SERKAN ÖNGEL: USTA ERDOĞAN?IN ÇIRAK ERDOĞAN?LA DANSI (29.01.2014)

239

Türkiye’nin en büyük kamu kuruluşu TÜPRAŞ 2006 yılında KOÇ-SHELL ortaklığına satıldı. 59. Hükümet dönemiydi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dı. Sonuç olarak TÜPRAŞ altın bir tepside dünyanın en büyük sanayi şirketi ile Türkiye’nin en işbirlikçi sermaye grubu olan Koç grubuna sunuldu.
 
Satış bedeli 4 milyar 140 milyon dolardı. Kurumun 7 yılda elde ettiği kar ise 4 milyar 378 dolar. Yani KOÇ-SHELL ortaklığı bir koydu bundan sonra salkım salkım toplayacak. 2013 yılı sonuçları ne gelirse kar hanesine yazılacak. 2012 yılı karının 1 milyar 183 milyon TL olduğunu hatırlatalım.
 
Yani Türkiye’nin en büyük ve karlı kamu kurumu 7 yıllık karına satıldı (hortumlandı). Eğer bu özelleştirme gerçekleştirilmeseydi TÜPRAŞ her yıl kamuya önemli bir ek gelir sağlayacaktı.
 
Hafıza sorunu yaşadığı anlaşılan Başbakan Erdoğan dün partisinin grup toplantısında dolaylı yoldan Koç grubuna yükleniyordu:
 
“Bu ülkenin kaynaklarını, enerjisini bunlar hortumladı. Bu ülkede milli iradeyi hep bunlar çaldılar, hiçbir zaman bunların defterleri kontrol edilmedi, edilince hopladılar. Bu ülkenin kaynağını hortumlayanlar eski Türkiye’nin kaybedenleridir. Bizim büyük sermayeye gözdağı verme derdimiz yok, büyük sermaye işini düzgün yapsın, samimi davransın. Hiçbir zaman bunların defterleri kontrol edilmedi. Yamuk, yumuk varsa hesabını sorarız.”
 
Başbakan haklı bu ülkenin kaynaklarını, enerjisini yağmalayanlar bunlar. Ancak kendisine sormak lazım peki bu kaynakları övünçle yağmalatanlar kimler? Bu yağmalatma sonucunda kimler nasıl zenginleşti? Bu ülkede kamu kaynaklarının yağmalanması, hortumlanması anlamına gelen özelleştirmelerde şampiyon kim?
 
1986 yılından bu yana yapılan özelleştirmelerin tutarı 59 milyar dolar. Bu rakamın yaklaşık 50 milyar doları AKP hükümetlerinde gerçekleştirilen özelleştirmelerden geliyor. Yani kamu kaynaklarını hortumlatmada açık ara birinciler.
 
1985 yılından itibaren 270 kuruluştaki kamu hisseleri, 22 yarım kalmış tesis, 1439 taşınmaz, 8 otoyol, 2 boğaz köprüsü, 120 Tesis, 6 Liman, şans oyunları lisans hakkı ile Araç Muayene İstasyonları özelleştirme kapsamına alındı. Bunların önemli bir kısmı gerçekleştirildi.
Sırada şans oyunları, kamu kurum ve kuruluşlarına ve fabrikalara ait yüzlerce gayrimenkul, enerji santralleri, madenler var.
 
O yüzden Yatağan işçisinin özelleştirmelere karşı Ankara yürüyüşünün önü kesildi. Yağmada ısrar istikrar diye hakla sunulan gerçeklik.
 
61. Hükümetin Usta Erdoğan’ı, 59. Hükümetin çırak Erdoğan’ına haykırıyor: “Ey çırak Erdoğan, sana sesleniyorum” sonra fısıldıyor: “Yolundayım ama kimse fark etmesin ”.
 29.01.2014 – BİRGÜN