İSTANBUL ANADOLU ADLİYESİ’NDEKİ YEMEK BOYKOTU KAZANIMLA SONUÇLANDI

253

Anadolu Adalet Sarayı’nda çalışan yargı emekçilerinin başlattıkları yemek boykotu, Sendika temsilcilerinin Başsavcı Vekili ve yemek şirketi ile görüşmelerinin ardından 25. 03. 2014 Salı günü sonlandırıldı.
Anadolu Adliyesi’nde, yemek şirketinin abonman sistemine geçişi dayatması üzerine yargı emekçileri durumu protesto ederek 17 Mart tarihinde yemek boykotuna başlamışlardı.
Abonman sistemi öncesinde yemek yenilen her gün için 3,50 TL ödenirken, abonman sistemi ile yemek fiyatı aynı kalmakla birlikte yemek yenilsin veya yenilmesin her iş günü için 3,50 TL ödeme yapılması gündeme gelmişti.
Kısa bir süre önce yol ücreti karşılığı olarak ödenen 150 TL’lik akbil ödeneğinin yarı yarıya düşürülmesi ile gelir kaybına uğrayan yargı emekçileri, aylık yemek ücretinin artışı anlamına gelen abonman sistemine karşı yüzde yüze varan bir katılımla yemek boykotu gerçekleştirdiler.
7 iş günü sürdürülen boykot, Büro Emekçileri Sendikası (BES), Türk Büro Sen ve Büro Memur Sen’in ayrı ayrı yaptıkları çağrılar sonucunda gerçekleşti. Her üç sendikanın işyeri temsilcileri ve yöneticilerinin çalışmaları sonucunda günlük yaklaşık 2. 200 kişinin yemek yediği yemekhanede yemek yiyenlerin sayısı 40-50 civarında kaldı. Boykot etkili olurken, üç sendikanın temsilcilerinin 25. 03. 2014 Salı günü idarenin çağrısı ile Başsavcı Vekili ile yaptıkları görüşmenin ardından, yemek şirketi ile de görüşme yapıldı.
Yapılan görüşme sonucunda yemek şirketi yeni bir öneri ile geldi ve getirilen öneri sendikalar tarafından kabul edildi. Buna göre yargı çalışanları abonman sistemine geçmek zorunda olmayacak ve abonman sistemi yine aylık ödeme biçiminde uygulanacak. Abonman sistemine geçenler için günlük yemek ücreti 3,50 TL’den 3,00 TL’ye düşürülecek, abonman sistemine geçmeyenler ise her gün için 4,50 TL üzerinden 10 günlük ödeme yapacaklar ve bu kişiler 10 günlük yemek hakkını iki ay içerisinde kullanabilecekler.