VERGİ HAFTASI KUTLAMALARI İPTAL EDİLMELİ, ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ İÇİN VERGİ REFORMU HAYATA GEÇİRİLMELİDİR!

239

Vergi Haftası nedeniyle 26. 02. 2014 çarşamba günü Sendikamız Genel Merkezinde basın toplantısı düzenlenmiştir.
Sendikamızın görüş ve taleplerinin açıklandığı basın toplantısına Genel Başkanımız Ahmet KESİK ve MYK üyelerimizden Meryem çAĞ ile Fikret ASLAN katılmışlardır.


Genel Başkanımız Ahmet KESİK’in okuduğu açıklama:
24 Şubat-2 Mart tarihlerini kapsayan Vergi Haftası bu yıl da değişik etkinliklerle ülke genelinde kutlanmaya başlandı.
Her yıl olduğu gibi bu yılda içi boş, şekilsel kutlamalarla bırakın vergi bilincini ve mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu arttırmak gibi hedeflerini, halkın karşısına çıkıp “verginizi verin, örnek vatandaş olun, vergi kutsaldır” gibi söylemlerde bulunmanın cesaret gerektirdiği bir süreci birlikte yaşamaktayız.
Bu ülkede küçüğünden büyüğüne sermaye sahipleri, şirketler, rantiye ve servet sahiplerinin ödedikleri vergi devede kulak bile değildir. Biz biliyoruz ki bu vergileri işçiler, memurlar, işsizler, yoksullar kısaca halkımız ödüyor.
17 Aralık 2013 tarihinde ortaya çıkan Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğu, ortaya atılan başka başka iddialar, her gün ortaya çıkan telefon konuşmaları ile sıcaklığını korurken, yapılan operasyonlarda evlerde ortaya çıkan para sayma makineleri, ayakkabı kutuları içerisindeki milyonlarca dolarlar toplumun hafızasındayken, vergi haftasının bu ülkenin yoksulları ve emekçileri açısından tek ifadesi, vermiş oldukları vergilerin hesabının verilmesidir.
Büro Emekçileri Sendikası olarak Maliye Emekçilerinin sorun ve taleplerinin mücadelesinin yanına her daim ülkemizde adil bir vergi sistemi mücadelesini koymayı görev bildik. Ülkemizde uygulanan vergi politikalarının adeta emekçileri yoksullaştırmanın en etkin araçlarından biri haline geldiğini, emekçiler üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasını, vergilendirme sürecinin harcama aşamasında alınan dolaylı vergilerle değil gelir ve servet üzerinden adil bir şekilde alınmasını savunduk. Kamu harcamalarının denetimini, açıklık şeffaflık, hesap verebilirlik ilkelerini savunduk.
Son dönemde ortaya çıkan yolsuzluklar, taleplerimizdeki haklılığımızı da bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Yolsuzluk ve yoksulluğa karşı mücadeleyi eksen almış bir sendika olarak böyle bir süreç dünyanın hangi ülkesinde yaşanırsa ne olacaktıysa ülkemizde de aynısını istiyoruz. Evet, yolsuzluk rüşvet çarkına bulaşmış kim olursa olsun yargılanmalı, tüm mal varlıklarına el konulmalıdır. AKP hükümeti derhal istifa etmeli, bir defaya mahsus herkesten servet beyannamesi alınmalı ve servet vergisi konulmalıdır.
Bağımsız bir gelir idaresi oluşturularak Maliye Emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı bir işleyiş yaratılmalı, kamu harcamalarının denetimine etkinlik kazandırılacak bir düzenleme bir an önce uygulamaya geçirilmelidir.
Maliye Emekçileri vergi haftası kutlamalarına her yıl olduğu gibi bu yılda katılmayarak kendi bağımsız sözünü söylemeye devam edecektir. Kendi çalışanının sorunlarını görmeyen, görse de gereğini yapmadığı gibi Maliye Emekçilerinin sözcüsü olan sendikamızla görüşme lütfunda bile bulunmayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i de vergi haftası münasebetiyle kınamanın vergi haftasının en anlamlı eylemi olacağı kanaatindeyiz.
Günümüzde hiçbir anlamı kalmayan vergi haftası kutlamaları iptal edilmeli, adil bir vergi sistemi için vergi reformu hayata geçirilmeli, Maliye Emekçilerinin sorunları çözülmelidir.