YALÇIN DOĞAN: MEMURLARA ÇOK ÇİRKİN – 09.08.2013

306

Masanın üstünde bir istek, ayrıca bir öneri var. İstek, kamu çalışanları sendikalarına ait, memura yüzde 22 zam istiyorlar.
Öneri hükümete ait, yüzde 4+4 veriyor. Arada çok fark var.
Bu çok fark bir sabah ansızın bir komplo ile ortadan kalkıyor. AKP’nin arka bahçesi, Memur-Sen ile Çalışma Bakanlığı memurlarla ilgili toplusözleşmeyi diğer taraflara haber vermeden ansızın imzalıyor. Çok çirkin, çok ayıp, çok hile, çok komplo.Günümüzde hükümet etme mantığına aslında uygun.
ANLAŞMA ŞÖYLE
Ayrıntı çirkinliği sergiliyor.
Memurlar için genel toplusözleşme ve işkolu sözleşmesi için taraflar 1 Ağustos’ta masaya oturuyor. Bir yanda Çalışma Bakanlığı, karşıda KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen.Taraflar bir çalışma takvimi üzerinde anlaşıyor. Buna göre, 1-21 Ağustos arasında görüşmeler sürecek, en geç 21 Ağustos’ta sözleşme imzalanacak, 31 Ağustos’a kadar Hakem Kurulu devreye girecek. Uygar bir tavır.
Geçen pazartesi ve salı toplantı var, orada “Çarşamba arife, bayram öncesi görüşmelere ara verelim, bayram sonrası toplanırız” deniyor, herkes bu söze uygun dağılıyor.Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise “Biz çalışacağız” diyor. Devletin ilgili birimlerini kastederek.
MEMUR-SEN YETKİLİ
“Bayram sonrası” denilmesine rağmen, arife günü, Çalışma Bakanlığı ile Memur-Sen sözleşmeyi aniden imzalıyor, diğer sendikalara imza edildiğine ilişkin sadece çağrı var.Kamu Çalışanları Sendikalar Yasası’na göre toplusözleşme imzalama yetkisi Memur-Sen’de. En çok üyeye sahip olduğu için. Ama, yine aynı yasaya göre, KESK ve Kamu-Sen de masada, onlar da taraf, nezaketen onların da onayı gerek. Bu düzende nezakete ne gerek. “Ham hum şaralom, bizden olanla işi bitirelim”. Ne ayıp, ne çirkin.
ZAM ORANI
Memur-Sen’in attığı imza yüz binlerce memura brüt 175 lira zam getiriyor. Hükümetin önerisi gibi.
Vergi dilimi nedeniyle, 175 lira zaman içinde eriyor. 175 lira 2014 Ocak ayında 119, gelecek eylülde 111 liraya düşüyor.
KESK ve Kamu-Sen bu oldubitti karşısında resti çekiyor. Dün konuştuğum KESK Başkanı Lami Özgen, hükümetin ve Memur-Sen’in memurları kandırdığını söylüyor, “Eylem için bir araya geleceğiz” diyor.
“Saraydan Kız Kaçırma” operasını birkaç kez izlemiştim, “Memurdan zam kaçırmak” tiyatrosunu ilk kez görüyorum.

‘09.08.2013 – HÜRRİYET