HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NDA MERKEZ/TAŞRA AYRIMINA SON VERİLSİN! MALİ HİZMETLER SINIFI OLUŞTURULSUN!

932

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda merkez/taşra, gelir/gider ayrımına son verilmesi ve mali hizmetler sınıfının oluşturulmasına ilişkin taleplerimizi, Genel Merkezimizde düzenlediğimiz basın toplantısında kamuoyuyla paylaştık.

11 Nisan 2023 Salı günü düzenlenen ve Genel Başkanımız Bahadır Berdicioğlu tarafından yapılan açıklama aşağıdadır:

BASINA VE KAMUOYUNA

Değerli Basın Emekçileri;

21 yıllık AKP iktidarında başta eğitim, sağlık, sosyal güvenlik alanında köklü değişiklikler yaşanırken, bu değişimden payını almayan kamu kurumu kalmadı. Bugün sizleri Maliye Bakanlığında ve maliye emekçilerinin çalışma koşullarında yaşanan değişim ve ortaya çıkan sorunları paylaşmak için davet ettik.

Değerli Basın Emekçileri;

Mevcut iktidarın IMF ile yaptığı 2005- 2008 yıllarını kapsayan son stand-by anlaşmasında, kredi dilimlerinin açılmasının şartı olarak IMF’nin talimatı ile Gelir İdaresi Başkanlığı kuruldu. 2005 yılında yolu Maliye Bakanlığından geçmemiş danışmanlara dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından hazırlatılan yasa ile kurulan Gelir İdaresi Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının geleneksel yapısı bozulurken, liyakat ve kariyer ilkelerinin de aşınmaya başladığı bir sürece girildi.

Maliye Bakanlığının yeniden yapılandırılması adı altında kurulan ve Bakanlığı ortadan ikiye bölen Gelir İdaresi Başkanlığı süreci 18. Yılında halen yerinde saymaya devam ediyor. Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı pilot uygulaması yıllardır devam ediyor. Pilot uygulama başarılı olursa yaygınlaştırılır, aksi durumda uygulamaya son verilir. Yıllarca süren ve nereye gittiği belli olmayan bir pilot uygulama aslında Gelir İdaresi Başkanlığı sürecindeki iddiaların iflas ettiğinin en bariz göstergesi oldu, olmaya da devam ediyor.

Değerli Basın Emekçileri;

Ülkemizdeki vergi sistemi ortada, kazanç ve servet üzerinden alınması gereken verginin yerini, harcamalar üzerinden alınan dolaylı vergilere bıraktığı bir sitemde vergi adaletsizliğini en kronik haliyle yaşamaya devam ediyoruz. Bütçe tasarıları bile seçilmişlerin olduğu TBMM’de değil atanmışlar tarafından Sarayda hazırlanıyor. Kamu hizmetlerinin finansmanında kullanılması gereken vergiler, kamu hizmetleri yüksek oranda paralı hale getirildiğinden amacı dışında kullanılıyor. Vergi toplamanın bile vergi aflarıyla mümkün olduğu bur süreci yaşıyoruz. Bütçe açıklarında tarihi rekorlar birbirini izliyor. Maliye Bakanlığını güçlendirmek adı altında Hazine ve TÜİK maliye Bakanlığına bağlanırken, Milli Emlak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devrediliyor. Sonuç olarak yıllardır yapılandırılamayan, yapılandırılmayan, yapboz tahtasına çevrilen bir Bakanlığın tasfiyesini izliyoruz.

Değerli Basın Emekçileri;

Maliye Bakanlığında yaşanan yukarıda özetlemeye çalıştığımız süreç maliye emekçileri arasında da eşitsizlik ve belirsizlikleri beraberinde getirirken, ortaya çıkan eşitsizlikler derinleşerek devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda tipik “böl, parçala, yönet” taktiğinin uygulandığı bir süreç yaşanıyor. Gelir Uzmanı, Devlet Gelir Uzmanı, Maliye Uzmanı adı altında oluşturulan kadrolar arasındaki ücret başta olmak üzere özlük haklarındaki farklılıklar, maliye emekçilerinin bütünlüğünü bozarken çalışanlar arasında çatışmanın ortaya çıkmasına neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu atmosferden memnun olsa gerek bu çatışmayı ortadan kaldıracak adımları gündemine bile almıyor.

Büro Emekçileri Sendikası olarak kuruluşumuzdan bu yana vergide adalet mücadelesi ile maliye emekçilerinin sorun ve taleplerinin mücadelesini bir arada yürüttük. Yukarıda özetlediğimiz tarihsel sürçte ortaya koyduğumuz eleştirilerde maalesef haklı çıktık.

BES olarak bugün de; böyle gelmiş böyle gitmez diyoruz!

Öncelikle vergi adaletini sağlayacak bir vergi reformu en acil ihtiyaçtır!

  • Maliye hizmetleri sınıfı oluşturularak, Maliye Emekçileri arasında başta ücret farklılıkları olmak üzere acil çözüme kavuşturulmalı, uzman kadroların görev tanımları yapılmalı, gözden geçirilmelidir.
  • Maliye Emekçileri birbirleri ile rekabetten vazgeçmeli, sorun ve talepleri için birlikte mücadele etmelidir.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı, Maliye Emekçilerinin söz ve karar sahibi olduğu bir yapıya kavuşturulmalıdır.

BES olarak;
Rekabet değil, dayanışma diyoruz!
Birleşe, birleşe kazanacağız!

MERKEZ YÖNETİM KURULU