GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI AYRIMCI UYGULAMALARINI HAYATA GEÇİRMEYE DEVAM EDİYOR!

256

Gelir İdaresi Başkanlığı hakkında pek çok yargı kararı bulunmasına rağmen Sözlü Sınav (Mülakat Sınavı) yapmaya ve adaylar arasında tepki doğuran tarafgir uygulamaları hayata geçirmeye devam etmektedir.
2005 yılında yayımlanan Görevde Yükselme Yönetmeliği’nin Sözlü Sınav bölümüne Sendika olarak açtığımız davalarda Yargı tarafından Sözlü Sınavın İptal edilmesinden sonra, 2007 yılında yapılan Müdür Yardımcılığı ve Müdürlük sınavlarında da Sözlü Sınav yapma ısrarını sürdüren Gelir İdaresi Başkanlığı, 2009 yılı Müdür Yardımcılığı Sınavında da Sözlü Sınav yapma alışkanlığından vazgeçmemiştir.
Yine, açıktan atanan Gelir Uzman Yardımcılığı, Vergi Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolar için de Gelir İdaresi Başkanlığınca Sözlü Sınav uygulaması ısrarla sürdürülmektedir.


: 1px solid black; float: ; margin: 5px;”>
]Yönetmelikler üzerinden açılan davaları sürekli olarak kaybeden Gelir İdaresi Başkanlığı en sonunda 5345 sayılı yasaya Sözlü Sınav ibaresini TBMM iradesiyle koydurarak, Sözlü Sınavları yasal hale getirmiştir.
Sendikamız tüm Sözlü Sınav uygulamalarının iptali için çeşitli davalar açmış olup, bunların bir kısmının yargılama süreçleri halen devam etmektedir.
En son 2010 yılı Ocak ayında yazılı bölümü yapılan ve 245 kişinin kazandığı Vergi Dairesi Müdürlüğü sınavının Sözlü Sınav kısmı 1-5 Şubat 2010 tarihlerinde gerçekleştirilmiş ve 80 kişi Sözlü Sınavı kazanarak Vergi Dairesi Müdürü olarak atanmaya hak kazanmıştır.
Sözlü sınavlar daima çeşitli şaibelere konu olmuş, idarenin objektif davranmadığı tartışmalarına neden olmuş ve Sözlü Sınavın hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu hususu da yargı kararlarıyla ispatlanmıştır.
Büro Emekçileri Sendikası olarak her iktidar döneminde Sözlü Sınav ve kayırmacı tavırlara karşı durduk ve bundan sonra da durmaya devam edeceğiz.
Özellikle son yıllarda AKP iktidarı tarafından tüm kamu kurum ve kuruluşlarında siyasi kadrolaşma alabildiğine hızlandırılmış, Milli Eğitimden Sağlık Bakanlığına, Hakim ve Savcılardan Kurul üyelerine kadar çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında AKP kadroları işbaşına getirilmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığı da kurulduğu 2005 yılından bu yana gerek Daire Başkanlarının görevlendirilmesinde, gerek Vergi Denetmenleri’nin Müdür olarak atanmasında, gerek Müdür ve Müdür Yardımcılığı Sözlü Sınavları sonrasında basına ve kamuoyuna yansıyan sonuç ve tartışmalar sonrasında, AKP kadrolaşmasının hızla sürdürüldüğü bir kurum olarak kendisinden söz ettirilmesine itiraz etmemiş, bu konuda sessiz kalmayı yeğlemiştir.
2007 yılında yapılan Müdür Yardımcılığı sınavında Sözlü Sınavın Yürütmesinin Durdurulmasına dair Danıştay tarafından verilen Yargı Kararını uygulamadığı için, Görevini Kötüye Kullanmakla Suçlanan Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerin duruşması 4 Mart 2010 tarihinde yapılacak olup, bu ve benzeri hukuksuz her türlü işleme ve haksızlıklara karşı Sendikamızın hukuk mücadelesi devam edecektir.
Gelir İdaresi Başkanlığını haksız ve hukuki dayanağı olmayan bu tür uygulamalardan vazgeçmeye, objektif kriterlere uygun davranmaya, her türlü iş ve işleminde adil olmaya çağırıyoruz.

MERKEZ YÖNETİM KURULU