MEHMET Y. YILMAZ: USULEN YAPıLAN INCELEMELER ÜLKESI (13.11.2013)

262

BU ülkede yaşayan her Türk vatandaşı bilir ki, bir kamu görevlisi suç işlediğinde, görevini yerine getirirken bir hata yaptığında ya da genel kabul görmeyecek bir davranış sergilediğinde hakkında ya “inceleme” yapılır, ya “soruşturma açılır” ya da “müfettişler” görevlendirilir.[
Yeterince olgunlaşmış her Türk de bilir ki bunların hepsi “usulen” yapılır.“Dost düşman teftişte görsün” düsturu kamu yönetimine hâkim bir davranış biçimidir.Soruşturmalar yapılır, incelemeler tamamlanır, raporlar yazılır ve kaldırılıp bir kenara konulur.
Bir sonucu olmaz, “usulen” yapılmıştır ki hiçbir şey yapılmamış olmasın!İstisnası, soruşturulan ya da incelenen kamu görevlisinin iktidar ile ters gitmesi durumudur.
Bakın işte o zaman soruşturmalar zaten hızla yapılır, sonuç da verir, o kamu görevlisi görevinden alınır, memleketin bir ucuna sürgün edilir vs.
Bunun için “işini bilen memurlar” hele bir de o göreve zaten böyle siyasi bağlantılar nedeniyle geldilerse iktidarla ters düşmezler, hatta iktidar “bir” diyorsa, onlar “iki” derler!
Makamı garantiye almanın yolu bundan geçer. İster başarılı olsun, ister başarısız, iktidarlar o memurlarını “yedirmezler”!
Sanki etraf insan eti
yemeye meraklı yamyamlarla doluymuş gibi!
Nitekim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, küfürbaz Adana Valisi‘ni yedirmeyecekmiş.
Dünkü olağan salı azarlamalarında “Kusura da bakmasınlar, valilerimizi de böyle provokatif eylemlere kolay kolay yedirmeyiz” dedi.
Sonra da hepimizin bildiğini söylediğim bir gerçeği tekrar hatırlattı:“İçişleri Bakanıma talimat verdim. Gerekli incelemeyi yapacaklar”.
“Usulen” yapılacak incelemeden, Vali’nin paçayı sıyıracağını da şimdiden biliyoruz.Birkaç müfettiş Adana’ya gidecek, güzel kebaplar yiyip, biraz ifade alacak ve dönüp gelecekler.
Bu işten Vali Bey’e
bir de terfi çıkarsa hiç şaşırmayın!


13.11.2013 – HÜRRİYET