlu çıkarma derdinde.
N’olcak, birkaç aya “kaza” unutulacak ve daha inşaat bitmeden kim bilir kaç milyon dolara sattığın daireler kapışılmaya devam edecek.

Her yer çürümüş
İnsanların ölüsünün üzerinden yükselen, adaletin hayal olduğu, eşitsizliğin ve şiddetin her hücresini sardığı yeni Türkiye’de yaşıyorsan, ölümün de buna uygun olacak.
Geride kalanlar sorgulamayacak,

İŞ CİNAYETLERİNİN VERİ TABANI*
Veri gazeteciliği, şeffaflığın ve güvenilir veri toplamanın sorunlu olduğu Türkiye gibi ülkelerde basın için bir nimet. . . Bağımsız bir platform olan Dağ Medya, veri gazeteciliğinin Türkiye’deki tek
ciddi öncüsü.
* Dağ Medya, “Türkiye’de madenciliğin açık veritabanını” oluştururken 20 iş kolundaki işçi ölümlerini de tespit etti. Proje, “Araştırmacı Gazetecilere Soma
Bursu” kapsamında desteklenen Kopenhag merkezli Niras ve BBC Media Action’ın Objective Programı işbirliğiyle hazırlandı.
* Projenin çıkış noktası, Soma’dan sonra Türkiye’deki maden kazaları, işçilerin çalışma koşulları, sendikalı işçi sayısı, her yıl yüzlerce işçinin ölümüne yönelik yeterince şeffaf veriye ulaşamama, verilerin dağınık ve güncel olmayışı.
* Sadece 2013 yılında 20 iş kolunun tamamında toplam 1. 219 işçi hayatını kaybetmiş. 2014’ün ilk 8 ayında ise tüm iş kollarında ölen işçi sayısı 1. 238.
* Tüm iş kollarına yönelik veriler, grafikleri ve kodları açık kaynak olarak herkesin kullanımına hazır. Link: http://www. dagmedya. net/ 2014/09/02/turkiyede-madenciligin-acik-veritabani-projesi-tamamlandi/
08. 09. 2014 – MİLLİYET