AYŞE GÜNAYSU: İSTANBUL’DA HAMAS, KARAKO CİNAYETLERİ VE ‘ÖLEN BAYAN’ (26. 08. 2014)

224

22 Ağustos cuma günü gazeteler, “Hamas İstanbul’da itiraf etti” diye yazdılar. Hamas”ın askeri kanadı İzeddin el Kassam Tugaylarının kurucularından Salih el Aruri, İstanbul’da Uluslararası İslam Alimleri Birliği’nin toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail’in son Gazze operasyonuna ve dehşet verici sivil ölümlere yol açan üç İsrailli gencin kaçırılarak öldürülmesi vakasının Hamas’ın gerçekleştirdiği “kahramanca” bir eylem olduğunu söylemiş.
Aynı gün İstanbul’da Jak Karako ve eşi Georgia Karako Beşiktaş’taki evlerinde bıçak darbeleriyle öldürülmüş olarak bulundu. çiftin evinde hizmetli olarak çalışan karı koca hemen yakalanmış ve iki aydır alamadıkları maaşlarını talep ettiklerinde olumsuz cevap alınca cinayeti işlediklerini anlatmışlar.

Ne alaka mı dediniz?

Var bir alaka. Cinayeti Takvim gazetesi, 23 Ağustos’ta “ölen Bayan” başlığıyla veriyordu. çiftin eskiden sahibi oldukları firmanın ismi olan “ören Bayan” sözcükleriyle oynayarak, 69 yaşında bir kadının hunharca katledilmesiyle böyle alay ediyordu. çünkü öldürülen kadın Yahudiydi.

İslamcı gazeteler haftalardır Türkiyeli Yahudileri hedef gösteriyor, tehditler savuruyor. Türkiyeli Yahudilerin çocuklarını İsrail’e, Filistinlilerle savaşmaya gönderdiği yalanları yayılıyor, bu yalan üzerinden Türkiyeli Yahudilere, sonlarının fena olacakları, başlarına geleceklerden kendilerinin sorumlu olacağı yazılıyordu.

Ve Yahudiye nefret Holokost sonrası dünya tarihinde görülmemiş boyutlara ulaştı bu memlekette, İsrail eşittir Yahudi, Yahudi eşittir İsrailli olan Türkiye’de. 31 Temmuz tarihli Yeni Akit gazetesinde, başbakanın uçağının baş konuklarından, gazetenin genel yayın koordinatörü Hasan Karakaya, İsraillilere “çoğunuz o… çocuğusunuz”,
“İsrail çocuklarının çoğu p…, anaları bellidir ama babaları elli midir, yüz elli midir, orası meçhul” diyordu.

Hasan Karakaya bu kadar rahat yazıyor, çünkü evrensel insan hakları hukukunun yasakladığı antisemitizm Türkiye’nin resmi politikasıdır. Yoksa bu memlekette savaş çıksın diye işlenen üç cinayeti üstlenen Hamas komutanı İstanbul’da uluslararası İslam konferanslarında konuşacak kadar muteber bir zat olur, kendini de bu kadar güvende hisseder miydi?

Var bir alaka dedim ya, alaka bu Türkiye tablosunun bütününde.

Alakanın bileşenlerinden Hamas, kuruluş bildirgesinde varlık nedeninin Yahudileri yok etmek olduğunu uzun uzun açıklıyor (sadece bir cümle: “Müslümanlar Yahudilerle savaşmadan kıyamet günü gelmeyecektir”), barış değil, savaş istediğini ilan ediyor: “Filistin’deki sorunun cihad dışında başka bir çözümü yoktur. Resmi teşebbüsler, girişimler, öneriler ve uluslararası konferansların tümü zaman kaybı ve faydasız çabalardır. ” (http://www. tevhidhaber.com/hamasin-kurulus-bildirgesi-72832h. htm). Zaten, savaşın ateşini fitillemelerinden, en çok da videolarda, ajitasyon, propaganda materyallerinde çocukların ölü bedenlerini kullanma biçimlerinden anlıyorum, iliklerimde hissediyorum ki, daha çok çocuk ölsün istiyorlar. Daha çok çocuk ölsün ki, nefret büyüsün.

Şimdi, evet, Karako cinayeti gerçekten de anlatıldığı gibi olabilir. Maaşlarını alamayan iki hizmetli, öfke kontrolü tekniklerini bilmedikleri için zıvanadan çıkmış olabilirler. Karı kocayı korkutup tehditle para ve mücevherlerini alıp, ellerini kollarını bağlayıp kaçabilecekken, öfkeden gözlerini kan bürüdüğü için bu yaşlı insanları, ağır bir cisimle başlarına vurarak filan değil de, vücutlarını delik deşik ederek öldürmüş olabilirler. Evet, bu cinayetin bu ülkede zincirlerinden boşanmış antisemitizmle hiçbir alakası olmayabilir. Ama öbür türlü de olabilir. Bunca nefret, bunca azgın antisemit yayın ve Türkiye’nin Ortadoğu’da İslami şiddete verdiği destek ortamında bu çifte cinayet, geçmişteki Yahudi işadamlarının karanlıkta kalan cinayetleri gibi örgütlü bir eylem de olabilir. Her iki ihtimalin de var olduğu bu koşullarda görev, devletin yakasından düşmemek, İçişleri Bakanlığına, emniyete, yargıya,
gerçekten derinlemesine soruşturma yapıp yapmadıkları konusunda bıkmadan hesap sormak.
26. 08. 2014 – öZGüR GüNDEM