GENCAY GÜRSOY: HER ŞEY BUHARLAŞIRKEN. . . (01. 08. 2014)

223

Ortadoğu coğrafyasında, bu yaz sıcağında “insanlık”, “adalet”, “ahlak”, “vicdan” dahil
bütün değerler buharlaşırken, önceliği Gazze vahşetinin soğukkanlı ölüm aygıtı İsrail Devleti’nin hakettiğinden kuşku yok. Peki diğerleri?
İçerdeki aşağılık saltanatları uğruna bu vahşeti seyreden Arap devletlerine ne demeli? Ya sırtında taşıdığı bunca vebalin hesabını unutturma telaşı içinde, ülkeyi bugüne kadar iyi kötü ayakta tutan değerleri, kurumları yerle bir eden bir siyasetçiye güvenli bir gelecek hazırlamak uğruna bütün olanaklarını, hatta iç ve dış politikasını bu yolda seferber eden T. C. Devleti’ni nereye koymalı?

Tel tel dökülen yargı

Bugüne kadar adalet terazisini elinde tutan o
gözleri bağlı kadının, bu devletin kurulduğu günden başlayarak gelmiş geçmiş her iktidarın sayısız tacizine ve tecavüzüne maruz kaldığını, göz bağının altından teraziye koyulanları dikizleyip, tecavüzcülerinin işaret ettiklerini cezalandırdığını herkesten çok Kürtler ve komunistler
bilirdi. Eşit düzeyde olmasa da artık herkes iyi kötü öğrendi.

Şu günlerde sıra, adı Cemaatçi’ye çıkmış emniyet mensuplarında. Ortaklık bozuluncaya kadar, içlerinden bazılarının, başta KCK olmak üzere, son 5-6 yılın siyasi tutuklularına cehennem azabı çektirdiklerini, delil karartmaktan, delil üretmeye varan her türlü yola başvurarak savcılara yönlendirilmiş hazır iddianameler sunduklarını, bu iddianamelere dayanarak binlerce insanın yıllar boyu hapis yattığını hepimiz biliyoruz. Ama yargının bunca örselenmesine artık alışmış olan hukukçulara bile “bu kadarı da olmaz” dedirtecek uygulamalar bu son operasyonda gırla gidiyor. Geçmiş dönemlere ait yargı mağduriyetleriyle, hukuksuzluklarla kıyaslanabilecek örnekler henüz yaşanmamış olsa da, daha sorgu aşamasında karşılaşılan bu skandallar adalet adına ileriye yönelik endişeleri artırıyor.

üstelik bütün bu hukuksuzlukların altında, Tayyip Erdoğan ve yakınlarına yönelik suçlamaları örtbas etme ve seçim öncesi imaj temizleme
çabasının yattığını hepimiz biliyoruz. Sorgudaki üst düzey emniyet mensuplarının
ifadelerinden, bugün Cemaat’e yüklenen bütün uygulamalardan, halen iktidar aygıtında görev yapan bürokratların ve bizzat Başbakanının haberdar olduğu anlaşılıyor. Sorgulamaya alınan polisleri, “yasa dışı dinleme” suçlamaları ile sorgulayan sulh ceza hakiminin, aynı zamanda dinleme kararını veren hakim olduğu ortaya çıkıyor. Suçlama konusu olan “Selam Tevhid” adlı muamma örtgütün ucu iktidara dokununca, üstünün örtülmeye çalışıldığı ileri sürülüyor. Üst düzey bir istihbaratçıya, görevden alındıktan 2 yıl sonraki bir tarihte Başbakanı neden dinlediği soruluyor.

Bunaltıcı sıcakta kadın kahkahaları. . .

Bu iç karartıcı manzara içinde, kentlerin göze çarpan bütün, duvarlarında, reklam panolarında ve günde beş vakit Tv ekranlarında karşımıza çıkan bir siyasi şahsiyetin gözlerinden okunan derin “mana”nın ağırlığını ve nemli yaz sıcağının bunalımını hafifletenlere şükürler olsun.
Hakkını yemeyelim, bunlardan biri Bülent Arınç oldu.
O melul-mahzun maskeli ifadesiyle, “iffet” üzerine vecizeler döktürürken içimize su serpti: “İffet çok önemli. İffet sadece bir isim değil, kadın için de bir süstür iffet, erkek için de bir süstür. (. . . ). Herkesin içerisinde kahkaha atmayacak, bütün hareketlerinde cazibedar olmayacak”. Bu sözleri duyan kadınlar durur mu? Sosyal medya birbirinden parlak mizah örnekleriyle dolup taştı. Bu arada karikatürist Zafer Temoçin, “kadın kahkahası” konusunda
Adalet Bakanı’na son sözü söyletti: “Hükümetimiz ‘kadına gülme ve güldürme hakkı’nın verilmesi için yasal düzenleme üzerinde çalışmaktadır. Bacılarımız bundan böyle, parkların, hastane bahçelerinin ve lokantaların belirli bölümlerinde diledikleri gibi kahkaha atabileceklerdir”(Cumhuriyet, 30/07-2014).

Bu mizah furyasına HDP adayı Selahattin Demirtaş’ın katkılarını da unutmamak lazım. Son örneklerinden biri Cumhuriyet’ten Ayşe Sayın’ın “Siz kampanyada gelen bağış miktarını açıklarken Başbakan’ın bu konuda suskun kalmasını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna verdiği cevaptı: “Muhtemelen Başbakan ve kampanya ekibi hâlâ paraları saymakla meşgul. . . “

01. 08. 2014 – öZGüR GüNDEM