İZMİR ŞUBEMİZ, KADROYA ALINACAK SÖZLEŞMELİ PERSONELLE İLGİLİ BERİLSİZLİK YAŞANDIĞI GEREKÇESİYLE ÇALIŞMA VE İŞKUR İL MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.

341

İzmir Şubemiz, kadroya alınacak sözleşmeli personelle ilgili berilsizlik yaşandığı gerekçesiyle 21.08.2013 Çarşamba günü Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada, sözleşmeli çalışan iş ve meslek danışmanlarının, kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen düzenlemeyle kadroya geçişinin önü açıldığını ancak devlette kadrosu bulunmadığını dile getirildi.[

Basın açıklamasını okuyan Şube Başkanımız Ramis Sağlam, İş ve Meslek Danışmanlarının kadroya geçişle birlikte maaşların 500–600 TL düşürüleceği söylentisinin olduğunu, bu belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini belirterek ‘Kadroya geçişte ne kadar maaş verileceği ve ne gibi haklar tanınacağını belirsiz. Bu belirsizlikler giderilmelidir. Başından beri alt yapısı hazırlanmadan yapılan ve sözleşmeli olarak işe alınan arkadaşlarımız kadro, görev tanımında, iş bölümünde yasal ve idari problemlerle boğuşmaktadır. Sendika olarak uyarıyoruz. İş ve Meslek Danışmanları kazanılmış hakları korunarak kadroya geçirilmelidir’ dedi.

Daha sonra açıklamada yer alan konulara ilişkin soruların bulunduğu dilekçeler Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Basın Açıklaması Tam Metni:

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARININ KAZANILMIŞ HAKLARI GASPEDİLEMEZ

Değerli basın emekçileri, Değerli İş ve Meslek Danışmanı arkadaşlarımız ve bizi bugün bizi yalnız bırakmayan mücadele arkadaşlarımız!

Bilindiği üzere 6495 sayılı Kanun 2.8.2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Torba Yasa ile 657 4/B ye göre sözleşmeli çalışan İş ve Meslek Danışmanlarının 657 4/A kadrosuna geçmesinin önü açılmış ve 2.9.203 tarihine kadar dilekçe verenlerin kadroya geçirileceği belirtilmiştir.

Ancak Devlet Personel Daire Başkanlığı’nda daha önceden Devlet’te tahsisi olmayan bu kadro için nasıl bir ücret verileceği konusu İş-Kur Genel Müdürlüğü, Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı bürokratlarınca görüşüldüğü sendikamızca bilinmektedir.

Söz konusu görüşmelerde her düzeyde bürokratlar vardır; ama İş ve Meslek Danışmanları yani emekçiler yoktur. İMD’lerin diğer 4/b’lilerden farkı daha önceden tanımlanmayan bir kadro olmasıdır. Dolayısıyla taban maaşları, ek ödemeleri, özel hizmet tazminatlarının hangi kadrolar rayiç olarak alınacağını kimse tarafından bilinmemektedir.

Ancak henüz belirlenmemiş olan bir kadro için dilekçe toplanırken ne İş-Kur Genel Müdürlüğü’nden ne de Devlet Personel Daire Başkanlığından İş ve Meslek Danışmanlarının kadroya geçtiklerinde ne kadar maaş alacakları, ne gibi hakları olacakları konusunda bir bilgilendirme yapılmadığı için endişeli bir bekleyiş sürmektedir.

Doğrusu sürecin emekçilerin nezdinde şeffaf bir şekilde yürütülmesi, onların görüşünün alınması ve gerekli bilgilendirmelerin biran önce yapılmasını talep ediyoruz.

Bu doğrultuda Genel Müdürlükle yapılan görüşmelerde alınan bilgiler tutarsızdır. İMD’lerin mevcut maaşlarını alabileceklerinden tutun da 500-600 TL daha düşük alabileceğine kadar duyumların gelmesi İMD kadrolarını tereddütte itmiştir.

Bu da doğaldır çünkü düşünün ki ülkenin işsizleri size teslim edilmiş ve siz yaptığınız işle işsizlere danışmanlık yaparak, değişik iş seçenekleri sunacaksınız, işin niteliği nedir, ne kadar maaş verilir, yol, yemek var mı sorularına cevap vereceksiniz fakat siz kendinizle ilgili bu sorulara cevap bulamayacaksınız.

Şimdi garabete bakın ki söz konusu danışmanlığı yapan İş ve Meslek Danışmanlarının kadro görev tanımı, alacağı ücret, yükselip yükselemeyeceği vb. birçok konu belirsizliklerle doludur.

Buradan İŞ-KUR’un durumu kendi söküğünü dikemeyen terzi gibidir. Güya işsizlik çözülecek, onlara danışmanlık yapacakların durumu ortadadır.

Geleceği belirsiz olan bir meslek nasıl başka bir insana gelecek vaat edebilir ki’

İŞ-KUR’ un Avrupai yapılanmasındaki temel işini yapan İMD’lerin durumu kısaca böyledir. Başından beri altyapısı hazırlanmadan ihdas edilen ve sözleşmeli olarak işe alınan arkadaşlarımızın kadro görev tanımında iş bölümünde yasal ve idari problemlerle boğuşmaktalar.

Anacak hükümetin o kadar reklam ettiği bir işte eğer İMD kadrolarının maaşı duyumlardaki gibi düşerse o zaman bu kurumun hiçbir işsiz için güvenilirliği kalmayacaktır. Kendi kadrosuna sahip çıkamayan bir kurumun nitelikli ve kendine yüklenen bir iş bulma merkezi olamaz! Kimse kendini göstermelik istatiki rakamlarla boş yere kandırmasın.

Bu nedenle bugün toplu olarak Bilgi Edinme Kanuna göre dilekçelerimizi veriyoruz. İŞ-KUR Genel Müdürlüğü’ne soruyoruz

[kck]ul[kck]liİMD’ler kadroya geçtiğinde maaşları ne olacak'[kck]/li[kck]liKadro görev tanımı ne olacaktır'[kck]/li[kck]/ul[kck]p style=’margin-:36.0pt;’
Bu soruların 4 bin İMD’liye bir an önce açıklanması gerekmektedir. Kadroya geçtikten sonra insanların maaşlarını öğrenmeleri gibi abest bir durum kabul edilemez.

Bu nedenle sendika olarak uyarıyoruz. İMD’ler kazanılmış hakları korunarak kadroya geçirilmelidir.

Haklarımızı korumak ve geliştirmek için örgütlenelim.