KADINLAR HAKKARİ VE İSTANBUL’DAN ANKARA’YA YÜRÜYECEK …

285

Kadınlar
[kck]img class=’avatar’ =’132′ name=’haber’


0px; border-style: solid; float: ;’ ‘132″>
]
], İstanbul ve Hakkari’den Ankara’ya yapılacak yürüyüşe hazırlanıyor. ‘Örgütlü mücadelemizi yükseltelim, varlığımızı hissettirelim’ slo
 
]ganıyla yürüyecek olan kadınlar, iki koldan yola çıkarak Ankara’da Başbakanlık önünde eylemlerini sonlandıracak.
Türkiye’de her gün yeni bir kadın bilinen nedenlerle katledilirken, taciz, tecavüz gibi daha birçok olayın mağduru olan kadınlar, seslerini duyurmak ve varlığını hissettirmek amacıyla ‘Örgütlü mücadelemizi yükseltelim, varlığımızı hissettirelim’ yürüyüşü başlatacak. Öncülüğünü, İHD, KESK Kadın Sekreterliği ve Barış İçin Kadın Girişimi’nin yaptığı yürüyüşe Ankara Kadın Platformu, DÖKH, Sosyalist Kadın Meclisi, TTB, Halkevleri, KESK, BDP, EMEP, EDP, SDP, ESP, Dersimliler Derneği ve 78’liler Girişimi destek veriyor. Bu konuda İHD Genel Merkezi’nde basın açıklaması yapan kadınlar adına ilk konuşmayı yapan KESK Kadın Sekreteri Songül Morsunbul, yaşamlarını güzelleştirmek, kadına yönelik inkar politikalarına ‘dur’ demek için kadın seslerini birleştirmek istediklerini belirtti. BDP MYK üyesi ve Eşbaşkan yardımcısı Hatice Çoban’ın da katıldığı basın açıklamasında konuşan İHD Ankara Şube Başkanı Gökçe Otlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Hayır Günü yaklaşırken seslerini bölge illerinden dünyaya duyurmaya çalışacaklarını ve 9 Kasım’da İstanbul ve Hakkari’den başlayıp 12 Kasım’da Ankara’da sonlanacak yürüyüşün heyecanını yaşadıklarını ifade etti.
‘Yaşamın Her Alanında Olmaya Devam Edeceğiz’
Yürüyüşte, ‘Bedenime, kimliğime ve emeğime dokunma’ şiarı ile her kentte öne çıkan kadın sorununu işleyeceklerini ifade eden Otlu, her kentte oluşturdukları dosyalar ile o kentten o kentten heyete temsili katılacak kadınlarla birlikte yürüyüşe devam edeceklerini ve Ankara’da Başbakanlık önünde yapacakları açıklamayla bunu sonlandıracaklarını kaydetti. Otlu, yok sayılmak, inkar edilmek istemedikleri için, tüm kadınları emeğine, bedenine ve kimliğine sahip çıkmaya çağırarak, ‘Kadın bilincini yükseltme mücadelesi verdikçe, bizi yok sayan düzene karşı sesimizi daha örgütlü, daha gür yükselttikçe, bizi ikincilleştiren sisteme karşı mücadele ettikçe özgürleşen biz kadınlar, yaşamın her alanında var olmaya devam edeceğiz’ dedi.
25 Kasım yaklaşırken kadına yönelik her türlü sorunu birlikte görünür kılmak, kadın mücadelesini süreklileştirmek ve sorunları ertelenir sorunlar olarak görülmekten çıkarmak istediklerini ifade eden Otlu, kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin sistematik olarak arttığı bu dönemde, sisteme ve erkek egemen zihniyete ‘dur’ diyeceklerini söyledi. Otlu, Türkiye’de yıllardır süren çatışmalı ortamın militarizmi güçlendirdiğini ve kadın sorununu derinleştirdiğine dikkat çekerek, çatışmalı ortamın kadının bedeni, kimliği ve emeği üzerindeki sömürüyü meşrulaştırdığına vurgu yaptı. Kimliğinden, dilinden ve özgürlük arayışından dolayı tutuklanan kadınlara özgürlük istediklerini belirten Otlu, şu değerlendirmelerde bulundu: ‘Görsel ve yazılı medyanın, kadına yönelik şiddeti, taciz ve tecavüzü meşrulaştıran; üçüncü sayfa haberlerinin konusu haline getirerek görmezden gelen; tacizi de, tecavüzü de, öldürülmeyi de ‘kadın’ın hatası şeklinde yansıtan eril bakışını değiştirmek istiyoruz. Krizler bahane edilerek, işten atılan, eve kapatılan, güvencesizleştirilen, emeği ucuzlaştırılan ve karşılıksızlaştırılanların sesi olmak istiyoruz. Savaşın hakim olduğu, ölmenin ve öldürmenin meşrulaştırıldığı, temel insan hak ve özgürlüklerin, demokrasinin, ölümün karanlığında anlamsızlaştığı ortamlarda, kadın bedenine, kimliğine ve emeğine saldırıların daha da arttığı herkesçe bilinmektedir. Bu nedenle barışın ve demokrasinin hiç olmadığı kadar zorunluluk arz ettiği bu dönemde; 9 Kasım’da İstanbul ve Hakkari’den başlayıp 12 Kasım’da Ankara’da sonlanacak bir yürüyüş başlatacağız’ ifadesini kullandı.
Kadın Yürüyüşünün Güzergahı:
İstanbul Güzergahı: İstanbul, Kocaeli, Bursa, Yalova, Eskişehir, Ankara.
Hakkari Güzergahı: Hakkari, Van, Bitlis, Siirt, Batman, Diyarbakır, Urfa, Adıyaman, Kırşehir, Ankara.