GÜRBULAK GÜMRÜK KAPISINDA YAŞANANLAR KABUL EDİLEMEZ! MÜDÜR VEKİLİ GÖREVDEN ALINSIN!

439

Uzun zamandır gümrük kapılarında çalışan gümrük emekçilerinin sorunları sendikamızca da takip edilmektedir. Yaşanan sorunlara ilişkin yakın zamanda Sarp Gümrük Kapısında Bölge Müdürü tarafından çalışanlara uygulanan mobbing ve kaba dile karşı müteakip defalar görüşme yapılış, hatta şubemiz ve il temsilciliğimiz tarafından yaşanan sorunlara ilişkin basın açıklaması yapılarak, orada yaşanan sıkıntılar kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Benzer sorunların farklı gümrük kapılarında da yaşandığı sendikamıza iletilmekte, konu ile ilgili gerek yetkili kurumlarla gerekse genel kamuoyu ile paylaşımlarda bulunulmaktadır. Gümrük çalışanlarının aşırı iş yoğunluğunun üstüne çalışanlar büyük fedakarlıklarına rağmen aşırı bir mobbingle karşı karşıya kalmakta ve üstüne üstlük işten çıkarılmakla da tehdit edilmektedirler.

Bu iddialara ilişkin en son yaşanan örnek Gürbulak Gümrük Müdürlüğü’nde açığa çıkmıştır.

Vekaleten görev yürüten gümrük bölge müdürünün tüm personeli ve mükellefleri bir salona toplayarak, hizmet alanların huzurunda gümrük emekçilerini aşağıladığı, kadın emekçileri cinsiyetçi bir dil kullanarak teşhir ettiği, gümrük muhafaza memurunu, mükellef ve diğer çalışanların yanında insan onuruna yakışmayan bir dille rencide ederek fiziksel şiddet uyguladığı, 4b kadrosunda bulunan gümrük çalışanlarını “ihtar alırsan sözleşmen yenilenmez, işten atılırsın” şeklinde tehdit ettiği sosyal medya aracılığı ile kamu oyu bilgisine düşmüştür.

Sendikamızca daha önce de yazı ile de bilgilendirdiğimiz bu tip olaylar karşısında gerek bakanlık gerekse ilgili genel müdürlük tarafından gümrük çalışanlarının yaşadığı bu tip sorunlara ilişkin bir önlem alınmamıştır.

657 sayılı Yasanın disiplin hükümleri gereği bu şekilde fiziksel şiddette bulunan bir devlet memurunun derhal görevden el çektirilerek memuriyetine son vermek üzere soruşturma başlatılması gerekmekte iken, konu hakkında kamuoyunu bilgilendirecek bir açıklama yapılmamıştır.

Yaşanan bu olayla ilgili gerek Bakanlığın, gerekse Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün bir an önce işlem başlatarak, memuriyet vakarı taşımayan bu şahısın hemen görevden el çektirilmesini, benzer olayların bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması hususunda adım atmaya davet ediyoruz.

MERKEZ YÖNETİM KURULU