ZONGULDAK ŞUBEMİZ SGK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDEN SESLENDİ: SGK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ KARŞILANANA KADAR MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ!

298

SGK Emekçilerinin talepleri karşılanana kadar Sosyal Güvenlik Haftası’nı kutlamıyoruz!

Zonguldak Şubemiz, Genel Başkanımız Bahadır BERDİCİOĞLU’nun da katılımıyla, 18 Mayıs 2023 Perşembe günü SGK İl Müdürlüğü Karaelmas Sosyal Güvenlik Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi.

SGK Emekçilerinin sorun ve taleplerinin kamuoyuyla paylaşıldığı basın açıklamasında, taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemizin devam edeceğine vurgu yapıldı.

Genel Başkanımız Bahadır BERDİCİOĞLU tarafından yapılan açıklama aşağıdadır:

Değerli Basın Emekçileri, Değerli Mücadele Arkadaşlarım;

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2009 yılından bu yana her yıl 16 Mayıs’ı kapsayan hafta “Sosyal Güvenlik Haftası” olarak kutlanırken, haftanın amacı da sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması olarak ifade ediliyor. Her geçen yıl içi boşaltılarak kutlanan sosyal güvenlik haftası gelinen noktada formaliteye dönüşmüş, geçmişte alınan bir kararın geçiştirilmesinden öteye gitmiyor.

1990’lı yıllar itibariyle reform adı altında gündeme getirilen yasalarla temel bir hak olan sosyal güvenliğin adım adım tasfiyesini yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Emekli aylıklarının açlık sınırının kat be kat altında kaldığı, Asgari ücretin 1/3 gelire sahip olanın sağlık giderleri için GSS primi ödemek zorunda olduğu, muayene ve ilaç katkı paylarının miktarının her geçen gün arttığı, sağlık hizmetlerinden yurttaşlarımızın parası kadar yararlandığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor!

Genelde kamu emekçilerini özelde SGK Emekçilerini sefalet zammına mahkûm eden, en düşük SGK Emekçisinin maaşının Nisan ayı açlık sınırının altında bırakılmasına neden olan sözleşmelere imza atan, SGK Emekçilerinin taleplerinin hiçbirini Toplu Sözleşme sürecinde gündeme bile getirmeyen, SGK yönetiminde kamu emekçilerini temsilen Memur Sen temsilcisinin yer aldığı bir dönemde Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor.

Değerli Basın Emekçileri;

Bildiğiniz gibi ağustos ayında ekonomik ve sosyal haklarımızın belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme imzalanacak. Gene bildik bir tiyatro oyununu hep birlikte izleyeceğiz. Yandaş memur sen imzayı atacak ve memuru-emekliyi mağdur etmedik diyecek, sayın Cumhurbaşkanına da teşekkür ziyaretleri için sıraya dizilecekler. 7nci si imzalanacak olan toplu sözleşmelerden daha önce imza altına alınan 6 tanesinden memnun kaldınız mı arkadaşlar? Hangisi beklentimizi karşıladı, hangisi kayıplarımızı karşıladı?

Bu yoksulluk ve sefalet düzenini her birlikte sona erdireceğiz değerli arkadaşlarım.

Değerli Basın Emekçileri;

SGK Emekçileri olarak açlık sınırındaki bir maaşla, 85 milyon vatandaşa canını dişine takmış, hizmet etmekteyiz. Ancak bu hizmetimizin karşılığını alabiliyor muyuz? Hayır. Aksine büyük haksızlıklara uğradık.

2011 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK çalışanının almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemelerimiz sözde “eşit işe eşit ücret” adı altında 2012 yılında kaldırılmıştır.

Sendikamızın Anayasa Mahkemesi başvurusu sonucu verilen iptal kararına rağmen, mahkeme kararı yok sayılmış, gereği yapılmamış, hukuksuz bir şekilde ikramiyelerimiz gasp edilmiştir.

Peki tüm çalışanların mı ikramiyeleri kesildi?  HAYIR!

