İSTANBUL TAKSİM’DEKİ POLİS SALDIRISINI KINIYORUZ!

236

KESK,
DİSK,
TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu 1 Mayıs 2014 Komitesi ve 1 Mayıs çağrıcılarının bugün (21 Nisan 2014 Pazartesi) saat 12:00’da Taksim Gezi Parkı merdivenlerinde 1 Mayıs 2014 kutlamalarına ilişkin yapacağı BASIN AçIKLAMASI polis saldırısıyla engellendi.
Başbakan’ın hukuk ilkelerini, anayasayı, temel hak ve özgürlükleri hiçe sayan açıklamaları sonrasında gerçekleşen bu saldırı toplumsal gerginliği artırmaktan ve demokrasiyi tehdit etmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir.
Saldırı sonucu içinde bazı sendikaların genel başkanları, yöneticileri ve uzmanlarının da olduğu 12 emekçi arkadaşımız gözaltına alınmıştır.

Polis çemberi arasında açıklama yapan ve 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını söyleyen DİSK Başkanı Kani Beko “Bize karşı yapılan devlet terörünü kınıyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemesi kararını ayaklar altına alan hükümeti, Vali’yi ve Başbakan’ı Anayasa’ya saygılı olmaya davet ediyorum” dedi. Basın açıklamamıza bile tahammül edemeyen bir siyasal iktidar var. 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız. Arkadaşlarımızı serbest bırakın. 1977 1 Mayıs’ında öldürülen emekçilerin katilleri yargılanıncaya kadar her 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız. Vali ve içişleri bakanı AİHM kararlarını uygulamalılardır. “
DİSK Genel Başkanı Kani BEKO’dan sonra konuşan Genel Başkanımız Lami öZGEN hükümetin geçen yıl inşaatı bahane ettiğini, bu yıl bu bahane de olmamasına rağmen 1 Mayıs’a 10 gün kala adeta sıkıyönetim ilan edildiğini belirtti. Böylelikle inşaat yalanının açığa çıktığına dikkat çeken Genel Başkanımız, planlı ve bilinçli olarak bir gerginlik siyaseti izlendiğini, bazı medya organlarının da buna alet olduğunu, amacın tüm demokratik tepkilerin engellenmek olduğunu belirterek basın organlarından bu politikayı terk etmelerini istedi.
Basın açıklamasına dahi müsaade edilmemesinin vahim bir durum olduğunu belirten Genel Başkanımız gözaltına alınan emekçilerin derhal serbest bırakılmasını isteyerek “eğer onların yaptığı suç ise bu suçu bizler de işledik ve işlemeye devam edeceğiz” dedi. “Taksim’de ancak darbe dönemlerinde görülebilecek türden ablukayı kaldırın, bu ablukayla bizleri korkutamazsınız! 1 Mayıs alanı olarak ilan ettiğimiz Taksim’de bu yıl da kutlamamızı yapacağız, buna engel olamazsınız” diyerek kararlılığımızı vurguladı. Müdahalenin anayasaya, uluslararası sözleşmelere ve AİHM kararına aykırı olduğuna dikkat çeken Genel Başkanımız güvenlik güçlerinin ve emri verenlerin suç işlediğini belirtti.
TTB Merkez Komite
üyesi Osman öztürk ise, “Biz bugün Türkiye’nin işçileri, emekçileri olarak en temel demokratik hakkımızı kullanmak için buraya geldik, kalkanlarla tekmelerle gazla şiddete uğradık. Mahkeme kararına rağmen rüşvetçiyi, hırsızı yakalamayan polis burada işçilere, kamu emekçilerine, doktorlara, mühendislere şiddet uyguluyorlar. Başaramayacaklar, biz yıllardır burayı teslim etmediğimiz gibi bundan sonra da alanları terk etmeyeceğiz. Biz kazanacağız. AKP kaybedecek. ” dedi.
TMMOB İstanbul İKK temsilcisi Süleyman SOLMAZ ise, “Siyasal iktidar ve fikirleri çağın gerisinde kalmıştır, miadı dolmuştur. Eşitlik, özgürlük mücadelesi bilimin, aklın gereğidir. Bunun karşısında hiçbir zorba güç ayakta kalamayacaktır. Bizim barış içinde özgürce 1 Mayıs’ı kutlamamızı kimse engellemeyecek. ” dedi.
Saldırı nedeniyle gerçekleştirilemeyen ortak basın açıklaması metni için