GÜMRÜK KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI…

225

GÜMRÜK KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK HAKKINDA BİLGİ NOTU
5911 sayılı Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde   Kararnamelerde   Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM’de kabul edilmiş ve   24.06.2009 tarihi itibariyle Cumhurbaşkanlığına sunulmuş olup, Onayını müteakip  yürürlüğe girecektir.
5911 sayılı Kanunun 52 . maddesi ile, mevcut Gümrük Kanununun 221. Maddesinde yapılan değişiklikler; Sendikamızın TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyeleri aracılığıyla 2 yıldır önerdiği bazı değişiklik öneri tekliflerimizi içermekte ve bazı yönleriyle olumlu olmakla birlikte taleplerimiz tam olarak gerçekleşmemiş bulunmaktadır. Değişikliği olumlu ve eksik yönleriyle değerlendirdiğimizde:
1-Kadrolu personel ile aynı şartlarda çalışan sözleşmeli personel de maddeye eklenmek suretiyle anılan personelin fazla mesai ücretlerinden aynı şekilde yararlandırılması Kurum personeli arasındaki adaletin sağlanması bakımından önemlidir.
2-Gümrükte normal mesai saatleri dışında yapılan fazla çalışma saatleri karşılığı mükelen tahsil edilen fazla mesai ücretlerinin %50’sinin, peşin olarak hazineye aktarılması uygulamasının kaldırılması, 2004 yılından bu yana yaşanan adaletsiz ve Anayasaya aykırı olan bir uygulamanın gümrük çalışanları lehine bir düzenlemedir.
3-Mevcut uygulamada olduğu gibi, değişiklik yapılan kanun maddesinde de personele ödenecek fazla çalışma ücretlerinden gelir vergisi kesilmesi düzenlenmektedir. Fazla çalışma ücretlerinin gelir vergisine tabi olması nedeniyle, gümrük çalışanları yılın 5. ya da 6. ayından itibaren ikinci % 20; 10 ve 11. Aylarda 3. %27 vergi dilimine girmektedir. Bu nedenle, 6 aylık ücret zamlarından dahi yararlanamamakta, yıl sonundaki aylıkları, yıl başındaki aylıklarının çok gerisinde kalmaktadır. Ayrıca, fazla çalışma ücretlerinden gelir vergisi kesilmemesine ilişkin yargı kararları da mevcut olduğu halde bu uygulamanın sürdürülmesi hukuka da uygunluk arzetmemektedir.
4- Fazla Çalışma Ücretinden Gelir Vergisi Kesilmesi ve Maliye Bakanlığının uygun görüşünün alınması uygulamalarının devam ettirilmesi gümrük çalışanlarının beklentilerine aykırıdır.
Sonuç olarak, ilgililerden tahsil edilen fazla çalışma ücretlerinin %50’sinin peşinen Hazineye irad kaydedilmesinin sonlandırılması ve sözleşmeli personelin kapsama dahil edilmesi var olan sorunların bir kısmının aşılması anlamında olumludur.
Sendikamızca, söz konusu kanun maddesine ilişkin olarak TBMM’ne sunulan değişiklik teklifi aşağıda yer almaktadır. İşyeri Temsilcisi ve üyelerimizin bilgisine sunulması önemlidir.
DEĞİŞİKLİK TEKLİFİMİZ:
MADDE 52- 4458 sayılı Kanunun 221 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ‘Başmüdür, müdür veya vekilleri’ ibaresi ‘Gümrük idare amirleri’ şeklinde, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü ve beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
‘İlgililerden tahsil edilecek fazla çalışma ücretlerinin miktarı ve tahsiline ilişkin usul ve esaslar Müsteşarlığın bağlı bulunduğu Bakanlık tarafından yürürlüğe konulacak Yönetmelikle belirlenir. Fazla çalışma ücreti olarak yatırılan tutarlar, personelin fazla çalışma süresi, görev yapmış olduğu yer, görevinin önem ve güçlüğü, sınıfı, kadro unvanı gibi hususlar dikkate alınmak suretiyle belirlenecek usul ve esaslar dâhilinde Müsteşarlık merkez ve taşra teşkilâtı kadrolarında fiilen çalışan memurlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre çalışan sözleşmeli personele ve Gümrük Saymanlıklarında çalışan Maliye Bakanlığı personeline ödenmek üzere Ankara Gümrük Muhasebe Birimi hesabına aktarılır. Söz konusu ödemeler, aylık miktarı 36.500 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakan tarafından belirlenir. Fazla çalışma ücreti ödemeleri, damga vergisi hariç başkaca bir kesintiye tabi değildir. Yapılan dağıtımdan sonra yılsonu itibarıyla hesapta kalan tutar, takip eden Ocak ayı sonuna kadar bütçeye gelir kaydedilir. Ayrıca, gümrük idaresinin personel ihtiyaçlarında kullanılmak üzere Kurum bütçesine yeterli ödenek konulur.’
NOT: TBMM Plan Bütçe Komisyonuna sunulan teklif mektupları için Tıklayınız…

25.06.2009

MERKEZ YÖNETİM KURULU