Kimi ayrıcalıklılar almaya devam etti. Ancak Nefes almadan çalışan, hizmet borçlanma işlemlerini hemen yapıp EYT linin aylıklarını yetiştirmeye çalışan, açlık sınırında maaş alan SGK emekçisinin ikramiyesi kesildi. Sizce bu ADALETLİMİ?

Değerli Basın Emekçileri, Değerli Mücadele Arkadaşlarım;

Diğer bir haksızlık da Ek Gösterge Düzenlemesin de yaşandı.

“Ek gösterge düzenlemesi ile kimseyi mağdur etmedik” sözü gerçek değildir. Bilakis çok geniş bir çalışan kesimi mağdur olmuştur. Mağduriyetin katmerlisini de SGK emekçisi yaşamaktadır.

Düzenlemenin Resmi Gazete’de yayınlanması ile beraber, emeklilerin, iştirakçilerin ek gösterge işlemlerini, kodlama işlemlerini yeni maaşlarına yetiştirmek için gece gündüz demeden alın teri döken SGK emekçisi kendisini 3600 kapsamı dışında bulmuştur. Sizce bu adaletli midir?

Değerli Arkadaşlar, 3 ayı aşkın süredir alanlarda, iş yerlerimizin önünde alkışlı eylemler, açıklamalar yapıyoruz, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.  Kamu kurumları içinde en az maaşı aldığımızı, gittikçe yoksullaştığımızı, evimizin kirasını ödeyemez hale geldiğimizi, çocuklarımızı okutmakta zorlandığımızı, kısacası geçinemediğimizi anlatıyor ve kalıcı çözümler istediğimizi söylüyoruz. Ancak bizi yönetenler duymazlıktan, görmezlikten geliyorlar. Sesimizi duyuracağız.

Değerli SGK Emekçisi Arkadaşlarım,

Büro Emekçileri Sendikası olarak geçmişte olduğu gibi bugün de sosyal güvenlik haftasını kutlama haftası olarak değil mücadele haftası olarak görüyoruz. Ancak bizim de Sosyal Güvenlik Haftasını kutlayacağımız günler gelecek, kamusal sağlık ve sosyal güvenlik hakkını kazandığımızda, SGK Emekçilerinin talepleri gerçekleştiğinde, SGK’nın demokratik bir işleyişe kavuştuğu koşullarda tüm emekçilerle birlikte Sendikamız da SGK haftasını kutlayacak.

Fakat şu durumda;

  • Gasp edilen ikramiyelerimiz ödendi mi de sosyal güvenlik haftası kutlayalım?
  • Maaşlarımızda kalıcı bir iyileştirme yapıldı mı da sosyal güvenlik haftası kutlayalım?
  • Ek ödeme puanlarımız artırıldı mı da sosyal güvenlik haftası kutlayalım?
  • 3600 ek gösterge verildi mi de sosyal güvenlik haftası kutlayalım?
  • Açlık sınırında maaş alan SGK emekçilerinin hangi sorununu çözdünüz ki sosyal güvenlik haftasını kutlayalım?

Bu kurumda çalışanların hiç birisi, burada çalışmaktan mutlu değil. Önceden buraya geçmek için araya torpil konulurdu, şimdi buradan kaçmak için torpil aranıyor. Getirdiğiniz son nokta bu.

Değerli Basın Emekçileri, Şimdi Taleplerimizi Sizler Aracılığı İle Bir Kez Daha Kamuoyu İle Paylaşalım.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz.
  • Sosyal güvenlik kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz.
  • Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan başta SGK çalışanları olmak üzere büro emekçilerine 3600 ek gösterge istiyoruz.
  • Aynı hazine maliye bakanlığında olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz.
  • Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz.
  • Ulufe değil hakkımız olanı istiyoruz.

Son olarak, yaşam sürüyor değerli Arkadaşlar, boyun eğecek değiliz. Onurlu ve insanca yaşam mücadelemizi sürdüreceğiz.

Umutsuzluk yok. Biz bu ülkeyi, bu ülke halkını karşılıksız sevdik. Sevdiklerimize sırtımızı dönemeyiz.

Kazanana kadar, emeğimizin hakkını alana kadar, aydınlık yarınlara kavuşana kadar, mücadele etmeye devam edeceğiz!