ATİLLA ÖZSEVER: AKP, İŞÇİ EMEKLİSİNİ YİNE MAĞDUR ETTİ! (03.01.2014)

232

Geçtiğimiz günlerde evinin balkonundan Başbakan Tayyip Erdoğan’a ayakkabı kutusunu göstermesi nedeniyle kısa bir süre gözaltına alınan Akhisarlı yurttaş Nurhan Gül, bu eylemini emeklilerin mağduriyetine dikkat çekmek için yaptığını söylemişti.
Akhisarlı yurttaşın bu eylemi, emeklilerin sorunlarını bir kez daha gündeme getirdi. 2014 yılında memur emeklileri, yapılan toplu sözleşme gereğince 140 TL dolayında zam alacaklar. Brüt 175 TL’lik zam, emekli aylıkları oranına göre, ortalama net 140 TL’ye geliyor, en düşük aylık alan memur emeklisi de, 120 liralık bir zam görecek.
İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ise, 2013 yılının ikinci altı ayındaki enflasyon oranına göre zam alacak. Temmuz – Kasım 2013’te tüketici fiyat endeksi, yani enflasyon oranı yüzde 2.8 oldu. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), bugün Aralık 2013 enflasyon oranını açıklayacak, sonuçta altı aylık enflasyon oranının yüzde 3 dolayında çıkması bekleniyor. Zaten AKP’nin 2014 Yılı Programı’nda da işçi ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 2,85’lik bir zam öngörüldü.
Halen en düşük memur emekli aylığı 1.130 TL, işçi emekli aylığı 960 TL ve en düşük Bağ-Kur emekli aylığı da 745 TL. Bu durumda memur emeklisi ortalama 140 lira zam alırken işçi ve Bağ-Kur emeklileri ise ortalama 30 lira civarında bir zam alacak.
İşçi ve memur emekli aylıkları arasındaki fark giderek büyüyor. Bu durumu dikkate alan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazarak emekliler arasındaki farklılığın giderilmesini istedi. TÜED Başkanı Kazım Ergün ile Başkan Yardımcısı Gazi Aykırı’nın imzasıyla Başbakan Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e Aralık ayında gönderilen mektupta memur emeklilerine verilecek zammın aynı oranda işçi ve Bağ-Kur emeklilerine de yansıtılması talep edildi.
TÜED Hukuk Danışmanı Av. Cafer Tufan Yazıcıoğlu da, emekliler arasındaki farkın büyümesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Yazıcıoğlu, “Halen en düşük aylık alan işçi ve memur arasındaki fark 200 lira dolayında. 2014 zammıyla birlikte bu fark 300 lira dolayına çıkıyor, büyük haksızlık ve eşitsizlik ” dedi.
Cafer Yazıcıoğlu, “Daha önce 4447 sayılı yasada, Bakanlar Kurulu memur emeklilerine yapılan zam oranını işçi emeklilerine de yansıtmaya yetkiliydi. 5510 sayılı yasayla bu hüküm kaldırıldı. Halen TBMM’de olan Torba Kanunu Tasarısı’na yeniden böyle bir madde eklenerek haksızlığın giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.
TÜED Hukuk Danışmanı Yazıcıoğlu, 2003 yılında Abdullah Gül’ün Başbakanlığı döneminde Bakanlar Kurulu’nun işçi emeklilerine 75 TL, Bağ-Kur emeklilerine de 100 TL seyyanen bir zam yaptığını hatırlattı.
AKP Hükümeti’nin tüm emek kesimini olduğu gibi emeklileri de dışladığı apaçık bir gerçek. AKP’nin 2014 Yılı Programı’nda, 2013 yılında sosyal güvenlik kurumlarına bütçeden yapılan transferlerin Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın (milli gelirin) yüzde 4,6’sı kadar olacağı belirtildi. Anayasası’nda “sosyal devlet” kavramı yazan bir ülke için son derece düşük bir rakam.

2009’da OECD ülkelerinin (eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik dahil olmak üzere) tüm sosyal harcamaların milli gelir içindeki oranı ortalama yüzde 22 iken, bu oran Türkiye’de yüzde 13’tü. AB’de ise yüzde 29,5. AKP, “sosyal devlet” kavramının içini iyice boşattı…

‘03.01.2014 – YURT