TÜM İLLERDE KESK’Lİ TUTUKLULARIN SERBEST BIRAKILMASI İSTENDİ…

296

Her ayın son cumartesi günü gerçekleştirdiğimiz ‘KESK’li Tutuklular Serbest Bırakılsın’ talepli oturma eylemi bugün de tüm illerde yapıldı.
BASINDAN…
İSTANBUL
Kadıköy Boğa Heykeli önünde ”Tutuklu arkadaşlarımız hemen serbest bırakılmalıdır. Yaşasın emek barış ve demokrasi mücadelemiz” pankartı ile bir araya gelen emekçiler, ‘KESK’li tutsaklar onurumuzdur” ve ‘Tutsaklar serbest bırakılsın’ sloganlarıyla yarım saat oturma eylemi yaptı. Daha sonra basın açıklamasını okuyan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ali Gün, AKP’nin her icraatında demokrasiden söz etmesine karşın insan hakları ve sendikal mücadele konusunda engellemelerin tüm hızıyla sürdüğünü söyledi.
İktidarın kendi gibi düşünmeyenleri bertaraf edilmesi gereken kesimler olarak gördüğünü belirten Gün, ‘Karşı çıktığımızda ise baskı, sürgün, cezaevi ve en sonunda tutuklama ile karşı karşıya kalıyoruz. AKP’nin KESK’e yönelik hasma ne tutumu tüm kamuoyun tarafından bilinmektedir. Bunun nedeni Kürt sorunun konusunda barış çabalamamızın sürmesi ve verdiğimiz emek mücadelesidir” diye konuştu. Kürt sorununda çözümsüzlüğün derinleştirilmeye çalışıldığı ve tasfiyenin gündeme geldiği dönemde sendikalarına yönelik baskıların daha da artırıldığını kaydeden Gün, ‘Kürt sorununda ülkenin demokratikleşmesinde ve çalışma yaşamında demokratik ilkeleri ve özgürlükleri savunun konfederasyonumuz bu nedenle hedef haline geldi. Önce sendika genel başkanlarımız ve MYK üyelerimiz sonrada DİVES Genel Başkanı Lokman Özdemir tutuklandı. Baskılara boyun eğmeyeceğiz, demokrasi mücadelemiz sürecek’ şeklinde konuştu.
KOCAELİ
KESK ve


0px; border-style: solid; float: ;’ ‘313″>
] bağlı sendika üye ve başkanlarının durumuna dikkat çekmek amacıyla İzmit Sabri Yalım Parkında bir araya gelen KESK’liler ‘KESK’li tutuklular serbest bırakılsın’ pankartı açarak ‘Baskılar bizi yıldıramaz’, ‘KESK’li tutsaklar onurumuzdur’ ve ‘Direne direne kazan
 
]acağız’ şeklinde sloganlar attı. Eylem’e KESK Genel Sekreteri Emir Ali Şimşek ve KESK’e bağlı sendika temsilcileri katıldı. Burada basın açıklamasını KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm-Bel-Sen Şube Başkanı Erdal Akkuş okudu. Daha sonra konuşan Şimşek ise KESK’in 20 yıllık mücadele tarihinde çeşitli baskı ve tehditler ile karşılaştığını fakat tüm bunlara rağmen direndiğini söyledi. Şimşek, AKP dönemine işaret ederek, ‘AKP referandum öncesi Türkiye’de birçok şeyin değişeceğini söyledi. Ama baskılar hızından hiçbir şey kaybetmedi’ dedi. Tutuklanan arkadaşlarının haksız bir şekilde tutulduğunu belirten Şimşek, AKP’nin kendisi dışında olan tüm sendika ve sivil toplum örgütlerini yok etmeye çalıştığını ve böylece kendi siyasetini yürütmeye çalıştığını dile getirdi. Tutuklanan arkadaşlarının bırakılması için her hafta çeşitli etkinlikler yapacaklarını söyleyen Şimşek, ‘Bizi yıldıramazlar. Demokrat olmak KESK’in yanında olmaktır. Demokrat olmak Kürtlerin yanında olmaktır. Biz bu çizgimizde devam edeceğiz’ şeklinde sözlerine son verdi. Konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.
İZMİR
KES [kck]img class=’avatar’ name=’haber’

0px; border-style: solid; float: ;’ ‘275″>
] K İzmir Şubeler Platformu, tutuklu KESK üyeleriyle dayanışmak amacıyla Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklama yapan Tüm Bel-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Nami Arslanbuğa, AKP zihniyetinin muhalefete ve eleştiriye tahammülsüz olduğunu belirterek, KESK’in AKP’nin antidemokratik uygulamalarının mağdurlarının başında geldiğini ifade etti. Son iki üç yıldır KESK’e yönelik baskıların arttığına dikkat çeken Arslanbuğa, ‘Bunda en önemli etkenin Kürt sorununda demokratik çözüm beklentisinin yerini yeniden çatışmalı bir sürece inkar ve tasfiye anlayışına bırakmış olmasıdır. Kürt sorununda, ülkenin demokratikleşmesinde ve çalışma yaşamında demokratik ilkeleri, özgürlükleri savunan konfederasyonumuz bu nedenle hedef haline getirilmiştir’ dedi.
KESK’in baskılara boyun eğmeyeceğini, emek, barış ve demokrasi mücadelesini tüm kararlılığıyla sürdüreceğini kaydeden Arslanbuğa, tutuklu yöneticilerinin bırakılmasını istedi.
DİYARBAKIR
KESK [kck]img class=’avatar’ =’137′ name=’haber’

0px; border-style: solid; float: ;’ ‘263″>
] Diyarbakır Şubeler Platformu, tutuklu bulunan sendika yönetici ve üyelerinin serbest bırakılması için AZC Plaza önünde basın açıklaması yaptı. 
]Çok sayıda KESK yönetici ve üyesinin katıldığı açıklamada sık sık, ”Baskılar bizi yıldıramaz”, ”Gün gelecek devran dönece
 
]k AKP halka hesap verecek” ve ”Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı. Açıklamayı yapan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Edip Yaşar, uzun süredir tutuklu bulunan arkadaşlarının serbest bırakılmamsının en büyük sebebinin, Kürt sorunda demokratik çözümden yana olmalarından kaynaklı olduğunu kaydetti. AKP tarafından ülkede sahte demokrasicilik yapıldığını ifade eden Yaşar ”AKP her fırsatta ülkede gelişen demokrasi ve insan haklarından bahsediyor. Ama nedense biz bu ülkede gelişen demokrasiyi ve insan haklarını hiç görmüyoruz. Bizim arkadaşlarımız aylardır sadece şubemiz tarafından yapılan etkinliklere katıldığı gerekçesiyle tutuklu bulunmaktadır. AKP’nin demokrasisi işte gördüğünüz gibi insanları cezaevinde yok etmektir” dedi. KESK’e yönelik yapılan baskılar sonucunda 9 arkadaşlarını tutuklanarak cezaevinde konulduğunu belirten Yaşar ”Şubemize karşı son dönemde artan baskıların en büyük etkeni Kürt sorunun demokratik çözüm beklentisinin yerini yeniden çatışmalı ortamın geliştirilerek imha ve inkâr politikasında yapılan ısrardır. Bir diğer etken ise çalışma yaşamında hak gasplarına yol açan çok sayıda yasa, genelge, yönetmelik ve tebliğlere karşı KESK’in yapmış olduğu eylemlerdir” dedi.
VAN


style=’float: ; margin: 5px;’ ‘264″>
]KESK Van Şubeler Platformu, KESK’li yönetici ve üyelerinin gözaltına alınıp, tutuklanmasına ilişkin Mavi Plaza’dan Sanat Sokağı’na kadar gerçekleştirdikleri yürüyüş, açıklama ve oturma eylemiyle protesto etti. Sanat Sokağına kadar, ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganıyla ile ‘Faşizme militarizme geçit yok’, ‘Halkın beynine kelepçe vurulamaz’, ‘Halkın iradesine derhal serbest bırakın’ dövizleri taşınarak yürüyüş gerçekleştiren KESK’liler, burada bir açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mecit Sargut, son dönemde artan gözaltı ve tutuklamalara dikkat çekerek, ‘KESK’e yönelik baskılar özellikle son iki-üç aydır daha yoğunlaşmıştır. Bunun nedeni Kürt sorununun demokratik çözümü beklentisinin yerini yeniden çatışmalı bir sürece ve tasfiye anlayışına bırakmış olmasıdır. Baskıların diğer bir boyutu çalışma yaşamında hak ve gasplarına yol açan çok sayıda yasa, genelge, yönetmelik ve tebliğlerdir’ dedi.
Konfederasyon olarak baskıların sayısız örneklerini gördüklerini belirten Sargut, ‘AKP, KESK’siz bir emek ve çalışma alanı istemektedir. MYK üyelerimiz ile DİVES Genel Başkanımız Lokman Özdemir’in tutuklanması bunun bir örneğidir. Ancak KESK iktidarın bildiği bir sendika değildir. KESK baskılara karşı direnişin tarihidir’ şeklinde konuştu.
Sargut’un açıklamasının ardından grup 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.